Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Selef, Kelam,Tasavvuf,Felsefe

İslam Düşüncesinin Yapısı

Süleyman Uludağ

İslam Düşüncesinin Yapısı Gönderileri

İslam Düşüncesinin Yapısı kitaplarını, İslam Düşüncesinin Yapısı sözleri ve alıntılarını, İslam Düşüncesinin Yapısı yazarlarını, İslam Düşüncesinin Yapısı yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
248 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
62 günde okudu
İslam dünyasında farklı disiplinlerin nasıl ortaya çıktığını ve birbirleriyle nasıl etkileşime girdiğini inceleyen kapsamlı bir eser. İslam düşüncesinin temellerini oluşturan Selefiyye, Kelam, Tasavvuf ve Felsefe akımlarını derinlemesine analiz ediyor ve her birinin İslam medeniyetine nasıl katkıda bulunduğunu açıklıyor. Bir Müslümanın ilim ve fikir dünyası ne kadar dar ve küçük olursa o kadar kötü ve zararlı, ne kadar geniş ve büyük olursa o nisbette iyi ve faydalı olur. Büyük düşünceler dar ve küçük düşünceleri yutar. İslâm düşüncesini kendi dar idrâkimize ve sınırlı bilgilerimize sığdırmak yerine, onu bütün azameti ve vüsatiyle kavramaya gayret etmek gerekmektedir. İbn Arabi’nin dediği gibi “Allah’ım! Bize eşyayı olduğu gibi göster” duası sözlerimizin sonu olsun.
İslam Düşüncesinin Yapısı
İslam Düşüncesinin YapısıSüleyman Uludağ · Dergah Yayınları · 2018208 okunma
Aşırı ihtiyat hamle kabiliyetini yok eder, fazla sakınganlık teşebbüs istidadını ortadan kaldırır, hatta yanlış ve tehlikeli mecralara sevk eder.
Sayfa 241Kitabı okudu
Reklam
Tasavvufi düşüncenin zirvesi kabul edilen İbn Arabi'nin felsefe ile ilgili görüşü: "Hakiki mânadaki hükema (filozoflar) ulema, billahtır, yani Allah'ı bilen ve Allah'ı kabul eden kimselerdir. 'Bir kimseye hikmet verilmişse ona çok hayır verilmiştir' (Bakara, 2/269).
Sayfa 213Kitabı okudu
Dine dayalı ilmi konular
1- Selefiye: Nassa, nakle ve rivayete ağırlık verir. 2-Kelâmcılar: Akıl, istidlâl ve muhakemeyi esas alır. 3-Sûfiler: Keşfe, feyze ve ilhama daha çok önem verir.
Dergâh yayınlarıKitabı okuyor
İbn Arabi felsefeye karşı duyduğu ilgiyi ve sevgiyi açıklamaktan geri durmaz. Futûhat'ın 226. bölümünde şöyle der: "Felsefe sırf felsefe olduğu için kötülenemez. İlahiyatla ilgili konularda hata ettikleri için yerilmişlerdir. Filozof muhibb-i hikmet, yani hikmeti seven mânasına gelir. Şüphe yok ki, aklı başında olan herkes hikmeti sever. Ancak ister Mutezile olsun, ister filozof olsun isterse nazar ehli olan diğer sınıflardan birine mensub bulunsun, fikir ehli olan herkesin ilahiyat bahsinde hatası doğrusundan fazladır".
Sayfa 143Kitabı okudu
"İstediğiniz kadar çok ilim öğreniniz, amelsiz ilmin hiçbir değeri yoktur. Sefihlerin işi rivayet, hakikî âlimlerin hali riâyettir.” Hasan Basrî
Sayfa 133Kitabı okudu
Reklam
"Az rivayet et ki anlayışlı olasın, az konuş ki iyi kavrayasın."…
Sayfa 133Kitabı okudu
Erdemli bir zat demiş ki: Bizi şüphe ve hayrete düşüren kitaplar yazan âlimlere teşekkür etmemiz lazım. Zira ilimlerde tartışmak ve araştırmak insan zihnini gerçeği bulmak için harekete geçirir. (Taşköprîzâde, I, 56).
Keşke yokluk halini muhafaza etseydik de bu âleme gelmeseydik, ruh bedenle alâka kurmasaydı… Fahruddin Râzi
İdrak
Kalpazanla alışveriş yapmaktan sadece cahiller zarar görür, sarraf zarar görmez. Usta yüzgeçler ve dalgıçlar değil, sadece yüzme bilmeyenler denize girmekten menolunurlar. Çocuklar yılana dokunmaktan menolunurlar ama, zehirli yılan ile zehirsiz yılanı bilen ve bunun zararından korunan kimseler menolunmazlar.
Sayfa 26 - DergahKitabı okudu
225 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.