Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Zamanımızın Kimi Gülünçlükleri ve Zorbalıkları Üzerine

Kapitalizm Ahlaki midir?

Andre Comte-Sponville

Kapitalizm Ahlaki midir? Sözleri ve Alıntıları

Kapitalizm Ahlaki midir? sözleri ve alıntılarını, Kapitalizm Ahlaki midir? kitap alıntılarını, Kapitalizm Ahlaki midir? en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Bir ekonomik sistem zenginlik üretmek için vardır ve bunu mümkünse en az toplumsal, politik ve ekolojik zararla yapmaya çalışır. Kapitalizm -kusurlarına rağmen ve bazen de onlar sayesinde- kollektivizmi* bu üç açıdan yendi. Nokta. Ama zenginliğin medeniyet ve hatta insanlık adına kabul edilebilir bir toplum yaratmaya yeteceği yanılgısına düşmemeliyiz. Bu nedenle hem hukuka hem de siyasete ihtiyacımız var. Hukuk ve siyaset de buna yetmeyeceği için ahlaka, sevgiye, maneviyata ihtiyacımız var. Ekonomiden bunların yerini tutmasını bekleyemeyiz!"
Sayfa 74 - İletişimKitabı okudu
Topluluklar kendileri için en önemli şeyi önceleme eğilimindedirler ki bu da birinci (ekonomi) ve ikinci (siyaset) düzeyler ile ilgili değerlerdir. Yerçekimine tabidirler. Bu topluluk yasasıdır: Önceliklerin alçalması. Sadece bireyler, Simone Weil'in dediği gibi, lüfta benzer bir şeye sahip olabilirler. Bu şey en azından bazen ve birazcık da olsa bilimsel, teknik, ekonomik baskıları siyaset seviyesine yükseltme yeteneğidir (bir halkı seferber edebilen devlet adamında ya da bir şirket yöneticisinin karizmasında olduğu gibi); biraz da olsa siyaseti ahlaka doğru yüceltme becerisidir (iyi bir insandır işte bu); ahlakı az da olsa sevgiye ulaştırma kabiliyetidir (gönül insanıdır bunu yapabilen). Topluluklar yerçekimine tabidirler. Sadece bireyler Tanrı'nın lütfuna benzer bir şeye sahip olabilirler. Toplulukları mahkum oldukları düşüşten en azından bazen ve birazcık da olsa çekip çıkarabilme yeteneğidir bu. Bununla beraber, bu lütuf sözcüğü benim benimseyemeyeceğim kadar dini bir anlam içeriyor. O yüzden, toplulukların bizi sürükledikleri bu düşüşten bizi kurtaracak sadece üç şey biliyorum: Sevgi, bilinçlilik ve cesaret. Bunlar yeterli mi? Hiçbir zaman yeterli olamaz çünkü her türlü yeterlilik (kendini beğenmişlik) gülünçtür. Ama, bu üç şey olmazsa nasıl başarabiliriz ki?
Sayfa 122 - İletişimKitabı okudu
Reklam
Hiçbir değer piyasaya tâbi olamaz, ama bir emek piyasası var. Sevmek için ne kadar istiyorsunuz? Sevgi ol­maz o fahişelik olur. Adil olmak için ödeme mi bekliyorsu­nuz? Adalet olmaz ki artık o, yozlaşma olur. Ama emeğini­ze karşılık bir şey mi talep ediyorsunuz (maaş, onurlandır­ ma, kâr, vd): Çok haklısınız! Sevgi ve adalet ahlaki değer­lerdir, satılık olamazlar. Emek ise satılıktır, o halde bir de­ğer değildir.
Sayfa 156
94 öğeden 61 ile 70 arasındakiler gösteriliyor.