Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Komünist Manifesto

Karl Marx

Komünist Manifesto Gönderileri

Komünist Manifesto kitaplarını, Komünist Manifesto sözleri ve alıntılarını, Komünist Manifesto yazarlarını, Komünist Manifesto yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Düşünce tarihi düşünsel üretimin maddi üretimle birlikte biçim değiştirdiğinden başka neyi tanıtlar? Bir çağın egemen düşünceleri yalnızca egemen sınıfın düşünceleri olagelmiştir.
Sayfa 111Kitabı okudu
Komünizm kimseyi toplumsal ürünleri edinme gücünden yoksun bırakmaz; yalnızca bu edinim yoluyla başka- sının emeğini boyunduruk altına alma gücünü elinden alır.
Sayfa 105Kitabı okudu
Reklam
Çağcıl sanayi, ustanın atadan kalma işliğini sanayich sermayecinin kocaman fabrikasına çevirdi. Fabrikaya doldurulmuş işçi yığınları asker gibi örgütlendi. Sıradan sanayi erleri olarak tam bir subaylar, assubaylar sıradüze ninin denetimine girdiler. Yalnızca kentsoylu sınıfının, kentsoylu devletinin kölesi olmakla kalmıyorlar, makinelerce, denetçilerce, hepsinden de önce doğrudan doğruya tek tek imalatçı kentsoylularca gün gün, saat saat köleleştiriliyorlar. Bu buyurganlık, en son amacının kazanç olduğunu açıkça duyurduğu ölçüde de bayağı, tiksindirici, çileden çıkarıcı oluyor.
Kentsoyluluk, demek sermaye, ne ölçüde gelişirse, proletarya, ancak iş bulabildiği ölçüde yaşayabilen, ancak emeği sermayeyi artırdığı sürece iş bulabilen çağcıl işçi sınıfı da o ölçüde gelişir. Kendilerini parça parça satmak zorunda olan bu işçiler başka herhangi bir tecim nesnesi gibi bir maldır; bundan öturü de rekabetin bütün değişikliklerine, pazarın butun dalgalanmalarına açıktır.
Kentsoyluluk kırı kentin egemenliği altına soktu. Dev kentler yarattı, kır nüfusuna oranla kent nüfusunun sayısını büyük ölçüde artırdı, böylece nüfusun önemlice bir bölümünü kır yaşamının bönlüğünden kurtardı. Kırı kente bağımlı kıldığı gibi, barbar ya da yarı barbar ülkeleri uygar ülkelere, köylü halkları kentsoylu halklara, doğuyu batıya bağımlı kıldı.
Eski yerel, ulusal özyeterliğin, kapalılığın yerini dört bir yanla alışveriş, ulusların her bakımdan karşılıklı bağımlılığı alıyor. Maddi üretimde olup biten, düşünsel üretimde de oluyor. Tek tek ulusların düşünsel ürünleri ortak mala dönüşüyor. Ulusal tekyanlılık, darkafalılık gitgide olanaksızlaşıyor, pek çok ulusal, yerel yazından tek bir dünya yazını kuruluyor.
Reklam
Ürünlerine durmaksızın genişleyen bir sürüm sağlama gereksinimi, kentsoyluluğu yeryuvarının dört bir yanına sürüyor. Her yere ağını örmesi, her yere yerleşmesi, her yerde bağlantılar kurması gerekiyor.
O güne dek süregelen, derebeyliğe ya da loncaya dayalı sanayi işletmesi biçimi yeni pazarlarla birlikte kabaran istemi karşılamaya yetmez olmuştu. Onun yerini manifaturacılık aldı. Sanayici orta katman lonca ustalarını bir yana attı; ayrı ayrı birlikler arasındaki işbölümü tek bir işliğin kendi içindeki işbölümü karşısında silinip gitti.
Hepiniz farkındasınız; Para da, toprak da, kanun da, fikir de din de, bu ülkede her şey sermayedarlara hizmet ediyor. |
Karl Marx
Karl Marx
Komünist Manifesto
Komünist Manifesto
s. 145 Eylem Tok ve Katil Oğlu:
“Varsın egemen sınıflar komünist devrim korkusuyla titresin. Proleterlerin zincirlerinden başka yitirecekleri bir şey yok. Kazanacakları bir dünya var. Bütün ülkelerin proleterleri, birleşin!”
Sayfa 167Kitabı okudu
1.000 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.