21. Yüzyıl Kitapları

Kalp: Bir Tarihçe

Sandeep Jauhar

Kalp: Bir Tarihçe Gönderileri

Kalp: Bir Tarihçe kitaplarını, Kalp: Bir Tarihçe sözleri ve alıntılarını, Kalp: Bir Tarihçe yazarlarını, Kalp: Bir Tarihçe yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
... kalp dış zarından, fakat aslında kalbin neredeyse doğaüstü tabularla çevrili olduğu zamanlardan başlayan üç santimetrelik yolculuk bin yıl sürmüştür. Bu yolculuk esnasında kalp bir dönüşüm geçirerek manipüle edilebilecek ve kontrol edilebilecek bir makine hâlini almıştır.
Sayfa 254Kitabı okudu
Ölümünden üç hafta önce "İnsanlara yardım edebilmek benim için bir zevkti," demişti. "Ve belki sizler de bir şeyler öğrenmişsinizdir." Yine de başkaları Clark'ın hiçbir zaman hastaneden çıkmamış olması durumundan rahatsızlık duyuyorlardı. Neredeyse dört ay hayatta kaldı, diyorlardı. Peki ama buna gerçekten yaşamak denilebilir miydi?
Sayfa 204Kitabı okudu
Reklam
..., hemen hemen yirminci yüzyılın başlarına kadar kalp özü itibariyle doktorlar açısından girilmesi yasak bir yer olarak kalmıştır. Aralarında beynin de yer aldığı belli başlı tüm insan organları üzerinde ameliyatlar gerçekleştirilmiş, ancak kalp, kendi membranöz dış zarından çok daha kalın bir tarihi ve kültürel yasaklar tabakasıyla kaplanmış olarak diğerlerinden ayrı bir yerde tutulmuştur.
Kalp yetmezliğinin son evresinde emekli bir diş hekimi olan Barney Clark 1 Aralık 1982'de Salt Lake City, Utah'ta ilk kalıcı yapay kalbe sahip olduğunda, otuz dokuz yıllık eşi doktorlara "Acaba hâlâ beni seviyor olacak mı?" diye sormuştur.
Kalp hayatı ve ölümü bahşettiği gibi metafor üretilmesini de teşvik eder: İçi anlamla dolu bir kaptır o.
Kalbin ikiye bölünmüş tabiatı bende hayranlık uyandırırdı: Kaslardan yapılmıştı, hiç durmadan var gücüyle çalışıyordu ama aynı zamanda da fazlasıyla kırılgandı.