Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İslamın Mistik Boyutları

Annemarie Schimmel

İslamın Mistik Boyutları Sözleri ve Alıntıları

İslamın Mistik Boyutları sözleri ve alıntılarını, İslamın Mistik Boyutları kitap alıntılarını, İslamın Mistik Boyutları en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Zikrin hakikati "zikri unutmaktır" "yani Allah'ı zikrettiğini unutmandır, daha doğrusu Allah'tan başka her şeyi unutmandır"
Kuran okumak mutasavvıfın başka bir önemli göreviydi: "Kuran'ı ezberlemeyen mürit, kokusu olmayan turunca benzer" . llahi kelam, manevi yükselme­nin şaşmaz kaynağıdır; neşe ve huşu verir ve Allah'la gizli sohbet yolunu açar; çün­kü Ali'nin, "Allah zatını kullarına Kuran'da gösterir" dediği rivayet edilir
Reklam
Muhasibi : Allah, salik için nefsin terbiyesini öngörmüştür. Aklı fikri Rabbinde olanın, bu dünyayı horlayanın, alçakgönüllü, huşu içinde olanın, hüzünlünün, ağlayanın, itaat eden bir nefse sahip kişinin, bu dünyanın çocuklarından uzak olma­nın, baskı altında eziyet çekip de öç almaya yanaşmayanın, malı yağma edilince misillemeye kalkışmayanın ne kadar yüksek makamda olduğundan haber­sizdir insanlar. Saçı başı darmadağın, üstü başı toz toprak içinde, giyim kuşamına önem vermeyen, üstü başı pejmürde, yüreği yaralı, yalnız bir yabancıdır o; ama cahil kişi o yolcunun kalbine bakıp Allah'ın vaat ettiği sonsuz lütufla nasıl dolu olduğunu ve onun, dünya zevklerinden, kendini begenmişlikten vazgeçmekle aslında neler kazandığını bir görebilseydi; onun yerinde olmak ister ve gerçekten zengin olanın, göze güzel görünenin, hazzın tadına varanın, kıvanç ve mutluluk içinde olanın o salik olduğunu, çünkü onun dilegine kavuşmuş olduğunu, Rabbinden umduğunu bulduğunu anlardı.
Yahya: "Rabbim' Bana lütufta bulun, zira ben de seninim!"
Zünnun_u Mısri : " Allah'ın zatı hakkında tefekkür cehalettir, O'na işaret etmek şirktir; hakiki marifet hayretten ibarettir"
Sayfa 24
Şükür üç dereceye ayrılır: Allah'ın verdiği nimete şükür, vermediği nimete şükür, şükredebilmeye şükür
Reklam
"Bütün dinlerin içinden akan büyük manevi nehir" denmiştir gizemciliğe. Gizemcilik en geniş anlamıyla, -Hikmet, Işık, Aşk veya Yokluk diye isimlendirilen- Tek Hakikat'in bilincine varmak olarak tanımlanabilir.
Müftüler fetva veriyor, kitabi bilgileriyle, Ama cahil kalmışlardır aşksızlıktan Efendim! Allah'ın sırrı bilinmez okumakla Tek bir aşk sözü yeter oysa Efendim
Sayfa 400
Yedi peygamberle yedi letaif'i yani insanın manevi merkezlerini bağlantılandıran Kübrevi mutasavvıf Simnani'nin yaptığı liste de hatırlanabilir: Siyah renkle ilişkili olan insan varoluşunun Adem'i, kalabiyye, zahiri, biçimsel yöndür; Nuh (mavi renk) nefsin görünüşüdür; İbrahim (kırımızı renk) kalbin görünüşüdür; Musa (beyaz renk) sırr'ın, yani kalbin en derin köşesinin görünüşüdür; Davud (sarı renk) ruhi yöndür; lsa (ışıldayan siyah renk) en derin sır (hafı); Muhammed (yeşil renk) ise hakkiyye ile, yani ilahi hakikatle ilişkilidir. Bu kuramlara göre, ışıldayan siyahı geçtikten sonra yeşile ulaşan muta­savvıf "gerçek Muhammedi"dir
Sayfa 396 - undefined
Görelim Mevlam ne eyler, N'eylerse güzel eyler Erzurumlu İsmail Hakkı
Reklam
Ben sanırdım âlem içre bana hiç yar kalmadı, Ben beni terk eyledim bildim ki ağyar kalmadı Niyazi_i Mısri
Süfi, komşusunun kusurlu bir yanını gördüğünde, o kusuru kendinde düzeltmelidir; böylece kalbinin aynası gittikçe saflaşır.
Sayfa 243
Ebü lshak el­ Kazerüni : "Ya Rab! Üzerimizdeki nimetlerin hadsiz ve hesapsızdır! Dil ile seni zikr ve gönülle sana şükretmek için tevfik vermen de o nimetlerdendir"
Sayfa 179
Hal ve makamları sınıflandır­ma eğiliminde olan süfiler sabırlı kişileri üç sınıfa ayırmışlardır: Sabırlı olmaya çalı­şanlar, mütesabbır; belalara katlananlar, sabir; her koşul altında sabredenler, sabar.
"En yüce şerefe ulaşmak isteyen şu yedi şeyi diğer yedi şeye tercih etsin: 'Fakirliği zenginliğe, açlığı tokluğa, a.5ağıda olmayı yük­seklerde olmaya, zilleti izzete, tevazuu kibre, hüznü neşeye, ölümü hayata"
251 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.