Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Isaac Newton ve Bilimsel Devrim

Gale E. Christianson

Isaac Newton ve Bilimsel Devrim Sözleri ve Alıntıları

Isaac Newton ve Bilimsel Devrim sözleri ve alıntılarını, Isaac Newton ve Bilimsel Devrim kitap alıntılarını, Isaac Newton ve Bilimsel Devrim en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Başkalarına zor gelen bir şeyi kolayca yapan biri yeteneklidir; yetenekli insanlara imkansız geleni yapan dahidir." -
Henri-Frédéric Amiel
Henri-Frédéric Amiel
Tübitak Yayınları
Şanslı Newton, bilimin mutlu çocuğu. Onun için doğa, rahatça okuyabildiği açık bir kitaptı.
Albert EinsteinKitabı okuyacak
Reklam
"Newton'ın yalnızlığa bulduğu çare çalışmak, çalışmak, daha çok çalışmaktı. Humphrey Newton'ın gözlemi şu yöndeydi: Onun eğlenceye zaman ayırdığını, ister hava almak için dışarıya çıkıp ata binmek olsun, ister yürüyüş, bovling ya da herhangi bir egzersiz yaptığını görmedim; tüm bunları yaparken harcanan zamanı çalışmadan geçirdiği zaman olarak düşünüyordu ve çalışmalarına her zaman yakın olmak için odasından nadiren çıkardı."
Tübitak Yayınları - VII. Kimsenin Anlamadığı Bir Kitap
Şanslı Newton, bilimin mutlu çocuğu. Onun için doğa, rahatça okuyabildiği açık bir kitaptı. Albert Einstein
"Titiz alışkanlıkları olan biri için şaşırtıcı görünebilir ama Newton vasiyetname bırakmamıştır. Çeşitli yardım kuruluşları ve Kraliyet Demeği'ne verilenler dışında, servetinin büyük bölümünü ölümünden önce para konusunda son derece pervasız olan akrabalarına harcamıştı."
Tübitak Yayınları - XII. Deniz Kenarında Bir Çocuk Gibi
"Karşılaştığı aşın dindar tiplerle alay ederken çok keyifli zaman geçirse de, din kurumunu tamamen reddetmiş olması şüphelidir."
Tübitak Yayınları - XI. Savaş
Reklam
Newton sadece yorgunluktan bitap düşmekle ve hastalıkla dans etmekle kalmıyordu, bilim uğruna gözlerini de riske atıyordu. Bir aynayla Güneş'in görüntüsünü yakalamış, sağ gözüyle Güneş ışınlarını gözlemleyip, ardından kafasını çevirmişti. Gözlerinin önünde renkli daireler oluşmuş, sonra yavaş yavaş kaybolmuştu. Daha da cesur davranıp, Güneş'e her iki gözüyle ikinci ve üçüncü defa bakmıştı. Birdenbire Güneş'in bıraktığı çok renkli iz, açık bir kitaptan gökyüzündeki bir buluta kadar, baktığı her nesneyi kaplamıştı. Gözlerindeki bu sorun kötüleşince Newton mecburen günlerce karanlık odalarda kaldı. "Düşüncelerimden Güneş'i çıkarmak için her yolu denedim çünkü Güneş'i düşündüğümde, karanlıkta olmama rağmen gözümün önünde görüntüsü beliriyordu." Görme yetisi yavaş yavaş geri geldi ancak aylar sonra bile, Güneş'i düşündüğünde spektrumu gözlerinin önünde beliriyordu. "Gece yarısı, perdelerimi kapatmış halde yatağımda uzanıyor olsam da," diyordu. Eline kağıt kalem alacak kadar iyileştiğinde, uzun süredir varlığını sürdüren bu takıntısı deneycinin sıra dışı iradesinin bir ifadesi olarak felsefe defterinde titizlikle seçilmiş kelimelerle yazılan on adım halinde yerini almıştı.
Tübitak Yayınları - II. En İyi Arkadaşım
"15 Mart Çarşamba günü Newton toparlanınca, uzmanlara yanıldıklarını bir kez daha göstereceği umutları doğdu. Ancak birkaç gün sonra komaya girdi ve 20 Mart sabahı bir ile iki saatleri arasında, seksen dört yaşında öldüğü ana kadar bilinci tekrar yerine gelmedi. Ölümünden kısa bir süre önce: Dünya beni nasıl görüyor bilmiyorum ama ben kendimi sadece deniz kenarında oynayan bir çocuk gibi görüyorum. Sıradan olanlara göre daha düzgün bir taş ya da daha güzel bir deniz kabuğu bulup oyalanırken, büyük gerçeklik okyanusu yanımda keşfedilmeden uzanıyor, demişti."
