Kırım Türklerinin Varoluş Mücadelesi

Kırım Dramı

Kemal Özcan

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
"... Kırım Türkleri, bütün malı-mülkü ellerinden alınıp zorla kovuldukları topraklarına geri dönebilmek için, daha önce hiçbir topluluğun cesaret dahi edemediği bir mücadele vermişti."
Şu Katerinalar...
"Rus çariçesi II. Yekaterina'nın hayalini "Türksüz Kırım" idealinin süslediği bilinmektedir."
Reklam
Tarih boyunca oldukça stratejik bir öneme sahip coğraf-yada bulunan Kırım ile asırlardır bu topraklar üzerindeyaşayan Kırım Türkleri, özellikle Osmanlı Devleti ve Rus-lar arasında yaşanan; “bölgeye hâkim olma yarışı”ndanoldukça etkilenmişlerdir. Fatih Sultan Mehmet zamanında Osmanlı himayesine gi-ren Kırım Türkleri, Karadeniz siyaseti çerçevesinde bir gü-venlik unsuru olagelmişlerdi. Ancak Küçük Kaynarca An-laşması’yla (1774) Kırım’ın Osmanlı himayesinden çıkışı,sonrasında Rusya tarafından ilhakı (1783) Kırım Türkleri-nin kaderinde günümüze kadar sürüp gelen trajik olaylarınyaşanmasına sebep teşkil etmiştir. 134 yıl boyunca Rus Çarlığı tarafından ortadan kaldırıl-maya çalışılan Kırım Türkleri, 1917 yılındaki Sovyet devri-minden sonra da imha hareketlerine maruz kalmıştır. Çalış-mamızın konusunu da Sovyetler Birliği döneminde KırımTürklerinin maruz kaldığı kitlesel sürgün hareketi teşkil et-mektedir. Bilindiği gibi Sovyetler Birliği’nde sürgüne maruz kalantopluluk sadece Kırım Türkleri değildir. Bu vesileyle çalış-mamızın; dağılan Sovyetler Birliği’ndeki milliyetler siyase-tine yeni bir bakış açısı kazandıracağı ümit edilmektedir.Bu çalışma ile Kırım’ın, II. Dünya Savaşı’nda Alman or-dusu tarafından işgali, Kırım Türklerinin nasıl ve niçin va-tanlarından sürgün edildiği, sürgün yerlerinde verilen ha-yat mücadelesi ile Kırım Türklerinin vatana dönüş için ver-dikleri mücadeleyi ortaya koymaya çalışacağız.
Kemal Özcan1971 yılında Nevşehir’in Kozaklı ilçesinde dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini burada tamamladıktan sonra1989 yılında girdiği İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nden 1993 yılında mezun oldu. Mezuniye-tinin ardından aynı üniversitede 1993’de Yüksek Lisans,1996 yılında da Doktora yapmaya başladı. 2001 yılında“Kırım Türklerinin Sürgünü” konulu teziyle doktor unva-nını aldı. Yüksek Lisans yaparken aynı zamanda Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nde araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladı.2005 yılında TİKA vasıtasıyla Moldova, ardından Ukrayna’ya giderek hem araştırmalarda bulundu, hem de Türkdili ve kültürünün öğretilmesi için çalışmalar yaptı. Yurtdı-şı dönüşünde TİKA’da çalışmalarına devam etmeye kararveren yazar, 2007’de üniversitesindeki görevinden ayrılmıştır.Evli ve bir kız, bir erkek çocuk babası olan yazar, Rusça bilmektedir.
"Sovyet askerlerinin taşkınlıkları öylesine artmıştı ki Akmescit sokaklarındaki ağaçlar ve telefon direkleri asılarak öldürülen Kırım Türklerinin cesetleri ile dolmuştu... kadın-erkek, yaşlı-çocuk demeden ve hiçbir gerekçe göstermeden Sovyet askerleri tarafından öldürüldükleri rivayet edilmektedir"
Reklam
Bununla birlikte, Almanların beklenen "kurtarıcı" olmadığı yapılan uygulamalarla kısa zamanda ortaya çıktı. Nitekim, Almanlar işgal edilen bölgelerde, bilhassa Ukrayna ve Kırım'da çalışabilir durumda olan kadın-erkek binlerce genci esir alarak Almanya'ya gönderdiler. Bunları "doğu işçileri" adı altında sanayi tesislerde çalıştırdılar. Bunun yanında yüzlerce insan ya "komünist" suçlamasıyla kurşuna dizildi ya da binlercesi değişik suçlardan Nikolayev ve Akmescid (Simferopol) şehirleri dışına kurulan esir kamplarına yollandılar.
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.