Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İlim Kapısı

İmam Gazali

İlim Kapısı Gönderileri

İlim Kapısı kitaplarını, İlim Kapısı sözleri ve alıntılarını, İlim Kapısı yazarlarını, İlim Kapısı yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Sen, önce hadis ve eser ilmini öğrenip usul ve sünnetleri tanıyarak işe başla. Sonra zühd ve ibadetle meşgul ol. Böyle yaparsan tasavvuf ilminde ilerlersin ve ârif bir sûfi olursun. Fakat işe ibadet, takva ve hal ile başlayıp bunlarla uğraşarak ilim ve sünnetlerden uzak kalırsan, usul ve sünnetleri bilmediğin için ya dengesiz ve ölçüsüz sözler sarfeden veya hak ile bâtılı birbirine katıp karıştıran biri olursun. Öyleyse, zâhiri ilimlere müracaat ederek ve sana lazım olan hadisleri yazıp öğrenerek hallerini güzelleştir. Çünkü hadis, ibadet ve ilmin aslıdır. Aksi durumda, aslı bırakıp teferruat ile işe başlamış olursun ki sonucu selamet olmaz. "Ancak asılları zayi edenler, hedefe ulaşmaktan mahrum bırakıldılar."
"Senden uzak kalanın uzaklığına razı ol Bu öyle bir günahtır ki cezası içindedir. "
Reklam
Siz öyle bir zamanda yaşıyorsunuz ki içinizde fakihler çok, kurralar, hatipler ve soru soranlar az; sorulan şeylere cevap verenler çoktur. Bu zamanda, amel ilimden daha hayırlıdır. İnsanlara öyle bir zaman gelecek ki o zamanda fakihler az, hatipler çok, cevap verenler az, soru soranlar çoktur. O zamanda ilim amelden daha hayırlıdır.
Rivayet edildiğine göre Allah Resulü'ne, ... "Hangi arkadaş daha hayırlıdır? "diye soruldu; Allah Resulü, "Sen Allah'ı zikrettiğinde sana yardım eden, Allah'ı unuttuğunda sana hatırlatandır" buyurdu. "Hangi arkadaş daha zararlıdır?" diyen sorulunca, Hz Peygamber, "Sen Allah'ın zikrini unuttuğunda sana hatırlatmayan; hatırladığın zaman da yardım etmeyen arkadaştır" bıyurdu.
Sayfa 315Kitabı okudu
Allah Teâlâ, Kasas 79-80 ayetlerde ilmin ehlini, ahireti tercih eden kimseler olarak tanıttı.
Sayfa 260Kitabı okudu
İlmin hepsi dünyadır. Ondan ahirete ait olan onunla ameldir. İhlâs hariç amel de yok olup gidecek.
Sayfa 252Kitabı okudu
Reklam
Ben, Allâh Teâlâ'yı tanımadan önce, şu içerdim fakat susuzluğum gitmezdi; O'nu tanıyınca, içmeden suya kadım (Her şeyin asıl sahibini bulup sebeplerden kurtuldum).
Sayfa 216Kitabı okudu
Sen, cin şeytanlarına karşı (âyet ve zikirlerle) güvende olursun; asıl insan şeytanlarından sakın; çünkü onlar insanları azdırmada ve doğru yoldan saptırmada cin şeytanlarına bir iş bırakmadılar, onların işini başarıyla yaparak şeytanlar rahata kavuşturdular.
Sayfa 173Kitabı okudu
... ilk asırda (sahabe devrinde) "fıkıh" denilince, ahiret yolunu bilmek, nefsin gizli afetlerini ve amelleri bozan şeyleri tanımak, dünyanın basitliğini anlamak, bütün kuvvetiyle ahiret nimetlerine yönelmek ve kalbi Allah korkusunun sarması olarak anlaşılırdı.
Sayfa 137Kitabı okudu
1.000 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.