Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İstanbul Nasıl Eğleniyordu?

Refik Ahmet Sevengil

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Kadın düşmanı padişah
58 yaşında tahta çıkan, yaşlılıktan erkekliği gitmiş, sarayda tek başına yaşamaktan sinirleri bozulmuş, titiz, aksi, berbat bir adam olan Sultan III. Osman aşırı derecede bir kadın düşmanıydı. Sarayda bulunan yüzlerce kadından hiçbirisiyle karşılaşmamak için kocaman gümüş çivili ayakkabı giyerek dolaşır, saray dehlizlerin de taşların üstünde yürürken ayakkabısının çıkardığı gürültü, gelişini çevresindekilere duyurmuş olurdu. Yol üstünde bulunup da bu sesi duyan kadınların her biri bir köşeye saklanır, böylece padişah hiçbir kadına rastlamadan dilediği yere giderdi. Sultan III. Osman kadınlara olan bu düşmanlığını saray dışında da açığa vurmuştu. Haftanın üç günü padişahın gezintisine ayrılmıştı. Bu günlerde kadınların sokağa çıkmaları yasaklanmıştı.
Sayfa 185 - Alfa Yayınevi
Asırlardır değişmeyen zihniyet!
Kadınların toplumsal yaşama karışmaları da çoğu kez iyi görülmez, dedikoduları ve dokunaklı sözleri doğururdu. Toplumsal yaşam deyimiyle anlatılmak istenen kuşkusuz ki “iş hayatı" değildir. Sadece sokakta dolaşmaktan, mesireye gitmekten söz ediyoruz.
Sayfa 171 - Alfa Yayınevi
Reklam
Eski Türklerde hayvanlara karşı acıma ve sevecenlik duyguları pek derindir. Hemen her evde evcil hayvan bulundurulur, beslenir, bakılır, yetiştirilirdi. Hayvanların soylarını düzeltmek ve iyi cins hayvan yetiştirmek için zaman ve emek harcayanlar önemli bir sayı oluşturacak kadar çoktu. Ulaşım işlerinde kullanılan hayvanlara herhangi bir kimsenin eziyet ettiğini görenler son derece sinirlenir ve öfkeye kapılırlardı.
Sayfa 113 - Alfa Yayınevi
Eski şenliklerde dans önemli bir seyirlik oyundu. Ancak bunu yaparken belli bir ustalığa sahip olmak gerekirdi. Kadın dansçılara verilen bir isim olan çengi, bir çeşit arp olan "çenk" adlı çalgıdan gelmektedir. Dans ederken çalparalarını şakırdatan çengilerin yanısıra parmaklarının uçlarındaki çini tabakları döndürerek oynayan kâsebazlar da şenliklerin vazgeçilmez tipleriydi.
Alfa Yayınevi
“Gece kadın başına dışarıda ne işi varmış?”ın farklı bir versiyonu
Sokaklarda Müslüman kadınların erkeklerle birlikte arabaya binmeleri yasaktı. Gezinti yerlerinde ahlaksızlık olmamasına sözde özen gösteriliyordu. Ramazan gecelerinde Müslüman kadınların, "Kalabalık oluyor, fesat muhtemeldir" diye Şehzadebaşı'ndan geçmeleri yasaklanıyordu. Sokakta herhangi bir nedenle biraz göz alıcı bir biçimde giyinmiş ve süslenmiş olan bir kadının saldırıya uğrayacağı kesindi. Bu gibi kötü davranışlar haklı ve doğal görülüyordu.
Sayfa 247 - Alfa Yayınevi
Reklam
Tarih kitaplarımız, eski padişahların gerekli gereksiz, vakitli vakitsiz yaptıkları savaşların sıralamasından ibarettir. Toplumsal hayat ne yazık ki bunların sayfaları arasında yer bulmamıştır.
Sayfa 19 - Alfa Yayınevi
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.