Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

How It Works Türkiye - Sayı 32

How It Works Türkiye

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
HOLOSEN YOK OLUŞU - YAKLAŞIK MÖ 8.000’DEN GÜNÜMÜZE Dünya son 10.000 yıldır hayvanları hızla yok eden yeni bir yok oluş olayının içinde. Buna “altıncı kitlesel yok oluş” da deniyor. Bilim insanlarına göre kitlesel yok oluş, “tüm türlerin yaklaşık dörtte üçünün kısa bir jeolojik süre içinde yok olması” demek. 2,8 milyon yıldan kısa süreler jeolojik anlamda “kısa” kabul ediliyor. Anlaşılan o ki şu anda yeni bir kitlesel yok oluşun başlarındayız ve bu olay diğerlerinden çok daha hızlı gerçekleşiyor. 1970 yılından bu yana omurgalı türlerinin popülasyonları ortalama %68 azaldı. Şu anda 35.000’den fazla türün neslinin tükenme tehlikesi altında olduğu düşünülüyor. Yalnızca 20. yüzyılda 543 kara omurgalısının nesli tükendi.
Dinazorların tek gerçek torunları günümüzün kuşlarıdır.
Reklam
Dünyanın en yaşlı hayvanı, yaşını anlamak için araştırmacıların öldürdüğü 507 yaşındaki bir midyeydi
NEDEN VÜCUT KILLARIMIZ VAR? Vücut kılları, türümüzün bugüne dek gelebilmesinde hayati bir rol oynadı. Tarihöncesi atalarımız ağaç tepelerinden inip de iki ayak üzerinde durmaya ve savanlarda koşmaya başlayınca kalın kürk, ısı düzenlemesi için sorun teşkil etmeye başladı. Bu nedenle, bazı kalın kıl bölgeleri (en önemlisi saçlarımız) kalsa da kalın kılların çoğu yok oldu. Evrim sürecinde kalın kılları dökülmesi, vücuda asalak yerleşme ihtimalini de azalttı. Modern insan vücudunda Güneş’in ultraviyole ışınlarına en çok maruz kalan kısım kafa. Bu ışınlardan korunmak için de saçlarımız var. Ayrıca evrim sonucunda, apokrin ter bezleri aracılığıyla terleyerek vücutlarımızı soğutma yeteneğine kavuştuk. Bu bezler soğutucu bir sıvı salgılamakla kalmıyor, aynı zamanda feromon da salgılıyor. Vücut kıllarımızın yoğunlaştığı bölgeler bu bezlerin bulunduğu yerlerde. Bu sayede teri hapsediyor ve feromonlar sayesinde potansiyel eşleri kendimize çekiyoruz.
gıda israfının farklı boyutları
1kg biftek için 16 ton su harcanırken 1kg muz için 800 litre, 1kg çikolata için 17 ton ve 1 kg lahana içinse 250 litre su harcanıyor. Dolayısıyla ısraf edilen yiyeceklere boşa giden su açısından baktığımızda milyarlardan değil trilyonlardan bahsetmemiz gerekiyor.
Reklam
STANFORD OVSHİNSKY Ovshinsky 88 yaşındayken güneş enerjisini fosil yakıtlardan ucuza getirecek bir makine geliştiriyordu Stanford Ovshinsky’nin adını belki de hiç duymamış olabilirsiniz ama onun buluşlarıyla kesinlikle karşılaştınız. Akıllı telefonlarımızdaki bataryaların, salonlarımızdaki LCD televizyonların ve elektrikli otomobillerin arkasında Ovshinsky’nin buluşları var. Buluşlarının çoğu Ovshinsky’nin fizik alanındaki çalışmalarına dayanıyor. Ovshinsky, elektrik akımı üretebileceği düşünülmeyen malzemelerde akım üretmeyi başardı. Bu sayede televizyon gibi bazı cihazların tasarımını değiştirmek mümkün oldu. 1990’ların sonlarında düz ekranlı LCD televizyonlar piyasaya çıkmadan önceki tüplü televizyonlar hantal ve ağırdı. Duvara asılmaları da mümkün değildi. Ovshinsky, ince ekranların elektrik iletebildiğini ve aynı kalitede görüntü üretebileceğini kanıtlayarak ev eğlencesinde devrim yarattı.
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.