Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Korku Çağında Çocuk Yetiştirmek

Şeniz Pamuk

Korku Çağında Çocuk Yetiştirmek Gönderileri

Korku Çağında Çocuk Yetiştirmek kitaplarını, Korku Çağında Çocuk Yetiştirmek sözleri ve alıntılarını, Korku Çağında Çocuk Yetiştirmek yazarlarını, Korku Çağında Çocuk Yetiştirmek yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
384 syf.
·
Puan vermedi
·
33 günde okudu
Anne-çocuk-psikoloji konusunda okuduğum pek çok kitap sebebiyle bu kitaba önyargıyla yaklaşmış, diğerleri gibi benzer cümleleri tekrar tekrar okuyacağımı düşünmüştüm. Ancak tam anlamıyla bu kitap beni 12’den vurdu. Zor mizaçlı bir çocuk annesi olarak, ebeveyn olan ya da ilerleyen dönemde bunu planlayan herkese şiddetle tavsiye ediyorum. Şeniz hanım danışanlarından derlediği aile için her türlü sorunu, çocukların ve ailelerin çıkmazlarını, iletişim eksikliklerini, iyi niyetli anne babaların, çocuklarına hiç farkında olmadan yaşattıkları duygusal ihmali hatta istismarı çok nefis bir örgüyle sunmuş. Kitabın pek çok bölümünde kendimden parçalar buldum hatta ağzımdan çıkan cümleleri kelime kelime okudum. Bu da aslında çocuk yetiştirme sürecinde çok benzer yollardan geçtiğimizi gösteriyor ve Şeniz Pamuk bu yolculukta muhteşem bir tecrübeyle gözlemcilik yapmış. Ellerine ve yüreğine sağlık ki bize yaşadığımız girdaba dışardan bakma ve farkındalık kazanma şansı sunmuş. İlk kez bir kitap için inceleme yazıyorum. Dilerim bu kitap daha fazla okunur ve geleceğimizin kıymetli tohumları olan gözbebeğimiz çocuklarımızın muhteşem dünyasını hakkıyla anlayabiliriz.
Korku Çağında Çocuk Yetiştirmek
Korku Çağında Çocuk YetiştirmekŞeniz Pamuk · Varlık Yayınları · 2021104 okunma
Dolayısıyla doğanın içinde olmak öncelikle anne ve babanın bu konuda bir hazırlık yapmış olmasını gerektirir . Bir ormana gidip " Aa , ne kadar güzel Şahane ! Doğanın mucizesi ! " diyerek gezmek , bir süre sonra çocuk açısından sıkıcı ve anlamsız olmaya başlayabilir . Ağaçların ve hayvanların isimlerini öğrenmek , bir sansarla tilkiyi ayırt edebilmek , çınar ve akçaağacı karıştırmamak , bunların özelliklerini , belki hikâyelerini çalışmış olmak çocuk için büyüleyici bir dünyanın kapılarını açar . Bir dili öğretmek için önce o dili bilmek gerekir .
Sayfa 369Kitabı okudu
Reklam
Yanlış anlaşılmasın annemi ben de çok seviyorum. Ama , acaba hangi kızını seviyor? Hayalinde yarattığı kızı mı yoksa gerçekten beni mi? Aslında bu sorunun cevabı benim için de karışık. Şu anda ben de kim olduğumu tam bilemiyorum. Annemin hayalindeki çocuk olmaya çalışıyorum, çünkü annem o çocuğu seviyor.
Hayatı nasıl yaşadığımız biraz da hayatın bitimini nasıl algıladığımız ile bağlantılı. Hayatımızı nasıl yaşıyoruz? Sürekli önlemler alarak mı? Hayata meydan okuyarak mı? Hayatın tadını çıkararak mı? Hayatın verdiklerine mi odaklanarak yoksa hayatımızda eksik gördüğümüz şeylere mi? Bize verilen ömrün her an bitebileceği mi bizim için daha ön planda yoksa içini nasıl doldurabileceğimiz mi?
Arada pembe duvarlı odamı, orada kendimi ne kadar güvende hissettiğimi hatırlıyorum. Hepsi geçmişte kaldı benim için. Belki büyüdüğüm için belki hiçbir yer bana o kadar ait olmadığı için. Kendimi hiçbir zaman o zamanlardaki gibi güçlü hissedemedim bir daha. Hayat kötü mü? Yoo... İşte...
Sayfa 52 - varlıkKitabı okudu
384 syf.
8/10 puan verdi
·
9 günde okudu
Buzdağının altı
