Kadın ve Edebiyat

Kendini Yazmak

Hülya Argunşah

Kendini Yazmak Gönderileri

Kendini Yazmak kitaplarını, Kendini Yazmak sözleri ve alıntılarını, Kendini Yazmak yazarlarını, Kendini Yazmak yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Ona, 'oturma odası' deneyimlerini anlatmaktan, daha akademik bir söyleyişle 'ev içi' hikâyeleri yazmaktan kurtaracak açılımlar önermelidir. Woolf, büyük bir kadın edebiyatçının, özellikle de bir kadın şairin yetişememe sebebini de kadınların yaşadığı şartlara bağlar: "Zihinsel özgürlük maddî şeylere dayanır. Şiir, zihinsel özgürlüğe bağlıdır. Ve kadınlar iki yüzyıldır değil, en başından beri yoksul olmuşlardır." "(...) ve her birimizin yılda beş yüz poundu ve kendi odası olursa; düşündüğümüzü tam olarak yazma yürekliliği ve özgürlüğü alışkanlığına sahip olursak; biraz olsun oturma odasından uzaklaşıp insanları her zaman birbirleriyle olan ilişkileri değil, gerçeklikle ilişkileri çerçevesinde görebilirsek; ve gökyüzünü, ağaçları ya da kendi içinde var olan herhangi bir şeyi de böyle görebilirsek (...) ve gerçeği göğüslersek (...) tek başımıza yol alırız."
"Edebiyat bütün insanlar için bir ihtiyaçtı.. Ruhi doyumlar, yeni bilgiler , farklı coğrafyalar, başka insanlar, yabancı iklimlerle tanışmak ve hemhal olmak... İnsanlar belki de dünya üzerinde yaşamaya başladıkları ilk andan itibaren önceleri anlatıp dinleyerek, sonraları yazıp okuyarak bir ucundan tuttukları edebiyat halkasına dahil olmuşlardı."
Reklam
"Edebiyat, kadınların sorunlarını bilinçli bir şekilde anlatan bir edebiyat olmalıdır ve bu da kadın dünyasında bir başkaldırıyı gerçekleştirmelidir"
"Ancak tam da bunun gerçekleştirildiği noktada görülmüştür ki kadını asıl bağlayan toplumsal cinsiyetin kendisine yüklediği kadın olma sorumluluğudur. Modern hayatın içinde çetin bir var olma mücadelesi veren kadın, bütün değişimlere rağmen kendisini muhafaza eden ataerkil toplum yapısının geleneksel kadın kimliğinden de kurtulamaz. Sosyalleşmenin yükledikleri ile kadınlık görevleri arasında sıkışıp kalan çağdaş kadın, bu sebeple parçalanmış bir hayatı sürdürür . Bir kadın yazardan ödünçleme ile söylenecek olursa modern kadın artık "bölünmüş insan"dır."
"Çocukluk çağında ilk öğretmenin anneler oluşu kadının da bir an evvel eğitilmesini zaruri hale getirir. Böylece bir taraftan topyekün bir eğitim seferberliği başlatılırken diğer yandan Batı medeniyetinin engin denizinde pek de programlı sayılamayacak bir seyahat başlar"
"Halbuki kadın yazarlar çok tabii olarak bireysel tecrübelerini kurgusal bir dünyanın içinde anlatırken bütün bunları bir toplumsal sorun olarak kabul etme eğilimindedirler. Çünkü toplumun yarısını ilgilendiren durumlar ya da sorunlar ancak diğer yarının farkında olmasıyla bir çözüme varabilecektir. Ancak modern kadın sorunların karşısında tek başına olduğunu fark eder. Son otuz yılın kadın yazarları işte bu modern ama yalnız kadının trajedisini eserlerinin kaynağı olarak seçmişlerdir."
Reklam
"Çünkü burada amaçlanan kadın olduğunu unutmuş bir kadın olarak meydana getirilmiş edebiyat değildir . Virginia Woolf'un söyleyişi ile kadın kendi öyküsüne sahip çıkmalı, kadınlığı ve kadınlık tecrübelerini öldürmemelidir."
"Aslında kadın yazar da bir taraftan toplumun kendisine yüklediği sorumlulukları yerine getirmeye çalışırken bir taraftan yazmak gibi zihinsel bir faaliyeti sürdürürken için için bu trajediyi yaşamaktadır. Bu sebeple eseri bir farkına varmanın doğal ve samimi sonucu olarak ortaya çıkar."
"Hem sosyal meseleler hem de edebiyat bir tek cinsiyetin kullanımına bırakılamayacak kadar geniş ve önemlidir. Buna göre kadınların ürettiği ve mutlaka kadın duygusallığını taşıyan, kadına ait dünyanın boyutlarını ihmal edilemeyecek kadar önemli ve özgün kabul eden, ancak edebiyatı kadın edebiyatı gibi daha küçük parçalara ayırmaktansa genel edebiyatın içerisinde kalarak kadının meselelerini bir insanlık meselesi olarak gören bir yaklaşım daha kabul edilebilir görünmektedir. "
151 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.