Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Hilelerle Çanakkale

Ekrem Şama

Hilelerle Çanakkale Gönderileri

Hilelerle Çanakkale kitaplarını, Hilelerle Çanakkale sözleri ve alıntılarını, Hilelerle Çanakkale yazarlarını, Hilelerle Çanakkale yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
287 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Hilelerle Çanakkale
Çanakkale savaşlarında, belki başka savaşların hiç birinde uygulanmayan çeşitlilikte ve miktarlarda savaş hilesi uygulanmıştı. Savaş alanı çok dardır. Tarafların bilek güreşi ortada kilitlenmiş, ilerlemek imkanı kalmamıştı. Bu durumda hileler devreye sokulmuş, küçük bir yelkenli teknenin altına kocaman bir deniz-atının gizlenmesi, veya binlerce yıl öncesine ait ‘’Truva Atı’’ hilesinin, aynı isim verilerek burada tekrar uygulanması gibi, çok çeşitli hilelere imza atılmıştı. Tahtadan yapılmış sahte savaş gemileri, sahte çıkarma gösterileri, sahte tabyalar, top görüntüsü verilmiş soba boruları, sahte mermiler, asker hayvan veya uçak maket-leri gibi, uygulanmış olan bir çok hile, bu kitabın konusunu teşkil etmektedir. Türk askerine karşı, düşman saflarında çok sayıda müslüman asker getirilerek savaşa sokulmuştu. Yine işin içine yalan ve hile karış-tırıldığını görüyoruz.
Hilelerle Çanakkale
Hilelerle ÇanakkaleEkrem Şama · Gonca Yayınevi · 201118 okunma
Tarihte Sarıkamîş ibata manevrası ismiyle anılan ve bizzat Enver Paşa tarafından hazırlanan bu parlak planın başarılı bir şekilde hayata hayata gecirilebilmesi için çok önemli bazı hususlar hesaba katılmamıştır. Oncelikle koca bir ordunun geçeceği kuzey yayi üzerinde keçi patikalarindan baska bir yol yoktur. Bu yoldan bırakınız topların teçhizatın ve arabaların geçirilmesini, yayaların bile geçmesi çok zordu. İkinci olarak kişın en şiddetli bir sekilde hüküm sürdüğü aralık ayı içinde bulunulduğu hiç hesaba katılmamıstı. Hem yol vermeyen hem de kışın hüküm sürdüğü Allahuekber Dağları eksi 30 ila 45 derecelere kadar düşen ısısı ile tam olarak bir ölüm geçidi oluşturuyordu. Nitekim 120 bin mehmetcikle bu dağlara tırmanan Enver paşa tek bir kurşun atmaya bile fırsat bulamadan yaklaşık 90 bin kişiyi dondurarak şehit etmek suretiyle kar ve buzların arasına kurda kuşa yem olmak üzere terk ederek Sarıkamış'a kendilerini beklemekte olan Rus kuvvetlerinin kucağına düşmüş kendi canını zor kurtararak İstanbul'a dönmüştü. Hayatta kalmaya muvaffak olan askerlerimizin de bir çoğu eli ayağı donarak sakat kalmış, bir kısmı dizanteri hastalığından telef olmuş, bir kısmı da ruslar tarafından esir edilerek bir daha dönmemek üzere Sibirya'ya götürülmüştü.
Sayfa 22