Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Hüccetül İslam İmam-ı Muhammed Gazali'nin Eyyühelveled Kitabının Tercümesi

İmam Gazali

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Kur'anı Kerîm okurken on iki edep lâzımdır:
1- Abdesli ve kıbleye karşı hürmetle okumalı. 2 - Ağır ağır ve mânasını düşünerek okumalı. Mânasını bilmeyen de ağır okumalıdır. 3- Ağlıyarak okumalıdır. 4- Her âyetin hakkını vermeli, yani Azāb âyetini okurken korkarak, Rahmet âyetlerini heveslenerek, Tenzih âyetlerini tesbih ederek okumalı, Kur'ânı Kerîm okumağa başlarken eûzü
Sayfa 54 - Kimyâyı Seâdet kitabından..
Eshâbı Kiram sordular: "Ya Resûlullah, kalbimize fena şeyler gelir, ne yapmak lâzımdır?" Buyurdu ki, "Kalbe iyi şey de gelir fena şeyler de gelir. Kalbe gelen fena şeylerin fena olduğunu bilmek ve anlamak da imândandır."
Sayfa 81
Reklam
30- Ey oğul! Beş vakit namâzını cemâatle kıl. Aciz olma! Kıyâmet günü Hak Teâlâ Hazretleri yedi kat yerleri, yedi kat gökleri, arşı, kürsiyi, kuşları ve yeryüzünde olan bütün mahlûkatı terâzinin bir tarafına koysa ve bir vakit cemâatla kılınan namâzın sevabını diğer tarafına koysa namâzın sevâbı daha ağır gelir. Mü'min olan kimse cemâatı terk etmez. İmânı olmayan, namâza ve cemâate ehemmiyet vermez. Bir mü'min beş vakit namâzını, hergün cemâatle kılsa yüz yirmi dört bin peygambere yetişmiş gibi ve onların her biri ile bir yıl namaz kılmış gibi sevaba nail olur.
Sayfa 41
94- Ey oğul! Şâyet Allâhü Teâlâ hazretlerinin huzurunda muti'lerden olmayı istersen her işte inşâallah de, Rasûlullah sallallâhü aleyhi ve sellem» buyurdu ki, insanlar için bundan daha faziletli muti'lik yoktur. Bir kimse ile bir şey kararlaştırsan inşâallah deyip sonradan o işi yerine getirmezsen yalancı olmamış olursun.
Sayfa 89
Kur'anı Kerîm okumasını öğrenen kimseler, Kur'ana hürmet etmesini de öğrenmelidir. Evvelâ günahlardan ve çirkin söz ve hareketlerden kaçınmalı, her hâlinde edebli olmalıdır. Böyle olmazsa Kur'anı Kerîm ondan dâvacı olur. Peygamberimiz SalIallâhu aleyhi ve sellem buyuruyor ki münâfıkların çoğu hâfızalardan olacaktır. Ebû Süleymânı Dârânî buyuruyor ki cehennem zebânîleri özü ve sözü bozuk olan hâfızlara, puta tapan kâfirlerden daha evvel azâb edeceklerdir.
Sayfa 53 - Kimyâyı Seâdet kitabından..
Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem bir gün camiye gelerek buyurdular ki: «Ey ümmetim, sizin indinizde namazın evvelindeki tekbirin fazileti ne derece yüksektir?» Hazreti Ali Keremallahu veche Hazretleri buyurdular ki:«Benim indimde imam ile beraber alınan tekbiri fazileti, dünya dolusu kâfirleri cihâdı fî sebilillah suretile öldürmekten daha faziletlidir». Hazret Ebû Bekir-i Sıddık buyurdular ki «Eğer dünya dolusu altın veya gümüşüm olsa ve onların hepsini tasaddûk eylesem, yâni Allah rızâsı için fukaraya versem imamla beraber alınan iftitah tekbirinin faziletine erişemem.» Böylece her sahabî kendine göre bir cevap verdi. Nihayet Sultânı enbiya «sallallâhü aleyhi ve sellem» buyurdular ki: «Cebrail bana gelip dedi ki: «Yâ Muhammed, Hak Teâlâ buyurdu ki, habibime müjde eyle, eğer denizler mürekkep olsa, bütün ağaçlar kalem olsa ve yer gök ehli kâtip olsalar ve kıyâmet gününe kadar yazsalar, imam ile beraber alınan iftitah tekbirinin sevâbının onda birini yazmaya kudretleri kâfi gelmez.»
Sayfa 31
Reklam
111-Ey oğul! Susamış kimselere su vermek de çok sevaptır. Peygamber sallallâhu aleyhi ve sellem efendimiz buyurdular ki, Allâhü Teâlâ, Cebrâil aleyhisselâma sordu: yeryüzüne insen ne iş yapardın? Cebrail aleyhisselâm buyurdu ki, yâ Rabbi yapacağım amel sizce malûmdur, dört şey yapardım: 1) Susamış kimselere su verirdim, 2) Çoluk çocuğu fazla olana yardım ederdim, 3) iki dargın arasını bulurdum, 4) Müslümanların ayıplarını kapatırdım. Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu ki, susamış bir kimseye su içirenlerin amel defterine yetmiş senelik sevap yazılır, eğer su bulunmadığı yerde içirilirse İsmail Peygamber Aleyhisselâm evlâdından birini kâfir elinden kurtarıp âzad etmiş gibi sevap verilir.
Sayfa 99
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.