Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Komünist Manifesto ve Komünizmin İlkeleri

Karl Marx

Komünist Manifesto ve Komünizmin İlkeleri Sözleri ve Alıntıları

Komünist Manifesto ve Komünizmin İlkeleri sözleri ve alıntılarını, Komünist Manifesto ve Komünizmin İlkeleri kitap alıntılarını, Komünist Manifesto ve Komünizmin İlkeleri en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Tarihin her çağında, var olan ekonomik üretim ve değişim biçimi ve kaçınılmaz olarak bunun yol açtığı toplumsal örgütlenme, o çağın siyasal ve düşünsel tarihinin temelini oluşturur. (...) dolayısıyla, bütün bir insanlık tarihi (...) bir sınıf savaşımlan tarihi (...) olagelmiştir: Bu sınıf savaşımları tarihinin oluşturduğu bir dizi evrim sonucunda bugün öyle bir aşamaya ulaşılmıştır ki, sömürülen ve ezilen sınıf proletarya aynı zamanda bütün bir toplumu her türlü sömürü, baskı, sınıf ayrımı ve sınıf savaşımından temelli kurtarmadıkça, kendi de sömüren ve ezen sınıfın burjuvazinin boyunduruğundan kurtulamaz..."
Bugüne kadar tarihteki tüm hareketler, ya azınlık hareketleri ya da azınlıkların yararına hareketler olmuş lardır. Proletarya hareketi ise ezici çoğunluğun ezici çoğunluk yararına bağımsız hareketidir.
Reklam
Bizim istediğimiz yalnızca, işçinin sırf sermayeyi artırmak için yaşadığı, sırf egemen sınıfın çıkarının gerektirdiği kadar yaşadığı mülkiyetin bu rezil karakterini ortadan kaldırmak.
“Tehlikeli sınıf”, toplumun tortusu, eski toplumun en alt katmanlarının içlerinden def ettikleri o kendiliğinden çürüyüp giden yığın, zaman zaman bir proleter devrimiyle hareketin içine sürüklenebilir; ne var ki, içinde bulunduğu yaşam koşulları, bu yığını gerici tertiplerin satılık aleti olmaya çok daha yatkın kılar.
Onlarca yıldır, sanayi ve ticaretin tarihi, modern üretici güçlerin modern üretim koşullarına karşı, burjuvazinin ve onun egemenliğinin varlık koşulları olan mülkiyet ilişkilerine karşı başkaldırısının tarihinden başka bir şey değildir.
Büyük çoğunluğumuz işçi sınıfındayız
" 'Ekonomiler sanayi sonrası bir döneme doğru ilerlerken, sanayi proletaryası tüm gelişmiş sanayi toplumlarında küçülmektedir.' (Daniel Bell). Sık sık karşılaşılan bu itiraz bir dizi temel kafa karışıklığına dayanmaktadır. (...) Bu argüman Marx ve Engels'in 'işçi sınıfı' ile neyi kastettiklerini son derece yanlış bir biçimde anlamaktadır. Gelişmiş kapitalist ekonomilerde, kol emeği alanında istihdam edilenlerin işgücüne oranının, içinde bulunduğumuz yüzyılda belirgin bir düşüş göstermiş olduğu kesinlikle doğrudur. (...) Ancak, Marx ve Engels, işçi sınıfını, bu sınıfın üyelerinin ne tür işler yaptıklarına bakarak tanımlamadılar. İşçi sınıfının üyeleri, özellikle kol gücüyle çalışan, sanayi ve imalat işçileri ile sınırlı değildir. Aksine, İŞÇİ SINIFI, SADECE ÇALIŞMA BECERİLERİNİ SATARAK HAYATTA KALABİLEN HERKESİ KAPSAR. Marx ve Engels'in ifadesiyle, işçi sınıfı 'iş buldukları sürece yaşayabilen ve emekleri sermayeyi arttırdığı sürece iş bulabilen emekçiler sınıfı'dır. Bu tanım sadece mavi yakalı fabrika işçileri için değil, hizmet sektöründe ve beyaz yakalı işlerde çalışan insanların büyük çoğunluğu için de geçerlidir.Tüm bu alanlarda çalışan işçiler, yaptıkları işlerin niteliği her ne olursa olsun, aynı türden ekonomik baskılara maruz kaldıklarından, işçi sınıfının bu şekilde tanımlanması mantıklıdır."
Sayfa 105 - Phil Gasper
Reklam
Sermaye yalnızca kişisel bir güç değil, aynı zamanda toplumsal bir güçtür.
Burjuvazi her şeyden önce kendi mezar kazıcılarını yetiştirir.
Komünistler, ayrıca, ülkeleri ve milliyetleri ortadan kaldırmak istemekle de suçlanmaktadırlar. Işçilerin ülkesi yoktur. Sahip olmadıkları bir şeyi onlardan alamayız ki. Proletarya her şeyden önce siyasal üstünlüğü ele geçirmek, ulusa önderlik eden sınıf durumuna gelmek, kendini ulusun kendisi kılmak zorunda olduğundan, sözcüğün burjuva anlamında değilse bile ulusaldır.
Geri199
1.000 öğeden 991 ile 1.000 arasındakiler gösteriliyor.