Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Hunların, Türklerin, Moğolların ve Daha Sair Batı Tatarlarının Tarih-i Umumisi (3 Cilt Takım)

Joseph de Guignes

Hunların, Türklerin, Moğolların ve Daha Sair Batı Tatarlarının Tarih-i Umumisi (3 Cilt Takım) Sözleri ve Alıntıları

Hunların, Türklerin, Moğolların ve Daha Sair Batı Tatarlarının Tarih-i Umumisi (3 Cilt Takım) sözleri ve alıntılarını, Hunların, Türklerin, Moğolların ve Daha Sair Batı Tatarlarının Tarih-i Umumisi (3 Cilt Takım) kitap alıntılarını, Hunların, Türklerin, Moğolların ve Daha Sair Batı Tatarlarının Tarih-i Umumisi (3 Cilt Takım) en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Teoman, Hunların hükümdarlarından ismi bize ilk intikal etmiş imparatordur. Bunun Tataristan'a çekilmiş olan Hia imparatorluk ailesi azasından Şun-goeis namında bir Çin prensinin neslinden geldiği iddia olunuyor. Teoman'a kadar ahlâfi [halefleri] hakkında hiçbir ma'lumât yoktur. Müverrihlerin beyânatına [bildirdiklerine] nazaran Teoman ondan bin [yıl] sonra gelmiştir. Binâenaleyh Hunlar’ın İmparatorluğunun teessüsü [kuruluşu] milâd-ı İsâ'dan bin iki yüz sene evvellerine doğru vuku'a gelmek iktizâ eder[gerçekleşmiş olması gerekir].
Sayfa 131 - Ötüken Neşriyat, 2. Baskı:2019 - I. CİLT
Hunların bu yeni krallığı iki yüz bin asker çıkarabilirdi. Hiç şüphe yok ki burası Başkır'ların memleketi ve Büyük Macaristan'dır. Hunlar Avrupa'ya gelmek üzere buradan hareket etmişlerdir
Sayfa 93 - Ötüken Neşriyat, 2. Baskı:2019 - I. CİLT
Reklam
So-lu da imparatordan türlü türlü ünvanlara ve bilhassa "Cong-şun Han” ünvanına nâil olmuş olmakla beraber Çinlilere ciddi bir şekilde bağlanmış değildi. İmparatora bir çok sefâretler göndererek onu sıkıştırıyordu. Asena-hoai-tao'nun kızına "Uygur Prensesi" ünvanını vererek zevce olmak üzere kendisine göndermeği İmparator'a kabul ettirdi. Hatun yahut kraliçe olan bu prenses Çinlilere karşı gâyet büyüklenerek hareket etmeğe başladı. Tebaası Tu-ki-şi’ler Gan-si'de beygir satmakla meşgul iken Çinlilerin kendisinin emirlerini yerine getirmelerini istemekle kalmadı.
Sayfa 539 - Ötüken Neşriyat, 2. Baskı:2019 - I. CİLT
Bu zevcelerin en birincisi ve en asili Çuen-kiu idi. Oğlu Tsie-mo-çe'ye halk adeta perestiş ediyordu[taparcasına seviyordu]. Tanju vefat etmeden evvel onu tahta çıkarmak istedi. Fakat genç şehzádenin milletin menfaatlerini daha ziyâde düşünen validesi Hunlar İmparatorluğu'nun on seneden beri dâhilî savaşlar yüzünden perişan olduğunu, ahâlinin o savaşlarda uğradıkları musibetlerden hala kurtulamadıklarını, Tsie-mo-çe'nin gençliği yüzünden Hunların yeni bir takım felaketlere uğrayacaklarını, bunun için henüz teessüs etmeye başlamış olan barışı sürdürmeğe devam ettirmeğe muktedir bir Tanju seçilmesine ihtiyaç bulunduğunu, bunun da hemşiresinin oğlu Tiao-tao-mo-kao'dan başka kimse olamayacağını söylemişti. Tarihte böyle fedakârlık misalleri pek azdır. Hunların tarihinde işte böyle bir misâle ikinci defa olarak rast geliyoruz. Tiao-tao-mo-kao'nun vâlidesi ise İmparatorluk tâcını oğluna vermek bir haksızlık olacağını, Tsie-mo-çe'nin pek genç ise de millet büyüklerinin hükûmet işleriyle meşgul olacaklarını, kendi çocuğunu intihâb etmek az asîl olanın çok asîl olana tercîhi manâsını içereceğini, bunun da yeni karışıklıklara meydan açacağını Tanju'ya söyledi. Fakat sözlerini dinletemedi.
Sayfa 195 - Ötüken Neşriyat, 2. Baskı:2019 - I. CİLT
İmparator İkinci Justen Türklerle barışın korunmasına özen gösterdi. Çünkü Türkler İranlıları pek rahatsız ediyorlardı. Türklerin Medi (Medie) yahut Azerbaycan taraflarından İran vilayetlerine yaptıkları akınları men etmek içindir ki Nûşirevan Şirvan'daki meşhur Derbend şehrini yaptırdı yahut tamir ettirdi ve kırk ferseng (Parasagne) uzunluğunda büyük bir sur yaptırdı.
Sayfa 448 - Ötüken Neşriyat, 2. Baskı:2019 - I. CİLT
