Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Hukuk Felsefesinin Temel Sorunları

Vecdi Aral

Hukuk Felsefesinin Temel Sorunları Hakkında

Hukuk Felsefesinin Temel Sorunları konusu, istatistikler, fiyatları ve daha fazlası burada.
3/10
1 Kişi
7
Okunma
Beğeni
1.375
Görüntülenme

Hakkında

Hukuk, insanın yine insan için meydana getirdiği bir yapıt ve böylece insan yaşamına büyük ölçüde etkili bir olgudur. O, varlığın var olabilmek için sahip olduğu gücün insan yaşamında egemenlik altına alınmasının bir deyimi ve görünümüdür. Çünkü güç, sırf güç olmakla yapıcı olduğu gibi yıkıcı da olabilir. İşte akıl sahibi olan insan, doğada ve dolayısıyla kendisinde mevcut olan bu gücü var edici hedeflere yönelmek, bu yolla insanca bir dünya yaratmak üzere bir düzene sokmuş, bu düzene de hukuk adını vermiştir. Hukuk her şeyden önce, bir kaos ortamında acımasızca yok edici bir iş görebilecek olan kaba gücün bir disiplin altına alınmasını deyimler. Yalnız önemle belirtilmelidir ki, barış sağlamakla görevli olan bu düzen, bu hukuk, bu işlevini yerine getirmek üzere üstün gücün buyruğuna verilmiş olmayıp tersine, güç hukukun buyruğuna verilmiştir. Hukuk, güç kavramını dışlar. Gerçi hukuk, iyi ya da kötü amaçlı her eylem için zorunlu güce her zaman muhtaçtır, fakat güç mantıken onun içeriğini belirleyemez, hukuk güce teslim edilemez. Hukukta bir meşruiyet, genel geçerlilik sorunu vardır. Meşruiyet tartışmasının dışında kalacak bir güç, insani olarak kabul edilemez. Böyle bir gücün, hukuk olarak kabul edilmesi durumunda, güçlülerin sürekli savaşı sonucu, sürekli olması gereken hiçbir düzen ve barış kurulamaz; kendini haklı gören güç, diğer herhangi üstün bir güce de, kendine bir düzen kurma hakkını teslim etmiş demektir. İşte, sürekli ve insanların içten kabulü ile gerçekleşecek bir barış düzeni olmakla hukuk diye adlandırılabilecek düzen, bu niteliğe sahip olmak için onun, hayvanla ortaklaşa sahip olduğumuz kaba güçten değil, insan yanımızı oluşturan akıl ve vicdandan kaynaklanması zorunlu olur. İnsanın tinsel dediğimiz bu yanında, ide ve değerler bulunur. İnsanın bu yanını, ide ve yüksek değerler oluşturur. Bu değerlerden biri de, ahlâki değerler içinde yer alan adalettir.
Yazar:
Vecdi Aral
Vecdi Aral
Tahmini Okuma Süresi: 7 sa. 10 dk.Sayfa Sayısı: 253Basım Tarihi: Kasım 2010İlk Yayın Tarihi: 1983Yayınevi: On İki Levha Yayıncılık
ISBN: 9786054396245Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak
Türler:
Reklam

Yazar Hakkında

Vecdi Aral
Vecdi AralYazar · 8 kitap
Prof. Dr. Vecdi Aral ilk ve orta dereceli eğitimini İstanbul’un değişik okullarında yaptıktan sonra, 1948 yılında Kabataş Erkek Lisesi’nden mezun olmuş ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne girmiştir. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden, 1952 yılında mezun oldu. Stajla birlikte iki yıl kadar süren Sorgu Hakimliğinden 1955 yılında istifa edip, istanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinde, Hukuk Felsefesi ve Hukuk Sosyolojisi Ana Bilim Dalında asistan olarak göreve başladı. 1960 yılında doktor ve 1965 yılında da doçent olarak, bu fakültede görevine devam etti. 1973 yılında profesör olduktan sonra, on yıl kadar da aynı fakülteye bağlı Adalet Yüksek Okulu'nün müdürlüğünü yaptı. 1995 yılında Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne geçip, 1998 yılı sonunda bu fakülteden emekli oldu. Halen, Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi dersleri vermekte olan Prof. Dr. Vecdi Aral Şile Gündem Gazetesi’nde köşe yazıları yazmaktadır.