Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kalkınma Reçetelerinin Gerçek Yüzü

Ha-Joon Chang
Bugünün kalkınmış ülkeleri hiç de öyle zannedildiği gibi serbest pazar - serbest ticaret politikalarıyla ve temel demokratik kurumlarla kalkınmadılar. Bu ülkelerin IMF, Dünya Bankası ve DTÖ ile birlik olup, kalkınmakta olan ülkelere önerdikleri, hatta uygulanmasını şart koştukları politikalar, onları kalkındıran politikalar değil. Bilakis hepsi, sanayilerini geliştirmek için tarife koruması ve teşvik kullandılar. Kalkınmalarının erken aşamalarında, demokrasi, merkez bankası ve profesyonel bir kamu idaresi gibi temel kurumlardan yoksundular. Patent, iflas, sınırlı sorumluluk, kadın ve çocuk işgücü, bunların hepsi on yıllar içerisinde düzenlendi. Peki şimdi neden kendi kalkınmalarını sağlayan politikaları değil de neo-liberal politikaları öneriyorlar? Koreli bir iktisatçı olan Ha-Joon Chang, kalkınmış ülkelerin onları yukarı çıkaran ''merdiveni ittiklerini'' ve böylelikle daha yoksul ülkelerin kalkınma şanslarını ellerinden aldıklarını iddia ediyor. Chang, zengin bir tarihsel malzeme kullanarak, ortodoks kalkınma reçetesinin dayanaklarını çürütüyor. Avrupa Evrimci Ekonomi Politik Vakfı'nın 2003 Myrdal Ödülü'nü alan bu kitap, bugün Türkiye dahil pek çok ülkeye dayatılan ve protestolarla karşılaşan reçetenin gerçek yüzünü gösteriyor. ''Dediğimi yap, yaptığımı yapma'' diye özetlenebilecek bir reçete bu. Chang'ın kitabı, bu yanlış reçetenin ve tabii bu ''çoban doktor'' misali reçeteyi yazan iktisat ideolojisinin güçlü bir eleştirisini yapıyor.
Yazar:
Ha-Joon Chang
Ha-Joon Chang
Çevirmen:
Tuba Akıncılar Onmuş
Tuba Akıncılar Onmuş
Tahmini Okuma Süresi: 7 sa. 2 dk.Sayfa Sayısı: 248Basım Tarihi: Ekim 2003Yayınevi: İletişim
ISBN: 9789750501746Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
248 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Kitabın orijinal İngilizce başlığı “Kicking Away the Ladder”. 19. yüzyıl Alman iktisatçısı List’in kullandığı bu ifade, zengin bir ülkenin zirveye ulaştığında diğerlerinin kendisinden sonra tırmanmasını engellemek için, oraya tırmanmasını sağlayan “merdiveni itmesi” anlamına gelmektedir. Kitabın da tam olarak içeriği bu. Kalkınmış ülkelerin nasıl geliştiği incelenmiş ve bu maddeler üzerinde durularak bugünün kıyası yapılmıştır.. Benim çok hoşuma gitti. Okumanızı tavsiye ederim.
Kalkınma Reçetelerinin Gerçek Yüzü
Kalkınma Reçetelerinin Gerçek YüzüHa-Joon Chang · İletişim · 200365 okunma
Reklam
248 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
13 günde okudu
Kalkınmış ülkelerin yolculuğunda doğru bilinen yanlışlar
Bugünün kalkınmış ülkelerin şu an bulundukları noktaya gelmesindeki en büyük gücün neler olduğunu objektif bir şekilde okuyucuya aktarmış. Bunu anlatırken kalkınmaya çabalan ülkerler ile bugünün kalkınmış ülkeleri arasındaki şartları kıyaslayarak çok güzel canlandırmış. Çevirisi sade ve yalın olmuş. Bugünün ekonomi coğrafyasında Asya’nın önemi gitgide artarken bu kitabı okuyacak olanlar bir çok gerçeği görecekler ve doğru bildikleri yanlışları farkedeceklerdir.
Kalkınma Reçetelerinin Gerçek Yüzü
Kalkınma Reçetelerinin Gerçek YüzüHa-Joon Chang · İletişim · 200365 okunma
248 syf.
10/10 puan verdi
·
27 günde okudu
Merhaba Ekonomi Müptelaları, Ekonomik olaylara kafa yoranlar , Gelişmiş Ülkeler'in gelişme politikalarını merak edenler için mutlaka okunası bir kitap. Kitap, adıyla adeta içeriğini özetlemiş durumda. Kitabı okurken günümüzde "Gelişmiş Ülke" olarak bilinen bütün ülkelerin, Gelişmekte Olan Ülkeler'in (GOÜ) kalkınması için sundukları reçetelerin aslında GOÜ'lerin gelişimine katkı sağlamayan politikalar olduğu ve Gelişmiş Ülkelerin GOÜ'lerin uymasını istediği kota ve politikaların hiçbirine kendi ülkelerinde uygulamadıkları tarihsel perspektifte detaylı bir şekilde görülmekte. Şu an sadece İletişim Yayınlarından çevirisi var diye biliyorum ve çok iyi bir çeviri olmuş. Keyifli okumalar
Kalkınma Reçetelerinin Gerçek Yüzü
Kalkınma Reçetelerinin Gerçek YüzüHa-Joon Chang · İletişim · 200365 okunma
248 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Spoiler içerir: Bir kalkınma iktisatçısı olan Ha Joon Chang gelişmekte olan ülkelere tavsiye edilen "iyi politikalar"ın aslında onlar için gerçek anlamda "iyi politikalar" olmadığını iddia etmektedir. Kalkınmak için serbest piyasa sisteminin gelişmekte olan ülkelere dayatılması yanlıştır. Bakınız İngiltere de belirli bir kalkınma seviyesine gelene kadar özellikle yün ticaretinde fazlasıyla korumacı davranmış, serbest piyasa ekonomisinden elinden geldiğince kaçınmıştır. IMF (Uluslar arası Para Fonu) ve WB (Dünya Bankası) gibi kuruluşlar gelişmekte olan ülkelerin kalkınma politikalarına müdahale etmeyi bırakmalıdırlar ki bu ülkeler gerçek anlamda bir kalkınma sürecine girebilsin. Ha Joon Chang'in kitabının orijinal isminde olduğu gibi (Kicking Away The Ladder) gelişmiş ülkeler gelişme sürecinde kullandıkları yolu gelişmekte olan ülkeler kullanamasın diye "merdiveni aşağıya itelemiş", gelişmekte olan ülkelerin gelişmesine engel olmuşlardır. Bu nedenle artık daha fazla bu kalkınma sürecine müdahale edilmemelidir. Zaten her ülkenin kalkınma sürecinde kendine has farklı bir yol izlemesi gerekir çünkü her ülkenin bu süreçte ihtiyaç duyduğu politika farklıdır. Kendi ihtiyaçları doğrultusunda üstten herhangi bir müdahale olmadan uygulanan politika henüz gelişememiş olan ülkenin gerçek anlamda gelişmesini sağlayacaktır.
Kalkınma Reçetelerinin Gerçek Yüzü
Kalkınma Reçetelerinin Gerçek YüzüHa-Joon Chang · İletişim · 200365 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.