Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İslam Ahlakı Temel Konular Güncel Yorumlar

Kolektif

İslam Ahlakı Temel Konular Güncel Yorumlar Gönderileri

İslam Ahlakı Temel Konular Güncel Yorumlar kitaplarını, İslam Ahlakı Temel Konular Güncel Yorumlar sözleri ve alıntılarını, İslam Ahlakı Temel Konular Güncel Yorumlar yazarlarını, İslam Ahlakı Temel Konular Güncel Yorumlar yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Dünya bireylerin imtihandan geçtiği, sınandığı geçici bir mekândır; ahiret ise Dünya hayatının değerlendirildiği ve hesabının yapıldığı ebedi bir âlemdir.
İnsanın özünde melekleri kendisine secde ettirebilecek kadar üstün bir yön olduğu gibi, onu ahlaki açıdan bayağılaştıracak başka bir yön de bulunmaktadır.
Reklam
İslam toplumunun kurucu ilkelerinden olan üstünlük ölçütü, etnik mensubiyet değil takvâdır.
Ahlak, bir yaşantı hâli; İslam ahlakı da, en genel anlamıyla, İslamiyet'in yaşanan hali demektir.
Ahlak zaman, mekân ve kültüre göre değişmeyen değer, ilke ve kuralları kapsar. Örf ve âdet ise zamana ve mekâna göre değişebildikleri gibi toplumdan topluma da değişkenlik gösterirler.
Davranışın bencilce kâr-zarar hesabı gözetilerek yapılması değerlerin göz ardı edilmesi anlamına gelir ki, bu takdirde o davranışın ahlaki olduğu söylenemez. Çünkü salt çıkarcı davranışta bulunan kişi, o davranışı ahlaken doğru/iyi olduğu için değil de kendi kişisel çıkarına uygun gördüğü için yapar.
Reklam
266 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
İslamî ahlak, davranış esasları ve erdem gibi başlıkların yanında dünya ve ahirette mükafat ve cezayı gerektiren ahlakî durumlara değindikten sonra ahlak eğitiminde nelere dikkat edilmelidir sorusu da cevap buluyor. Ayrıca İslam ahlakı hakkında çeşitli kaynaklara da yer veriyor.
İslam Ahlakı Temel Konular Güncel Yorumlar
İslam Ahlakı Temel Konular Güncel YorumlarKolektif · Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları · 201523 okunma
“İman edenler ve kalpleri huzura erdirenler bilsinler ki, kalpler ancak Allah'ı anmakla huzur bulur. İman edip de hayırlı işler yapanlara ne mutlu! Güzel gelecek onlarındır.” (13/Ra'd,28-29.)
Sayfa 181Kitabı okudu
Yine Kur'an bize bildirmektedir ki, insan Allah'ı zikretmekten yani Allah şuurundan yoksun kalınca, bütün kötülüklerin teşvikçisi olan şeytan ona musallat olur ve onu hiç farkında olmadan doğru yoldan saptırır.
Sayfa 181Kitabı okudu
İslam Ahlak Eğitimi
İslam ahlak eğitiminin fıtrîliği İslam’ın fıtrat dini olması 30/Rum,30 ayette , onun ahlak öğretisi doğrultusunda düzenlenecek olan eğitimin de fıtrîlik niteliğine sahip olmasını gerektirir.Bireyin /eğitilen fıtratını koruyup geliştirme sorumluluğunu taşıyan islam ahlak eğitimi ,fıtratı bir bütün olarak ele alıp onu tahripten kaçınmak suretiyle bireyin kendi ahlaki tabiatını geliştirmesine rehberlik etmekle yükümlüdür Söz gelimi ahlak eğitimi ,bireyin şehvet eğilimini yok etmeye kalkışmadığı gibi başıboş da bırakmaz; ama bireyin o eğilimini fıtrata uygun biçimde koruyup kontrol etme , yönetip yönlendirme ve geliştirmesine kılavuzluk eder. Fıtrat hadisi ,bu gerçeği oldukça net bir şekilde dile getirmektedir ,Buhârî -Cenaiz 80 ,93 ……
Sayfa 218 - Dib YayınlarıKitabı okudu
50 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.