Moğol Türkleri Erkene-kom vâdisinden çıktıkları zamanda Kurlas(Kurlaas) aşîretine mensup Berte-zena (Berté-zena) [Börteçine] adında bir Han'ın idâresi altındaydılar. Bertezena bütün civar kavimlere sefirler göndererek kendisine itaat edecek olanları himâye edeceğini vaad etti. Bu istiladan haberdar olan Tatarlar Moğollara hücum ettiler. Fakat mağlup olarak bütün aşîretlere dağıtıldılar. Ebu'l-Gâzî Bahadır Han'ın rivâyetine göre bu olay kadîm Türk Moğollarının son imparatorları olan İl Han (İl-khan)'ın mağlubiyetinden dört yüz elli sene sonra meydana gelmiştir. Çin târihinin kadîm Hunların dağılması ve Türklerin kurulması hakkında verdiği bilgilerle bu rivâyet karşılaştırılınca, bu kavimlerin menşe'i hakkında söylenen sözlerin hangi yönlerinin doğru olduğu kolayca meydana çıkar. Türkler milâdın 545'inci senesinde meydana çıkmışlardır. Bundan dört yüz elli sene çıkarılacak olursa Milâdın 95'inci senesine dönülmüş olur ki Çin târihine göre, şüphe yok ki kadîm Moğollardan ibâret olan Kuzey Hunları'nın da yıklış zamanı 93 milâdî târihidir. Bu kadîm Hunlar yıkılmış oldukları zaman muhtelif mahallere kaçışmışlardı. İçlerinden büyük bir kısmı Altay dağlarını geçti. Erkene-kom vâdisi Altay dağlarındadır. Demek oluyor ki Kuzey Hunları ile kadîm Moğolların çöküşü aynı olaydan ibârettir.
Sayfa 431 - Ötüken Neşriyat, 2. Baskı:2019 - I. CİLT
Reklam
Uygurlar o zaman sayıca çok bir millet idiler. Husûsî bir hanları vardı. Ünvanı "İdikut”* (Idikout), ismi de Banercik (Banerzik) idi. Bu hükümdar vaktiyle Kara Hi-tanların yahut Batı Leao'ların imparatoru olan Gur Han'ın himâyesi altına girmişti. Gur Han, Şoakum namında bir kumandanını Uygur memleketinin hali ve kuvvetleri hakkında bilgi elde etmek ve orada bir tesir meydana getirmek için göndermişti. Uygurlar zuhûrata engel olarak üzerlerindeki boyunduruktan kurtulmak istediler. Hükümdarları İdikut, Gur Han'ın kumandanını öldürttü. Cengiz Han'ın kendisine katılmış olanları hayırhâh davranışlarla kabul ettiğini haber aldığından, tebaasıyla birlikte onun tâbiiyyeti altına girmek teklifinde bulunmak ve Gur Han'ın teşebbüslerine karşı himâyesini rica eylemek üzere ona sefirler gönderdi. Cengiz Han İdikut'un ümidi dâiresinde cevap verdi. Bunun üzerine İdikut zengin hediyelerle bizzat Moğol Hanı'nın nezdine gitti ve evlatları arasına kabul için istirhamlarda bulundu. Cengiz Han kızlarından birini kendisine verdi. Sonra İdikut ona dâima gâyet sâdık kalmış ve en iyi kumandanlarından biri olmuştur.
Sayfa 432 - Ötüken Neşriyat, 2. Baskı:2019 - II. CİLT |* Çinliler buna "i-tu-hu" derler ve isminin "Parçu-korte-tegin" olduğunu söylerler. "İdikut", "Ruh tarafından gönderilmiş" demektir.
Tataristan'da Hunların tam manâsıyla çöküşü, bu milleti mahv etmek şöyle dursun bilakis daha ziyâde yayılmalarına hizmet etmiştir. Bu geniş ülkelere, hatta Avrupa'ya dağılarak bir çok mühim kavimlere kaynaklık ettiler. Bunlar da kudretli imparatorluklar oluşturdular. Türklerin kurduğu imparatorluğun Çin'i ve Avrupa'yı titretmiş
Sayfa 566 - Ötüken Neşriyat, 2. Baskı:2019 - I. CİLT
Müthiş bir yorum!
Attila fazilete hürmet göstermesini bilirdi. Ancak düşmanlarına karşı barbar idi. Düşmanlarına karşı mağrur ve kibirli davranır, fakat tebaası arasında gâyet halim ve alçak gönüllü hareket ederdi. Azamet ve debdebeden nefret eder, serveti kadınlarına ve kumandanlarına verirdi. Tebaasını gâyet severdi. Onların şikâyetlerini dinler, adâletli davranır, mallarına ve mülklerine tecavüz olunmasına, fakîrlere zulüm edilmesine izin vermezdi. Affi da çoktu. Hükmü altındaki kavimleri ağır vergilerle ezmezdi. Yabancılara korku ve dehşet telkîn etmekten hoşlanırdı. Buna da muvaffak olmuştur. Büyük bir aşk ile sevdiği savaşta Attila gâyet cesurca hareket eder, fakat çılgınca ataklara kalkmazdı. Büyük projeler yapar ve bunları uygulamaya muvaffak olurdu. Kendisinden pek çok korkan, hakkında âdilâne bir hüküm vermeyen yabancılar nazarında Attila bir canavar telakkî olunmuştur. Roma'da yahut İstanbul'da bir İmparator olsaydı bir kahraman diye telakkî edilirdi. Fakat çadırlar altında yaşadığı için düşmanları kendisini bir barbar gibi tasvir etmişlerdir. Dış görünüşüne gelince, Attila bir Kalmuk'a benzerdi. Güneşten yanmış bir rengi, büyük bir başı, yassı bir burnu vardı. Gözleri küçük, sakalı seyrekti. Geniş göğüslü, kısa boylu idi.
Sayfa 378 - Ötüken Neşriyat, 2. Baskı:2019 - I. CİLT
Hunlar her sene birinci, beşinci ve sekizinci kamerî ayın beşinci günlerinde Gök Tanrı'larına kurbanlar keserlerdi.
Sayfa 222 - Ötüken Neşriyat, 2. Baskı:2019 - I. CİLT
218 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.