İdeal ve Gerçek

Arthur Schopenhauer

İdeal ve Gerçek Gönderileri

İdeal ve Gerçek kitaplarını, İdeal ve Gerçek sözleri ve alıntılarını, İdeal ve Gerçek yazarlarını, İdeal ve Gerçek yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Locke'un felsefesi duyu işlevlerinin eleștirisiydi; buna mukabil Kant bize beyin işlevlerinin eleştirisini sundu. Fakat bütün bunlara benim tarafından gözden geçirilip düzeltilmiş olan Berkeley'in sonucunu yani kökeni ne olursa olsun her nesnenin, nesne olarak, zaten özne tarafından belirlendigini, dolayısıyla özü itibariyle öznenin tasavvurundan ibaret olduğunu da eklemeliyiz. Gerçekçiligin hedefi tam da öznesiz nesnedir; fakat böyle bir nesneyi açık bir şekilde düşünmek bile imkansızdır.
Sayfa 114 - Say Yayınları - Çeviren: Ahmet Aydoğan - I. Baskı: 2015 •Temel İdealizm GörüşüKitabı okudu
Her şey dizginsiz bir iştiha ve ihtiras tutsağı yapıp her ne olursa olsun hiçbir şeyin kendisi olmasına izin vermeyenlerin elbette kendileri olmak gibi bir dertleri yoktur.
Sayfa 39 - Say Yayınları - Çeviren: Ahmet Aydoğan - I. Baskı: 2015 •SunuşKitabı okudu
Reklam
...Schopenhauer'in felsefesinin synkretik karakterinin, yani birbirine yabancı unsurları ihtiyaç duyulandan çok daha dar bir çerçeve içerisinde birbiriyle bağdaştırma ve tutarlı bir bütün oluşturma çabasının bir sonucudur. Zira Schopenhauer bir yandan Platon ve Kant ile batı felsefesi tarihinin idealist düşünce geleneğine bağlı kaldığını söylerken hiç kolay olmamakla beraber en azından bu ikisini telif etmeye çalışır. Diğer yandan doğu düşüncesinin, özellikle Upanişadlar, dolayısıyla Vedanta, Samkhya, hatta Budacılık gibi Hint irfan ve maneviyatının dışarıdan bakıldığında kendi içinde bile birbiriyle telifi kolay olmayan kollarını idealist düşünce geleneğinin son durağı olarak gördüğü felsefesi içinde meczetmeye çalışır. Bunu yaparken neyin esas neyin tali, neyin asli neyin arızi ve dolayısıyla şartlara bağlı olduğunu anlamaya çalışan mukayese usulü bulup geliştirme peşinde olduğuna dair bir emare yoktur.
Sayfa 19 - Say Yayınları - Çeviren: Ahmet Aydoğan - I. Baskı: 2015 •SunuşKitabı okudu
Sınırsız uzayda, sayısız parlak küre. Her birinin etrafında dönen bir düzine kadar daha küçük aydınlanmış küre. Çekirdeği kızgın lakin dışı katı, soğuk bir kütle ile kaplı. Bu kabuğun üzerinde küflü ince bir tabaka. İşte bu tabaka canlı ve bilgili varlıklar husule getirdi; bu, tecrübi hakikat, gerçek, dünyadır. Ancak düşünen bir varlık için, nereden (gelip) nereye (gittiğini) bilmeksizin, başlangıçsız ve sonsuz zamanda biteviye ve süratle ortaya çıkıp kaybolan hesapsız varlıktan sadece birisi olarak sınırsız uzayda serbestçe seyran eden bu sayısız kürelerden birinde bulunmak güvenilmez bir durumdur. Burada maddeden ve aynı çeşitli uzvi formların tekerrüründen başka kalıcı bir şey yoktur. Bu formlar kaçınılmaz olarak var oldukları haliyle var olan belli yollar ve mecralar sayesinde yinelenip durur. Deneye dayalı bilimin bize öğretebileceklerinin tamamı bu hadiselerin daha tam ve doğru tabiatı ile kanunundan ibarettir.
Sayfa 9 - Say Yayınları - Çeviren: Ahmet Aydoğan - I. Baskı: 2015 •SunuşKitabı okudu
Anlam Bilgisi :
. "Filozof" unvanı, kişinin hakikati ciddiyetle ve tüm yüreğiyle, dolayısıyla her şeyin ötesinde, koşulsuz ve kayıtsız şartsız sevmesi gerektiğini ve gerekirse her şeye meydan okuyarak iyi ve akıllıca düşünülür. .
Karanlık ne kadar koyu olursa olsun ışığa dayanamaz.
Sayfa 47
Reklam
AĞUSTOS AYINDA OKUDUKLARIM
Merhaba! Ağustos ayında rekor kırarak 33 kitap ve okuduğum kitapları anlattım. Videoyu izlemek isterseniz: youtu.be/HyUNvK1UKZY Sizler hangi kitapları okudunuz? Beğendiğiniz, tavsiye ettiğiniz kitaplar var mı? 33 tane kitap okumuşum ve okuduğum kitaplar aşağıda: 1-)
... ölümle terk ettiğim dünya sadece benim tasavvurumdur.
Sayfa 118Kitabı okudu
... maddecilik kendini hesaba katmayı unutan öznenin felsefesidir.
Sayfa 117Kitabı okudu
Descartes dışımızdaki dünyanın gerçekliğini Tanrı'ya duyduğu itimada binaen kabul etti.
115 öğeden 71 ile 80 arasındakiler gösteriliyor.