Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Osmanlı Tarihi

Kayı 7: Kutsal İttifaka Karşı

Ahmet Şimşirgil

Kayı 7: Kutsal İttifaka Karşı Gönderileri

Kayı 7: Kutsal İttifaka Karşı kitaplarını, Kayı 7: Kutsal İttifaka Karşı sözleri ve alıntılarını, Kayı 7: Kutsal İttifaka Karşı yazarlarını, Kayı 7: Kutsal İttifaka Karşı yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Ne söylememde selâmet ne ketme kudret var Derûn-ı âşık-ı şeydâda böyle hayret var
Sayfa 256Kitabı okudu
Karlofça Antlaşması..
Karlofça Antlaşması, Osmanlı İmparatorluğu ve Avrupa Kutsal İttifakı arasında yapılan ilk anlaşma olması açısından önemlidir. Türklerin tarafsız ülkelerin arabuluculuğunu kabul ettiği ilk durum ve Osmanlı İmparatorluğu'nun 'yenilgisinin' ilk resmi belgesidir.
Sayfa 111 - II. Mustafa HanKitabı okudu
Reklam
Karlofça Antlaşması, Osmanlı İmparatorluğu ve Avrupa Kutsal İttifakı arasında yapılan ilk antlaşma olması açısından önemlidir. Türklerin tarafsız ülkelerin arabuluculuğunu kabul ettiği ilk durum ve Osmanlı İmparatorluğu'nun yenilgisinin ilk resmî belgesidir.
Sayfa 111 - Timaş
İnsanlar gibi devletler de dostunu ve düşmanını zor zamanda anlayabiliyor.
Çekilse suyu vadinin nişanı bir zaman gitmez Tarih sahnesinden çekilen devletlerin ve milletlerin izi ,işareti,tesiri ve hatta ruhu kolay kolay silinmez .
Sultan II. Ahmed Han tahta çıktığında hazinenin darlığı sebebiyle Kapıkulu Ocakları'na cülus bahşişi verilemedi.Daimi olarak İstanbulda Eyüp Sultan Camii'nde yapılan kılıç kuşanma merasimi bu defa Edirne'de Eski Camii'de yapıldı.
Reklam
...."Sabır dinin yarısıdır sultanım." Padişah: "Öbür yarısı da gayrettir, çalışmaktır." Daha doğrusu ihlâsla çalışmak, sonraya neticeye sabretmektir.
Sayfa 249 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
Hû ile dolmışdur cihân bu sırra sen etme gümân Eyle Necîbâ gel figân tekrâr-ı yâhû ile (Sultan III. Ahmed Han)
Sayfa 222 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
304 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
"Tarih gür bir kaynaktır. Bu kaynaktan içme bahtiyarlığına erişenler geçmişi, içinde bulunduğumuz zamanı ve geleceği aydınlık görürler. Bu kaynaktan içme bahtiyarlığına erişemeyenler ise karanlıkta yol bulmaya çalışanlar gibi tökezlemekten hatta düşmekten kurtulamazlar." Prof. Dr. Mehmet Altay Köymen Kayı Serisi 7. kitabı "Kutsal İttifaka Karşı" 1683 yılında başarısız okunan Viyana Kuşatması sonrası Kutsal İttifak oluşturan Avusturya, Venedik, Lehistan ve Rusya Osmanlı Devleti'ne karşı dört cepheden saldırıya geçti. Osmanlı Devleti 16 yıl süren mücadele ile uğraşırken devletin içindeki hainlerde boş durmadılar. Padişahları tahttan indirme eylemleri arttı. Dışarıdaki savaşlar içteki ihanetler devlet ekonomisi çok zorladı. Tüm bu olumsuzluklara rağmen özellikle III. Ahmed dönemi toparlanma süreci oldu diyebilirim. Ders kitaplarında Lâle Devri eğlence donemi olarak anlatıldı . Oysa o dönem matbaanın kurulması, askeri düzenlemeler, tersanenin geliştirilmesi ve edebiyatın desteklenmesi gibi yenilikler yapıldı. Bu kitap 1687 -1754 yılları arasındaki donemi içeriyor. Bu dönemde tahta; II.Süleyman II.Ahmed II.Mustafa III.Ahmed I. Mahmud çıkmıştır. Kitapta ayrıca Damat İbrahim Paşa, İbrahim Müteferrika gibi devlet adamları ve Patrona Halil İsyanı hakkında bilgiler de yer alıyor. Doğru bilgiler için her duyduğunuza inanmak yerine araştırmanızı tavsiye ederim. Bize öğretilen tarihle yazılmış tarih arasındaki farkı göreceksiniz.
Kayı 7: Kutsal İttifaka Karşı
Kayı 7: Kutsal İttifaka KarşıAhmet Şimşirgil · Timaş Yayınları · 2015369 okunma
Reklam
304 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
34 saatte okudu
İyi ki kitaplar var...
Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil yediden yetmişe herkesin ilgi ve beğenisini kazanan KAYI serisinin, 7. kitabında: Kutsal İttifaka Karşı'da II. Süleyman, II. Ahmed, II. Mustafa, III. Ahmed ve I. Mahmud Han dönemlerini anlatmaktadır. Osmanlının 17.yüzyıl'i hep yenilgilerle dolu olduğunu düşünürdüm, sanırım gerileme dönemi olarak okulda öğrenmenin etkisi. Halbuki Osmanlı bu zamanlarında da fırtına gibi esiyor,bir çok yere adalet dağıtıyor, zulm etmeye yeltenen sınır ülkelerini yeniyor, sulha zorluyor, topraklar kazanıyor. Ve yine ben o zamanları sadece zevki sefa içinde yaşandığını sanıyordum. Yine halbuki Lale devri bile ıslahatların yapıldığı, hazinenin rahatladığı bir dönem olmuş. Velhasıl kelam, ecdadin bu son dönemlerini yanlış biliyormuşum, Ahmet Şimşirgil hoca da bu konuda hakkını vermiş ve bir kişiyi daha cehaletten kurtarmış oldu. Şuna da değinmek istiyorum, padişahlarin özel hayatlarına, adamlar hem zanaatkar hem şairmiş. Sen onca işin arasında nasıl onca taşlar üzerine mühürler kazıdın, onca şiirler yazdın. Helal olsun size ,her yönünüze. Tarihin bir ibretler manzumesi olduğunun unutulmaması ve düşmanı bitmeyecek olan İslam âleminin, tarihin ışığı ile gözünün açılması ve her zaman açık kalması dileğiyle
Kayı 7: Kutsal İttifaka Karşı
Kayı 7: Kutsal İttifaka KarşıAhmet Şimşirgil · Timaş Yayınları · 2015369 okunma
Tahtta kaldığım sürece amcamın verdiği öğüdü hiç aklımdan çıkarmadım. Ne babam gibi Şeyhülislâma ne de amcam gibi sadrazama teslim oluyorum. İşleri hep kendim izliyorum. Bir sadrazamı görevden alacağım zaman onun askeri kışkırtma ihtimalini göz önünde bulunduruyorum. Bu nedenle yeni sadrazam olacak kişiyi önce gizlice İstanbul'a çağırdıktan sonra, eski sadrazamı görevden alıyorum. I. Mahmut
123 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.