Tübitak Yayınları - XII. Deniz Kenarında Bir Çocuk Gibi
"
Principia
Principia
'nın ikinci baskısı -ki kısa süre sonra üçüncü baskısı da gelecekti- 1713'te piyasaya çıktığında sabırsızlıkla bekleyen bilim insanları oldukça rahatlamıştı. Birinci basımda sadece birkaç yüz kopya yayınlanmıştı ve bunlar da çoktan tükenmişti. Yeterince parası olanlar için, kullanılmış bir kitap iki altın gibi ciddi bir bedel karşılığı bulunabiliyordu. O kadar zengin olmayanlar ise kitabı sayfa sayfa kopyalamak gibi zor bir işe katlanmak zorunda kalıyordu. Birinci baskıda Halley tarafından hayranlık duyulacak bir biçimde gerçekleştirilen çalışmanın yayınlanması görevi bu defa klasik bir bilim insanı ve Trinity Koleji rektörü olan Richard Bentley tarafından yapılıyordu. Bentley bu işi Halley kadar saf duygularla yapmıyordu; işi üstlenmesinin nedeninin doğa felse- fesinden çok para sevgisi olduğunu açıkça söylemişti."
Tübitak Yayınları - XI. Savaş
"Newton'ın ailesiyle iletişimi annesinin ölümünden sonra çok sınırlanmıştı. Cambridge'te günlerin ve ayların ağır ağır geçmesinden ve çalışmalarını rahatsız edilmeden devam ettirmesine iınkfuı veren izole ortamdan memnundu. Hoşuna gitse de gitmese de, Londra ve darphane onu hareketli bir adama dönüştürmüş, önemli ziyaretçilerin akşam yemeği ve kaliteli şarapla ağırlandığı bir ev ortamına sahip olmasını gerektirmişti. Hiç evlenmemiş olan Newton'ın evdeki işlerle ilgilenmesi ve misafirleri olduğunda masasında oturması için birine ihtiyacı vardı. Aradığı sosyal becerilerden yoksun olabilecek bir hizmetçiye güvenmektense, üvey kardeşi Hannah'nın kızı Catherine Barton'ı tercih etti. Catherine, dayısının Jermyn Caddesi'ndeki evine 1696'da geldiğinde muhtemelen on yedi yaşındaydı."
Tübitak Yayınları - IX. Aslanın Pençe İzi
Reklam
Newton'ın birinci yasasına göre: Mevcut hali uygulanan kuvvetlerle değiştirilmedikçe, herkes durağan halini ya da değişmez hareketini korur. Daha önce gördüğümüz gibi, aslında bu ilkeyi formüle eden ilk kişi Galileo'dur. İtalyan bilim insanının bıraktığı noktadan ilerleyen Newton bu ilkeyi yeniden şekillendirmiş ve kendi mekanik sistemine ya da bir başka deyişle, maddenin davranışına uyarlamıştır. Cisim üzerine dışarıdan herhangi bir güç uygulanmazsa, aynı yönde, sabit hızda hareket etmeye devam edecektir. Tek başına bırakılırsa, bir gezegen Güneş 'in etrafında sonsuza kadar dolanır.
Tübitak Yayınları - VII. Kimsenin Anlamadığı Bir Kitap
"Principia karmaşık geometrik ilişkilerin anlatıldığı ve az sayıda deney barındıran bir matematik çalışmasıyken, Opticks yansıma ve kırılma, beyaz ışığın spektrum renklerine ayrılması, gözün işleyiş şekli, lenslerle görüntü oluşumu, gökkuşağı renkleri, yansıtmalı teleskopun yapımı ve daha pek çok konuda ayrıntılı anlatımlarla doludur. Yazar kendisini tutamamış, ışığın davranışı ve analizi ile fazla ya da hiç ilgili olmayan pek çok konuya da değinmiştir: metabolizma ve sindirim, kan dolaşımı, dünyanın yaratılışı ve Nuh Tufanı, bilimsel yöntem, hatta akıl hastalarının rüyalarında gördükleri imgeler. Dahası, Newton Opticks kitabını İngilizce yazmış, bu sayede klasik Latince olması nedeniyle potansiyel pek çok okuyucuyu dışlamış olan Principia'ya göre daha geniş bir okuyucu kitlesine ulaşabilmiştir. Kitabın yayınlanmasından sonra ancak birkaç ay daha yaşayacak olan dostu John Locke, daha önceki çalışması karşısında şaşkına dönmüştü ama Opticks kitabını "zevkle, içerdiği her şey hakkında bilgi edinerek," okumuştu.
