Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İnsanat Bahçesi İçin Kurallar

Peter Sloterdijk
Günümüzün en önemli ve özgün düşünürlerinden birisi olan Alman filozof Peter Sloterdijk'ın "İnsanat Bahçesi İçin Kurallar" adını taşıyan bu kitabı, asıl olarak Heidegger'in "Hümanizm Üzerine Mektup'una yanıt olarak kaleme aldığı bir metindir. Sloterdijk, günümüz toplumlarını birer hayvanat bahçesine benzeten, Platon ve Nietzsche'ye de gönderme yaparak, insanın "evcilleştirilmiş" ve böylece asıl özünden uzaklaştırılmış olduğunu, hümanizmin ise bu durumu dikkate almadığını iddia eden bir filozoftur. Sloterdijk'in önce hümanizm üzerine bir konferansta, sonra bir felsefeciler toplantısında dile getirdiği, Althusser ve Levi-Strauss'un "hümanizmin sonunun geldiği"ne ilişkin felsefelerinin devamı niteliğindeki bu görüşleri, gazetecilerin yabancı oldukları bir konudan çarpıcı haber çıkarma gayretkeşliklerinin de katkısıyla Almanya'da büyük bir sansasyona yol açmış ve 1999'da Sloterdijk-Habermas tartışması denilen kapışmanın eksenini oluşturmuştur. Neydi Sloterdijk'ın görüşlerinin özü ve filozof ne diyordu? Heidegger, insanı sonsuz bir biçimde yeniden kıymetlendirilmiş ve onu evcilleştirilen bir hayvan gibi tasavvur etmekten vazgeçip, insanı "Varlık" kavramlarıyla anlatmaya çaba gösterirken, Sloterdijk insanı biyolojik bir varlık olarak ele alıp, insanın hayvan oluşu ve hayvan yaşayışında başarsızlığa uğradığını öne sürüyor, biyo-politik ya da genetik mühendislik sayesinde insanüstünün artık erişilebilir hale geldiğine inanıyordu... Türkiye'de bir kitap halinde yayımlanan bu ilk metniyle Sloterdijk, ülkemiz okurlarını alışılmış kalıpların dışında düşünmeye, en güvenilir görünen kavramları bile sorgulamaya davet ediyor... (Arka Kapak)
Yazar:
Peter Sloterdijk
Peter Sloterdijk
Çevirmen:
Mustafa Tüzel
Mustafa Tüzel
Tahmini Okuma Süresi: 2 sa. 6 dk.Sayfa Sayısı: 74Yayınevi: Everest Yayınları
ISBN: 9789753169448Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
74 syf.
·
Puan vermedi
martin heidegger ve nietzche üzerinden insan denen kavramın ne anlama geldiği, ne olması gerektiği ve tarihsel olarak daha geriye giderek platon'un zoonpolitikon dediği insanın kuralları bağlamında, varlık sahasına gelen bireylerin toplumsallık şuurlarının kurallarının ne olduğu hakkında bilgi vermektedir. Kısacası insanın evrendeki konumuna atıf yaparak insan-doğa ikiliğine açıklama getirilmeye çalışılmıştır.
İnsanat Bahçesi İçin Kurallar
İnsanat Bahçesi İçin KurallarPeter Sloterdijk · Everest Yayınları · 033 okunma
Reklam
74 syf.
·
Puan vermedi
Bir kitap, bir düşünce yapısına cevap verme, onu alımlama için konferans verilirken ortaya çıkıyor ve bu kitap alışılmışın dışında bir yapıya sahip. Heidegger'in Himanizm Üzerine Mektup konusunu ele alan Sloterdijk, hümanizmanın yitirdiği değeri tekrar yetkilerine kavuşturabilmenin yolunu arıyor. Bunun için de dil ve yazıdan yola çıkarak Heidegger ve Nietzsche'ye uğrayıp onun Zerdüşt'üne ve üst insanına ulaşıyor. Burayla da sınırlı kalmayıp Platon'u da gören yazar, Dil'in insanın evi olduğunu ve buradan da hümanizmanın yeşermesini, kitapları mektuplaşma ile ele alarak sunmaya çalışıyor. Evcilleştirilmiş hayvan olarak görülmekten, insanın kıymete bindiği bir görüşe ulaşan Heidegger'den yola çıkıp insanı biyopolitik bir varlık olarak ele alan yazar insanüstüne yani Zerdüşt'ün işaret ettiği biçime ulaştığına inanıyor.
İnsanat Bahçesi İçin Kurallar
İnsanat Bahçesi İçin KurallarPeter Sloterdijk · Everest Yayınları · 033 okunma
74 syf.
·
Puan vermedi
·
26 saatte okudu
“İnsanat bahçesi” kavramı ne kadar tuhaf duruyor değil mi? Hayvanat bahçesinin insana uyarlanmış hali gibi. Hayvanlar bahçesinde hayvanlar, geniş bir alan üzerinde kısıtlı özgürlükle herek etmekteler. İnsanat bahçesi için de benzer durum geçerlidir. İnsanı “Hümanizm” çılgınlığına kaptıranlar, bu kavramın ihtiva ettiği içeriği yakalayamayanlardır. Heidegger, “Hümanizm Üzerine Mektup” isimli bir eser kaleme almış, ancak hümanizmin insanı yücelten yönünü öngörememişti. Ancak insan insanın sadece dostu değildir, onu geliştirir ve üst insana hazırlar. En azından Sloterdijk’ e göre durum böyle olmalıdır. Ona göre insanın hayvandan üstün görülmesi bir yanılsamaydı. Nietzsche’ de insanı üstün gören bir model çizmişti. Hümanizm bunu gözden kaçırır ve insanın özünden uzaklaşmasına göz yumar. Zihinde kalın.
İnsanat Bahçesi İçin Kurallar
İnsanat Bahçesi İçin KurallarPeter Sloterdijk · Everest Yayınları · 033 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.