Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

15. ve 16. Yüzyıl Keşifleri

Keşifler ve Coğrafya

Nazan Karakaş Özür

Keşifler ve Coğrafya Sözleri ve Alıntıları

Keşifler ve Coğrafya sözleri ve alıntılarını, Keşifler ve Coğrafya kitap alıntılarını, Keşifler ve Coğrafya en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Aristo'nun dediği gibi bilimin temelinde, merak ve araştırmacılık ruhu ve yeni bir şey karşısında duyulan şaşkınlık vardır
Sayfa 15 - Yeditepe YayınlarıKitabı okudu
Ortaçağ edebiyatının en ünlü örneklerinden "cennette geziler" de Büyük İskender Hindistan'ı fethettikten sonra çok geniş bir nehre varır. Bu sözü geçen nehir Ganj Nehri'dir. İskender beş yüz adamı ile birlikte gemiye binerek nehre açılır. Bir ay sonra da dürüst ruhların kıyamet gününe kadar yaşadıkları büyük duvarlı bir kente ulaşır. Burası, elbette yeryüzündeki cennettir.
Reklam
Pomponius Mela bilinen dünyayı biraz daha genişleterek tasvir etmiş özellikle Britanya'nın kuzeyindeki ada ve körfezlerden, Shetland Adası, Baltık Denizi ve Çin' den söz etmiştir. Bunun yanı sıra Thule de kış gecelerinin çok uzun karanlık, yaz gecelerinin ise kısa ve yarı karanlık olduğunu ve yaz soltistinde güneşin hiç batmadığını anlatmıştır.
Avrupa ilkçağ mirasını kullanmayıp gerçek dışı çizimlere yönelirken, İslam dünyası haritacılık ve onun altyapısını oluşturan matematik, astroloji ve konum belirleme konularında çok ileri gitmiştir.
Büyük İskender sadece bir kral değil, dünya medeniyetine çok önemli katkılar sağlamış bir şahsiyettir. Doğu kültürü ile batı kültürünü birleştiren ve aynı zamanda da bu iki bilim dünyası arasında bir köprünün oluşmasını sağlayan kişidir.
Hindistan, keşiflerin faili olmak yerine, nesnesi olarak keşiflerin hayallerini süslemiştir. Büyük İskender'in ömrünü vakfederek vardığı, Portekizlilerin yüzyıl harcadıkları, İspanyolların bu uğurda Atlantik'in bilinmeyenlerine doğru yelken açtıkları rüya ülkesi "Hindistan" olmuştur.
Reklam
Keşifler; coğrafyacıların bilgileri ve denizcilerin cesaretleri ile gerçekleşmiş, sonrasında da keşfedilen yerler coğrafyanın bir alanı olarak ortaya çıkmasında çok önemli bir katkı olmuştur.
Sayfa 46 - yeditepeKitabı okudu
Toprak, Tanrı tarafından insanlara burada, aşağıda, edebi kuruluşlarını sağlamak üzere yaşayabilmeleri için verilmiştir. Çalışmanın amacı zengin olmak değil, fakat fani hayat edebi hayata dönüşene kadar insanların doğdukları zamanki durumlarını koruyabilmelerini sağlamaktı.
...Fenikeliler, keşif kavramı ve keşifler düşüncesinin şekillenmesi konusunda başlangıç olarak değerlendirilebilir. İlk denizci kavimlerin denizlere açılma gerekçelerinden birisi ekonomik faaliyetlerin sürdürülmesidir. Bu faaliyetlerin başında da ticaret gelmektedir. İlkçağ toplumları için ticaret, ürün fazlasının elden çıkarılması ve gelişen refah şartlarında bölgede olmayan yada az olan maden başta olmak üzere diğer ürünlerin elde edilmesine dayanmaktadır. Ticaret bir nevi, ekonominin denge tahtası gibidir. Aynı zamanda yeni yerlerin bulunmasında büyük rol oynar.
Homer dünyayı "Okeanos Irmağı" ile çevrili, disk şeklinde bir ada olarak tasvir etmiştir. Atlas adında bir devin ise gök kubbeyi sırtında taşıdığını söylemiştir.
Sayfa 22 - Yeditepe YayınlarıKitabı okudu
41 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.