Kadere İman

Cağfer Karadaş

Kadere İman Sözleri ve Alıntıları

Kadere İman sözleri ve alıntılarını, Kadere İman kitap alıntılarını, Kadere İman en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Yüce Allah insanın yanında, yanı başındadır, onu görür, gözetir, sesini iştir halini bilir ve anlar, çaresiz ve yetersiz kaldığında bir dua kadar insanın yakınındadır. Çünkü dua, kulun kendi acizliğini ve Rabbinin engin kudretini bilmesi; kulun kulluk bilincine varmasi, sınırlarını görmesi ve Allah'a müracaat edip destek aramasıdır. Dua kulun kaderini değiştirmez ama ilahi rahmeti celp eder ve sorumluluğunu hafifletir. Çünkü dua, bir iyi niyet göstergesidir ve her iyi niyetin Allah katında kesinlikle bir karşılığı vardır Zaten kalıba değil kalbe bakan Yüce Allah, insanı ortaya çıkan olgu ve olaylara göre değil, niyeti, azmi ve kastına göre yargılar.
Evrende var olan her şey Allah'ın kontrolü altındadır. Onun iradesinden bağımsız bir gelişmenin vuku bulması mümkün değildir.
Reklam
Aslında tevekkül insana gelen sıkıntıyı, lütuf ve merhameti sonsuz olan Allah’a güvenerek hafifletmektir. Bir âyet-i kerîmede şöyle buyurulmaktadır: “Bir işe karar verdiğin zaman Allah’a dayanıp güven. Çünkü Allah kendisine da- yanıp güvenenleri sever.”
“Allah dilemedikçe siz bir şey dileyemezsiniz. Çünkü Allah her şeyi bilen ve yerli yerince yapandır.” el-Insân 76/30
“Sizin için yeryüzünde kalıp belli süre yaşamanız takdir edilmiştir.” (Bakara 2/36)
'Kader bir sırdır , kazâ ise o sırrın fâş olmasıdır...'
Reklam
Allah, kişiyi elinde bulunan imkânlar veya içinde bulunduğu şartlardan değil, şartlar ve imkânlar çerçevesinde iradesini nasıl kullandığından sorumlu tutar. Elindeki imkânların artması oranında insanın iradî sorumluluğu da artar.
İnsanın iradesine bağlı gerçekleşen bir fiilin iyi-kötü, faydalı-zararlı, güzel-çirkin, helal-haram özelliklerinden birini kazanması tamamen insanın kendi tercihlerine bağlı olarak gerçekleşir, dolayısıyla sorumluluğu da kendisine ait olur.
Sayfa 26 - Diyanet İşleri BaşkanlığıKitabı okudu
'...insanın geçmişi kazâ , geleceği kaderdir...'
İnsanın iradesine bağlı gerçekleşen bir fiilin iyi-kötü, faydalı-zararlı, güzel-çirkin, helâl-haram özelliklerinden birini kazanması tamamen insanın tercihine bağlı olarak gerçekleşir, dolayısıyla sorumluluğu da kendisine ait olur. Netice itibariyle “Herkesin ettiği iyilik kendi yararına, işlediği kötülük de kendi zararınadır” (Bakara 2/286)
135 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.