Beynimiz Karar Vermemizi Nasıl Sağlıyor?

Karar Anı

Jonah Lehrer

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Kesinlik önyargısına karşı durmanın tek yolu, bir iç uyumsuzluğu cesaretlendirmektir. Kendimizi düşünmek istemediğimiz bilgi hakkında düşünmeye, köklü inançlarımızı rahatsız eden verilere odaklamaya zorlamalıyız.
Sayfa 224
"Herkes kızgın olabilir -bu kolay" diye yazar Aristoteles. “Fakat hak eden kişiye, hak ettiği kadar, doğru zamanda, doğru amaçlarla ve doğru tarzda kızmak, işte bu kolay değildir.” Bu biraz düşünmeyi gerektirir.
Sayfa 119
Reklam
İşin sırrı para harcadığınızda para harcadığınızın farkına varmaktır. Tüm şu küçük şeyler mi? Zaten her şey bunlardan çıkıyor.
Platon zihni iki atın çektiği bir araba olarak tasavvur etmeyi severdi. Buna göre, akılcı beyin at arabacısıdır; dizginleri elinde tutar ve atların nereye koşacağına o karar verir. Atlar kontrolden çıktığı takdirde, arabacının tek yapması gereken kamçısını eline alıp otoritesini yeniden tesis etmektir. Atlardan biri uslu, efendi, asildir , oysa diğer at en iyi arabacıya bile kök söktürür, tümüyle kontrol altına alınması çok zordur . “Bu at aşağılık bir soydan gelir” der Platon. “Kalın boyunlu, dar göğüslü, yassı suratlıdır . Rengi yağız, gözleri çakırdır . Çok hırçındır, kırıp dökmeye, kendini göstermeye pek düşkündür. İri kıllara bürünmüş kulakları sağırdır, kamçı darbelerine, sopayla dürtmeye zar zor itaat eder.” Platon'a göre, bu inatçı at olumsuz, yıkıcı duyguları temsil etmektedir. Arabacının görevi ne yapacağı belli olmayan bu atın gemi azıya almasını önlemek ve her iki atın da yola devam etmesini sağlamaktır.
Sayfa 27
“Daha akılcı olan insanlar daha az duygu sahibi değildir , duygularını daha iyi düzenlerler, hepsi bu.”
Sayfa 119
Bilgi zenginliği dikkat fukaralığı doğurur.
Sayfa 169
Reklam
Dostoyevski'nin sözleriyle, “Eğer Tanrı olmasaydı, ahlaki bir karmaşa içine düşerdik. O zaman her şey caiz olurdu.”)
Sayfa 189
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.