Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İlkçağ Felsefesi Nedir?

Pierre Hadot

İlkçağ Felsefesi Nedir? Gönderileri

İlkçağ Felsefesi Nedir? kitaplarını, İlkçağ Felsefesi Nedir? sözleri ve alıntılarını, İlkçağ Felsefesi Nedir? yazarlarını, İlkçağ Felsefesi Nedir? yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Buna yorum yapamayacağım
Augustinus'a göre, Platonculuk büyük kitleleri kendine inandıramamış ve dünyevi şeyleri ruhsal şeylere doğru yönlendirememiştir; oysa İsa'nın ortaya çıkışından itibaren çok farklı koşullardan gelmiş insanlar onun yaşam biçimini benimsemiştir ve tüm insanlığın gerçek dönüşümünü görmekteyizdir.
Sayfa 244 - Dost kitabeviKitabı okudu
Nietzsche ile ilgili akılda kalması faydalı metin
Nietzsche kendi formülünü doğrulamak için Augustinus'a dayanabilirdi: "Hıristiyanlık halk tipi Platonculuktur."
Sayfa 244 - Dost kitabeviKitabı okudu
Reklam
Hıristiyanlık ve Platonculuk
Hıristiyanlığı kabul etmesini izleyen yıllarda, Hipponiumlu Augustinus, Gerçek Din Üzerine başlıklı kitabında Platonculukla Hıristiyanlığı karşılaştırmıştır. Augustinus'a göre, Platoncu öğretiyle Hıristiyan öğretisi örtüşür. Platoncu mantık, bize, duyusal imgelerin ruhumuzu yanlışlarla ve sahte düşüncelerle doldurduğunu ve tanrısal hakikati
Sayfa 244 - Dost kitabeviKitabı okudu
Kendi kendinin önce savcısı, sonra yargıcı, daha sonra da avukatı ol.
Sayfa 199 - Dost kitabeviKitabı okudu
Plutarkhos’un sözü
Felsefi söylem hareketsiz heykeller yontmaz, ama dokunduğu her şeyi etkin, etkili ve canlı kılmak ister. İlerlemeci atılımlar, lüzumlu eylemlere yol açacak yargılar, iyinin lehinde seçenekler esinler[…]
Sayfa 176 - Dost kitabeviKitabı okudu
Bilgeliğin seyrine dalmak için, tıpkı dünyanın seyrine dalışta olduğu gibi, insanın kendine yepyeni bir bakış edinmesi gerekir. Bu noktada karşımıza filozofun zaman ile bağının yeni bir veçhesi çıkıyor. Filozof yalnızca zamanın her anını sanki sonuncusuymuş gibi yaşamakla kalmaz, o anı sanki zamanın ilk anıymış gibi, ortaya çıkışının tüm şaşırtıcılığıyla da algılaması gerekir.
Sayfa 226Kitabı okudu
Reklam
İnsan yalnızca bir kez doğar, ikinci bir doğuşa izin yoktur. O halde, sonsuza kadar yaşamayacağımız artık bir gerekliliktir. Fakat sen ki yarının efendisi değilsin, sevinci yine de yarına bırakırsın. Oysa hayat böyle süre koyuşlarla boşuna geçer ve her birimiz huzura hiç eremeden ölüp gideriz.
Sayfa 195Kitabı okudu
Ayrıca insanların yine birer acı olarak algıladıkları hastalık, yoksulluk, ölüm gibi olaylar da aslında acı değildir, çünkü bunlar bize bağlı değildir ve ahlaki bir anlam taşımazlar. İçkin ölüm düşüncesi de, her anın sonsuz değerinin bilincine vardırarak, insanın hareket biçimini kökten dönüştürecektir: "Hayattaki her eylemi sanki sonuncuymuş gibi tamamlamalıyız."
Sayfa 140Kitabı okudu
Düşünce ve söylem aynı şeydir, fakat ruhun kendisiyle içten ve sessizce girdiği diyaloga düşünce adını veriyoruz.
Stoacı nasıl hareket etmeli?
Stoacı hep "çekinceli" de olsa hareket eder, toplumsal ve siyasi hayatta yerini alır. Bu da Stoacıları Epikurosçulardan ayıran önemli bir noktadır, çünkü bu ikinciler ilke olarak kaygı yaratabilecek her şeyden uzak dururlar. Stoacı kendi maddi ya da manevi çıkarı için değil, çıkar gözetmeksizin, insan topluluğuna hizmet uğruna hareket eder
Sayfa 137 - Dost kitabeviKitabı okudu
120 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.