Tübitak Yayınları - X. Kraliyet Derneği
SINIF MÜCADELESİ
"Londra'da işlerin çoğunu Doğu Yakası'nda yaşayan, özgür insanlar olarak tanımlanması zor, kaba saba ve cahil nüfus yapıyordu; balıkçılar, hamallar, teknelerde çalışan işçiler ve gündelik iş yapan insanlar. Onların üzerinde dükkan sahipleri ve zanaatkarlardan oluşan bir orta sınıf bulunuyordu. Sosyal düzenin en üstünde zengin tüccarlar, bankacılar ve devlet memurları yer alıyor, bunlar pisliğin ve kargaşanın bir adım ötesinde, en iyi mahallelerde yaşıyorlardı. İlk olarak, imparatorluklarının bu en uç noktasına Londinium adını veren Romalılar tarafından yapılan eski şehir surlarının ötesinde yoksullardan, evsizlerden ve Newton'ın kısa bir süre sonra sürekli ilgilenmek zorunda kalacağı kadın-erkek suçlu ve umutsuz insanlardan oluşan çok büyük bir alt sınıf yaşıyordu."
Tübitak Yayınları - IX. Aslanın Pençe İzi
Newton'ın evreni
"Biraz geri çekilip Newton'ın evrenine uzaktan bakacak olursak tam olarak ne görürüz? Principia’ya göre, sadece küçük bir kısmı sınırsız ve dipsiz bir uçurumda hareket eden maddesel cisimlerle dolu olan, sonsuz bir boşluğa bakıyoruz. Newton'ın takipçileri bunu, ortaçağ binalarının cephelerine yerleştirilmiş saatler gibi, devasa makinelere benzetirler. Tüm hareketler mekanik kurallara indirgenebilir, bu evrende insanların ve duyularının oluşturduğu dünyanın hiçbir etkisi yoktur. Ancak hiçbir şekilde hissedilemese bile kesin, uyumlu ve rasyonel ilkelerden oluşan bir gerçekliktir. Matematik yasaları her bir madde parçacığını diğer madde parçacıklarına bağlayarak düzensizliğe ve kaosa açılan kapıyı tutar. Çekim kuvvetini bu boşluğa fırlatıp atan Newton, fizik ve astronomiyi hareket eden maddeyle ilgili tek bir bilim altında toplamış, Pisagor, Kopemik, Kepler, Galileo ve bunlar arasında dünyaya gelip gitmiş sayısız başka ismin rüyalarını gerçekleştirmiştir. Newton her ne kadar, halen büyük bir bilmece olan, çekim kuvvetinin gerçek nedenini keşfedememiş olsa da, formüle ettiği yasalar belli bir düzene sahip ve öngörülebilir bir evrende olduğumuza dair ikna edici kanıt sunmuştur."
Tübitak Yayınları - VII. Kimsenin Anlamadığı Bir Kitap
Newton neden simya ile uğraştı?
Gerçek şu ki, Newton ne büyük bir sihirbaz ne de modem bir kimyacıydı; ikisinin arasında bir yerdeydi. Yüzyıllar boyunca bilge insan dünyanın her yerinde piramitler kadar eski bir bilmeceyi çözmeye çalışmıştır. Kendilerine yüzyıllar önce kimyasallarla çalışan insanlar için Arapların kullandıkları ifadeyle "simyacı" diyen bu insanlar felsefe taşını aramak için paraları, sağlıkları ve ailelerinin iyiliği de dahil olmak üzere her şeyi riske atmışlardır. "Büyük iksir", "büyük dönüştürücü" ve başka pek çok adla anılan "taş" katı bir madde değil, efsanevi güçlere sahip nadir bulunan bir sıvıydı. Kurşun gibi sıradan metallerle karıştırıldığında bunları en değerli maddelere, tam olarak ifade etmek gerekirse gümüş ve altına dönüştürebiliyordu. Düzenli içilirse taş, on altıncı yüzyılda yaşamış İspanyol kaşif Juan Ponce de Le6n'un aradığı efsanevi Gençlik Çeşmesi gibi, ölümsüzlük vaat ediyordu. Ortaçağda simyacılar sırlarını rakiplerin sinsi bakışlarından korumak için laboratuvar notlarını şifreli sembollerle yazıyorlardı. Pek çoğu, dönüşümün sım ortaya çıkınca büyük kazanç elde etmeyi hayal eden zengin patronların desteğini almıştı.
Tübitak Yayınları - VI. Simyacı
80 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.