Kapitalizm: Bilinmeyen İdeal

Ayn Rand

Kapitalizm: Bilinmeyen İdeal Sözleri ve Alıntıları

Kapitalizm: Bilinmeyen İdeal sözleri ve alıntılarını, Kapitalizm: Bilinmeyen İdeal kitap alıntılarını, Kapitalizm: Bilinmeyen İdeal en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bir fikir, insan ruhunda açılmış bir ışıktır.
Sayfa 403Kitabı okudu
Özgürlük, insan aklı için temel gereksinimdir.
Reklam
Tabii ki “sosyal fazlalık” diye bir şey yoktur. Her türlü servet bir kişi tarafından üretilmektedir ve o kişiye aittir. “Kapitalizmin, kendinden önceki tüm ekonomik sistemlerden üstün olmasını sağlayan özel etdemi” de kamulaştırmaya değil, zenginliğin yaratılmasına yol açan özgürlüktü.
Serbest bir ekonomide, münferit bir iş adamı ekonomi konusunda bir muhakeme hatası yaparsa, kendisi sonuçlarından mustarip olur; kontrollü bir ekonomide ise merkezi bir planlayıcı bir ekonomik muhakeme hatası yaparsa sonuçlarından bütün ülke mustarip olur.
Sayfa 104Kitabı okudu
Eğer bazı insanlar düşünmeyi tercih etmezlerse, sadece diğer insanlar tarafından keşfedilen bir işlem rutinini taklit ederek ve tekrarlayarak hayatta kalabilirler; fakat bu rutin diğer insanlar tarafından keşfedilmiş olmak zorundadır, aksi halde hiçbiri hayatta kalamaz. Eğer bazı insanlar düşünmeyi veya çalışmayı tercih etmezlerse ancak diğer insanlar tarafından üretilen malları yağmalayarak hayatta kalabilirler; fakat bu diğer insanlar bu malları üretmiş olmak zorundadır, aksi halde hiçbir hayatta kalmaz. Bu şekilde herhangi bir insan veya herhangi sayıdaki insan tarafından hangi tercih yapılırsa yapılsın, insanlar hangi kör, irrasyonel ve kötü niyetli yolu izlemeyi tercih ederlerse etsinler, aklın insanın hayatta kalma aracı olduğu ve insanların rasyonellikleri ile orantılı olarak başarılı veya başarısız olacağı, hayatta kalacağı veya yok olacağı gerçeği olduğu yerde durmaktadır.
Devlet eğitimin mali kontrolünü üstlendiğinde, devletin aşama aşama eğitimin içeriğinin kontrolünü de üstlenmesi mantığa uygun görünmektedir; çünkü devlet, parasının “tatmin edici şekilde” kullanılıp kullanılmadığını belirleme sorumluluğuna sahiptir. Fakat bir devlet fikirler alanına girdiğinde, entelektüel içerikle ilgili konularda buyruklar vermeye kalkıştığında, bu hür bir toplumun ölümüdür.
Sayfa 115Kitabı okudu
Reklam
Kişi ne için mücadele ettiğini bilmiyorsa, bir şeye karşı mücadele etmek anlamsızdır. Sadece bir şeye karşı olan bir eğilim veya hareket kazanamaz ve tarihte de asla kazanamamıştır. Böyle bir hareket hiçbir yere varamaz.
Sayfa 312Kitabı okudu
Sancı bir organizmanın alarm sinyalidir, tehlike işaretidir; özel olarak yabancılaşma sancısı, bir insana kendisi için uygun olmayan bir psikolojik durum içinde bulunduğunu; realiteyle olan ilişkisinin yanlış olduğunu bildirmektedir.
Sayfa 385Kitabı okudu
Bugünün genel meselelerini ve tartışmalarını böylesine iğrenç bir biçimde yanlış ve boş yapan şey budur. Çoğu mesele öylesine fazla yanlış fikre dayanır ve öylesine çok sayıda çelişki taşır ki, “Kim haklıdır?” sorusu yerine insan sürekli olarak ve içten içe “Hangi çeteyi desteklemek istersin?” sorusuyla karşılaşmaktadır.
Sayfa 295Kitabı okudu
Her sosyal teori açık veya dolaylı olarak bir etik teorisine dayanır. “Ortak fayda” kabile fikri, tarihteki çoğu sosyal sistemlerin ve tüm tiranlıkların ahlaki olarak haklı gösterilmesine hizmet etmiştir. Bir toplumun kölelik veya özgürlük derecesi, bu türden kabile sloganlarının kullanılma veya kullanılmamalı derecesi ile paralellik göstermiştir.
423 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.