Kitabü' n- Nefs

İbn Bacce

Kitabü' n- Nefs Gönderileri

Kitabü' n- Nefs kitaplarını, Kitabü' n- Nefs sözleri ve alıntılarını, Kitabü' n- Nefs yazarlarını, Kitabü' n- Nefs yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
..beslenme gücü, nefsin en öndeki gücüdür.
Sayfa 62 - Yazma Eserler KurumuKitabı okudu
Reklam
..malumdur ki kendi nefsini bilmede güven vermeyen biri, başkası hakkındaki bilgisinde daha güvenilmez sayılmaya layıktır.
Sayfa 48 - Yazma Eserler KurumuKitabı okudu
"Renk ışık olmaksızın idrak edilemeyeceği gibi aynı şekilde ışık da renge bitişik olarak idrak edilebilir."
Sayfa 146
"Renk göze bitiştirilseydi, göz onu idrak edemezdi"
Sayfa 138
"Anlam ve sûret arasındaki fark şudur: Aralarında bir farklılık olmaksızın sûret ile heyûlâ bir şey hâline gelir. İdrak edilen mana ise, maddeden ayrı sûrettir. Öyleyse anlam, maddeden bağımsız sûrettir." Daha açık ifade ile, idrâk edilene kadar maddeye nispet edilen anlam, idrâk edildikten sonra maddeyi aşan bir sûrete rucû eder.
Sayfa 126
Reklam
"Her hareket, bilkuvve olarak, kendisine doğru hareket ettiği o şeydir."
Sayfa 106
"İnsanın iradî fiilleri ahlâkî mesuliyetini gerektirir."
"Bazı bozuk devletlerde İbn Bacce'nin 'nabit' (ayrık ot) veya 'nebavit' (ayrık otlar) olarak isimlendirdiği insanlar ortaya çıkarlar. Nabit ona göre, 'bozuk bir devlette yaşayan, buna rağmen doğru düşünce sahibi olan şahıs' tır. Kavram, ekili arazide diğerlerinden farklı olarak kendi başına yetişen ayrık otu, anlamındaki nabitten ilham alınarak geliştirilmiştir. Farabi daha önce aynı örneği es-Siyasetu'l Medeniyye'de tam tersine erdemli şehirde yaşayıp kanun dışı davranan asalak şahıslar için kullanmıştır. Bunların görüşleri de eylemleri de toplum için zararlı olup ortadan kaldırılmaları ona göre en iyi seçenektir. Görüldüğü üzere İbn Bacce muhtemelen Farabi'den ödünç aldığı bu kavramı tam zıt bir manada kullanmış, içinde yaşadıkları bozuk devletin ahalisinden farklı oldukları için onlara 'ayrık otu' demiş ve bunların faziletli olmakla diğerlerinden ayrıldığını belirtmiştir." syf 25
İnsan cismani fiilleriyle maddi varlığını sürdürür, ruhani fiilleriyle şerefli bir konuma gelir, akli fiilleriyle ise ilahi bir nitelik kazanır.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.