Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Aristoteles

İlkçağ Felsefe Tarihi 3

Ahmet Arslan

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Aristoteles "bir duyuyu kaybedenin bir dünyayı kaybettiği"ni söyler.
Sayfa 30
Aristoteles’in düşüncesine göre.
“Orta sınıfı güçlü olmayan toplumları veya devletleri bekleyen en büyük tehlike ise sürekli bir istikrarsızlık ve devrim ortamıdır.”
Sayfa 297Kitabı okudu
Reklam
Amaca giden her yol mübah mıdır? Kem alet ile Kemâlat olur mu?
Ahlakta araçlarla amaçlar arasın­da ayrım yapması, araçların kendisinden çok amaç üzerinde durması, ahlaki eylemlerin değerlerini kendilerinde değil amaçlanan şeye bizi yaklaştırmalarında görmesi, Aristoteles'in en azından ahlaki amaçlar kadar onları gerçekleştiren araçlar olarak ahlaki eylemlerin de önemli olduğu, onların kendilerinin de ahlaki eylemler olarak ahlaki değerlen­dirme ve yargılamaların konusu olması gerektiği gibi hususları gözden kaçırmasına veya yeter derecede onlar üzerinde durmamasına neden ol­muş görünmektedir.
Sayfa 264 - İstanbul Bilgi Üniversitesi YayınlarıKitabı okudu
İfrat - Tefrit - Vasat
Her duyguda veya eylemde kötüyü veya erdemsizliği temsil eden iki uç; ifrat ile tefrit, ge­reğinden çok ile gereğinden az , bir de iyiyi, erdemi temsil eden bir orta nokta, yani gereği kadar olan vardır. Örneğin korku duygusu veya et­kilenimini alalım. Bir gereğinden çok korku vardır, bir de gereğinden az korku ve bunların her ikisi de kötüdür, erdemsizliktir. Gereğinden çok korku, ödleklik, tabansızlıktır; gereğinden az korku ahmaklıktır, duyar­sızlıktır. Gereği kadar korku yani altın orta cesarettir.
Sayfa 277 - İstanbul Bilgi Üniversitesi YayınlarıKitabı okudu
Akıl Ruhun elinde ise İnsani iş, Akıl Nefsin elinde ise Hayvani iş
***** İnsanın işi "ruhun akla uygun etkinliği­dir." Aristoteles *****
Sayfa 265 - İstanbul Bilgi Üniversitesi YayınlarıKitabı okudu
Üçüncü cildi tek başına Aristoteles'e ayırdık.
Eğer felsefenin gerçek anlamda kurucusunun Platon oldu­ğu sözü doğruysa, Aristotales de gerçek anlamda bilimin kurucusu ola­rak kabul edilebilir. Aristoteles, Ortaçağ Müslüman filozoflar ve yazarlar tarafından kendisine verilen "İlk Öğretmen" insanlığın ilk öğreticisi sıfatını gerçekten ve tümüyle hak etmektedir. Aristotales sadece büyük bir bilim adamı, büyük bir bi­lim kuramcısı, büyük bir bilim tarihçisi değildir. O aynı zamanda bü­yük bir filozof, Platon'la birlikte Yunan dünyasının yetiştirmiş ve bü­tün felsefe tarihinin görmüş olduğu en büyük filozoftur. O, bu özelli­ğiyle de Ortaçağ Hıristiyan dünyasınca tanındıktan sonra kendisine verilen "Filozof" unvanını veya şerefini aynı ölçüde hak etmektedir.
Sayfa 13 - İstanbul Bilgi Üniversitesi YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Aristoteles
Şairin görevi meydana gelen şeyi değil, meydana gelmesi mümkün olan şeyi, yani olası veya zorunlu olmasından ötürü meydana gel­mesi mümkün olan şeyi tasvir etmektir. Şair ele aldığı hikaye veya olay örgülerinden çok onları ölçülü (ve­zinli) mısralar halinde dile getirdiğinden ötürü şairdir. Çünkü şairi şair yapan eserindeki taklit unsurudur ... Şair, konusunu herhangi bir gerçek tarihi olaydan almasıyla şair olmaktan çıkmaz. Çünkü tarihi olaylar arasında bazıları aynı zamanda mümkün veya muh­temel oldukları için gerçekleşmişlerdir ve şair bu özelliklerinden dolayı onları ele alan kişidir.
Sayfa 380 - İstanbul Bilgi Üniversitesi YayınlarıKitabı okudu
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.