Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kitle Psikolojisi

Sigmund Freud

Kitle Psikolojisi Gönderileri

Kitle Psikolojisi kitaplarını, Kitle Psikolojisi sözleri ve alıntılarını, Kitle Psikolojisi yazarlarını, Kitle Psikolojisi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kitle uysal bir sürü gibidir, başında bir efendi olma­dan yaşayamaz.
Sayfa 15 - Bozak YayınlarıKitabı okudu
Kitleyi inandırabil­mek için önderin kendisi güçlü bir inancın (bir dü­şüncenin) büyüsüne kapılmış, iradesiz kitleye benim­seteceği güçlü ve etkileyici bir iradeyle donanmış olmalıdır.
Sayfa 15 - Bozak YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Hiç bir eylem kitlede önceden düşünü konusu yapılıp tasarlanmaz.
Sayfa 12 - Bozak YayınlarıKitabı okudu
Kalabalıkta her duygu, her davranış sari (bulaşıcı), hem de ileri derecede saridir; öyle ki, bire­yin kendi kişisel çıkarını kitle çıkarına feda ettiği görülür. Bu ise; ancak kitlenin bir parçası durumunda ele geçirilebilir, onun doğasına düpedüz ay­kırı düşen bir yetenektir.
Sayfa 9 - Bozak YayınlarıKitabı okudu
Bir organizmadaki hücreler nasıl bir araya gelerek tek tek hücrelerdekinden apayrı özellikler taşıyan yeni bir varlık oluşturursa, psikolojik kitle de her an için birbiriyle kaynaşmış ayrıtür (heterojen) öğelerin oluşturduğu geçici bir varlıktır.
Sayfa 6 - Bozak YayınlarıKitabı okudu
Psikanalizin ortaya koyduğuna göre, iki kişi arasında örneğin evlilik, dostluk, anne - babalık ve çocukluk gibi uzun ömürlü hemen hiç bir mahrem ilişki yoktur ki, dipte yadsıyıcı ve düşmanca duygulardan bir tortu taşımasın.Ancak, bu tortu geriye itimler dolayısıyla algılamalara kapalı kalır.Kendisine refakat edilen kişinin refakatçisiyle didişmesinde, astın üstüne karşı homurdanmasında durum daha belirgin açığa vurur kendini.İnsanların bir araya gelerek, büyücek topluluklar oluşturduğunda da yine aynı durumla karşılaşılır.Ne zaman bir evlilik akdi iki aileyi bir araya getirse, bunlardan her biri kendini ötekinden üstün ve soylu görür. Komşu iki kent birbirini çekemez, biri ötekine karşı rekabet duyguları besler içinde...
Sayfa 45 - Bozak YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Le Bon, ister hayvan, ister insan, bir araya gelen belli sayıda canlı yaratığın içgüdüsel bir eğilime uyarak hemen bir önder otoritesi altına girdiğini söyler. Kitle uysal bir sürü gibidir, başında bir efendi olmadan yaşayamaz.İtaate karşı öylesine bir susamışlık içerisinde bulunur ki, kendisini çıkıp efendi ilan edecek herkese içgüdüsel bir boyun eğişle cevap verir.
Sayfa 15 - Bozak YayınlarıKitabı okudu
Bilindiği üzere öyle insanlar vardır ki, bunların ruh durumu periyodik bir dalgalanma gösterir. Aşırı bir bunalmayı belli bir ara durum, onu da enikonu bir rahatlık duygusu izler.
Kitlenin, bireyleri biçim ve davranış açısından etkileyişinde ilk insan topluluğunun varlığını sürdürdüğünü görmekteyiz. Buradan da, kitle psikolojisinin en eski insan psikolojisi olduğu so­nucunu çıkarmak gerekiyor.
Ancak şimdi şurasını da unutmamak gerekiyor ki;kitlenin eşitlik isteği yalnız bireyler bakımındandır, önderin kendisi bunun dışında bulunur.
1.000 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.