Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İslam Tarih Metodolojisi

R.Stephen Humphreys

İslam Tarih Metodolojisi Gönderileri

İslam Tarih Metodolojisi kitaplarını, İslam Tarih Metodolojisi sözleri ve alıntılarını, İslam Tarih Metodolojisi yazarlarını, İslam Tarih Metodolojisi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Bulliet'in metodu (Conversion to Islam in the Medieval Period: An Essay in Quantitative History), cesur bir metottur; onun metodu, yalnızca bir ya da iki varsayıma dayalı önermeler üzerine değil aksine bu türden varsayımların karmaşık kıyaslarına dayanır."
Sayfa 401Kitabı okudu
"İslam hakimiyeti altındaki Yahudi hayatı hakkındaki çalışmalardan bir diğeri de nitelik ve hedef olarak popüler ancak çok kabaca düzenlenmiş ve muhteşem şekilde bilgi yüklü olan, S. D. Goitein'in, Jews and Arabs (...) isimli çalışmasıdır."
Sayfa 376Kitabı okudu
Reklam
"Barthold’un “Türkistan down to Mongol Invasion” adlı çalışması; Cahen, Bosworth ve diğerlerince son birkaç on yılda geliştirilen en üretken çalışma çizgilerini öngörmüştür. Bu çalışma, okuması oldukça sıkıcı da olsa harcanan zaman değen bir eserdir."
Sayfa 230Kitabı okudu
"İbn Miskeveyh yalnızca Büveyhi döneminin en önemli kronikçisi değil aynı zamanda, dikkatini kendisine en yakın ve çağdaşı olaylar üzerinde odaklayan ve günümüze kadar gelen İslâm dünyasının ilk büyük tarihçisidir."
Sayfa 200Kitabı okudu
“Franz Rosenthal'ın, A History of Muslim Historiography adlı eseri önemlidir; ancak yanlış anlamalara yol açacak bir başlığa sahiptir. Rosenthal, İslam tarih yazımının gelişimini kaydetmez; ancak daha ziyade Ortaçağ İslam kültüründeki tarihsel düşüncenin rolünü analiz etmeye ve Müslüman tarihçiler tarafından kullanılan resmî organizasyon, söylem ve konuların bir tipolojisini ortaya çıkarmaya çalışır. Fert fert tarihçilerden daha çok konuları ve Farsça gelenekten daha ziyade Arapça geleneği vurgular. Bir kimse Gibb'in makalesi gibi Rosenthal'ın analizinin kıymetini de ancak başka birçok büyük tarihsel metni okuduktan sonra ona geldiğinde takdir edebilir. Keza onun analizi, yazarın döneminin bir kısım işaretlerini de sergiler. Çünkü Rosenthal'ın geleneksel İslâm bilimine dair genel değerlendirmelerin bir kısmı, günümüz için oldukça dar görüşlü ve yetersiz görünmektedir."
Sayfa 200Kitabı okudu
"Abbasi organizasyonu hakkındaki yeterli bir tahlil, bir kimsenin lunaparktaki aynalarının neden olduğu yanılsamalar altında sürekli değişen bir gerçekliği takip ettiği bilgisiyle başlamak zorundadır."
Sayfa 165Kitabı okudu
Reklam
“Wellhausen'in başarısı o kadar muhteşemdir ki, ondan sonra kırk yıl boyunca bu alanda neredeyse başka bir çalışma yapılmadı. (Bu, maalesef İslamî araştırmalarda genel bir eğilimdir; büyük sentezler, çoğu kez bir meydan okuma olarak değil fakat kanıtlanmış bir doktrin olarak kabul edilir).”
Sayfa 178Kitabı okudu
“Wellhausen’in ‘Arap Devleti ve Sükûtu’ adlı eseri, doksan yıl sonra bile hala batı oryantalizminin en yüksek başarılarından biri olmaya devam etmektedir.”
Sayfa 177Kitabı okudu
"Öyleyse doktrin ve ideolojinin gerçek değişimleriyle mi, çıkarcı taktik manevralarıyla mı yoksa her ikisiyle de mi karşı karşıyayız? Genel olarak Abbasilere, Şii çevrenin ayrılmaz unsuru olarak mı yoksa o çevreden semiren bir parazit olarak mı bakacağız?"
Sayfa 167Kitabı okudu
11 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.