Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İşçi Sınıfının Emekçi Köylülükle İttifakı Üzerine

İşçi Köylü İttifakı

Vladimir İlyiç Lenin

İşçi Köylü İttifakı Gönderileri

İşçi Köylü İttifakı kitaplarını, İşçi Köylü İttifakı sözleri ve alıntılarını, İşçi Köylü İttifakı yazarlarını, İşçi Köylü İttifakı yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İşçi Sınıfının Emekçi Köylülükle İttifakı Üzerine
Biz Marx'ın ya da Marksistlerin sosyalizme giden yolu bütün somut gerçekliği içinde bildiklerini iddia etmiyoruz.Bu saçmalıktır.Biz bu yolun doğrultusunu biliyoruz,bu yola hangi sınıfsal güçlerin önderlik ettiğini biliyoruz,fakat bunu somut olarak,pratik olarak ancak,işe giriştiklerinde,milyonların deneyimi gösterecektir.
Sayfa 29 - Vladimir İlyiç Lenin,İnter Yayınları
Proletarya ve Köylülük
Toprak için ve özgürlük için mücadele, demokratik bir mücadeledir. Kapitalist egemenliği yok etmek için mücadele sosyalist bir mücadeledir.
Reklam
Proletarya ve Köylülük
Elbette, toprak ve özgürlük için mücadele eden köylülerin hepsi, bu mücadelenin tam bilincinde davranmıyorlar, hepsi, cumhuriyeti talep edecek kadar ileri gitmiyorlar. Fakat köylü taleplerinin demokratik doğrultusundan kuşku yoktur. Bu nedenle köylülük, proletaryanın bu talepleri desteklediğinden emin olabilir. Köylüler, kentlerde açılan kızıl bayrağın, sadece sanayi ve tarım işçilerini değil, aynı zananda milyonlarca ve on milyonlarca küçük çiftçinin de en acil ve en yakıcı takepleri için mücadelenin bayrağı olduğunu bilmelidirler.
Tam özgürlük- bu, kamu ve devlet işlerini yöneten memurların ve öteki görevlilerin seçilmeleri demektir. Tam özgürlük tamamıyla yalnız halka bağlı olmayan, halk tarafından seçilmemiş, halk önünde sorumluluk duymayan ve halkın iradesiyle geri çağrılmayan her iktidarın toptan ortadan kaldırılması anlamını taşır. Tam özgürlük memurlar önünde halkın bağımlılığı değil, memurların halka bağımlılığı demektir.
Biz köylülere şunu söylüyoruz Bugün, gücünle gerçekleştirmeye çalıştığın zafer seni yoksulluktan kurtarmayacaktır. Seni bu yoksulluktan ancak bütün proleteryanın hem tarım, hem sanayi proletaryasının burjuvaziye karşı zaferiyle ve sosyalist bir toplumun kurulmasıyla kurtulacaksın
İki devrim, karakterleri bakımından olsun, çatışmaya katılan sosyal güçlerin bileşimi bakımdan olsun, birbirlerinden farklı olduğundan sosyalist devrimin amaçları ve şartları ile demokratik devrimin amaçları ve şartlarını birbirine karıştırmak saçmalıktır.
Reklam
Demokratik devrim, iktisadi ve sosyal özü bakımından burjuva nitelik taşıdığı için, tüm burjuva toplumunun isteklerini dile getirmeden edemez.