İçerik bakımından zengin bir kitap. Yazar çok güzel konulara değinmiş. Çocuklarda takıntılar, meydan okuma durumları, korku, zorbalık gibi karşımıza çıkan veya çıkabilecek konuların altında yatan sebeplerini, görünen böyle ama buzdağının altında aslında şu sorunlar yatıyor tarzındaki yaklaşımını çok severek, ilgiyle okudum. Farkında olmadan yaptığım yanlışları düzeltme fırsatı yakaladım bu kitapla. Çocuğun yanında birini eleştiriyorsak mesela; "Verilen sözü tutmamak yanlış bir davranış. Okan sana yanlış davranmış" demek yerine "Okan ın sana verdiği sözü tutmaması kötü bir davranış. Sana her zaman kibar davranan bir arkadaşın Okan. " Demek gerekliymiş üçüncü şahıslar için olumsuz bir söz söylediysek peşinden olumlu bir yönününden de bahsetmek gerektiğini öğrenmiş oldum. Boşanma sonrası nasıl davranılması gerektiği ve çocukların bu durumlardaki duygu dünyasına yönelik güzel bir bakış açısı kazandırdı. Genel itibariyle ağır bir kitap değil sadece kurgu kitaplar gibi akıcı değil. Bir süre elimde gezmiş olsa da sonunda vedalaşabildik. Öğretici bulduğum, ilgiyle okuduğum bir kitap oldu çocukların duygularını anlamak isteyen herkese önerebilirim. İyi okumalar diliyorum, okuyacaklara.
Korku Çağında Çocuk Yetiştirmek
Korku Çağında Çocuk YetiştirmekŞeniz Pamuk · Varlık Yayınları · 2021104 okunma
Reklam
Duygularımızı ne kadar ayrıntılı olarak isimlendirebilirsek, o duyguları o kadar derinlemesine yaşayabiliriz. Örneğin, iyi yerine; tatmin olmuş, dengede, huzurlu, gururlu, dingin, hevesli, teslim olmuş, coşkulu, aşık, güvende, sarmalanmış, desteklenmiş, düşünülmüş, önemsenmiş, değerli gibi...
Sayfa 176Kitabı okudu
..."Anne babaların kendilerini daha suçlu hissetmeleri.'Bu çocuk ne zaman eve ekmek getirmeye başlayacak?' diye bakan anne-babadan 'Çocuğumu daha fazla nasıl mutlu edebilirim? Çocuğuma daha fazla ne verebilirim?' diyen anne-babalığa geçiş.
Sayfa 28 - varlık yayınlarıKitabı okudu
384 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
37 günde okudu
Kitap akademik olarak çok başarılı. Elimde uzun süre kaldı. Nedeni de konuların ayrı ayrı olması ve benim özümseyerek okumak istememdi. 21.yüzyılda anne-baba olmak, çocuk olmak, çocuk yetiştirmek adına güzel anlatımlarla, vakalarla dolu. Birçok duyguya, duygu karmaşasına ve nedenlerine ait analizler mevcut. Çocukları ve ebeveynleri kapsayan her konuyu irdelemek mümkün. Her şeyin temeli anne karnında var olduğumuz anda başlıyor. Ve o andan itibaren şekilleniyor. Bebeklikten çocukluğa, yetişkinlikten ebeveynliğe doğru kitapta her alanda bilgi edinmeniz mümkün. Hem bir kişisel gelişim kitabı hem de bilimsel bir kitap. Kitaplıklarda bulunması gereken bir kitap.
Korku Çağında Çocuk Yetiştirmek
Korku Çağında Çocuk YetiştirmekŞeniz Pamuk · Varlık Yayınları · 2021104 okunma
Günü geçirmeye yönelik anne-baba :
"Günü geçirmek", o günü geçiştirmek, yaşam hızı çok yüksek anne-babaların sıklıkla başvurduğu bir yöntemdir. Durup düşünmeye, beklemeye, çocuğu izleyip onun ihtiyaçlarını anlamaya zaman yetmez, koşuşturma hiç bitmez. Çocuğun aslında kendi başına giyinmek, yemeğini kendi başına yemek tuvalet temizliğini kendi başına halletmek, ödevlerini yapmak gibi konularda kendi sorumluluğunu alması gerektiğine inanılır, ancak, zamansızlıktan dolayı bu beceriler çocuğa öğretilemez ve anne-baba bunları çocuk adına yapıverir. Alışveriş merkezine gidildiğinde, çocuk istediği için hiçbir zaman oynanmayacak oyuncaklar alınır, çocuğun o anlık gönlü yapılir. Çocuk, kitabını ya da spor eşyalarını evde unutunca bunlar ona koşa koşa yetiştirilir ki o anlık iş görülmüş olsun. Bu şekilde yetiştirilen çocuklar havada savrulan yaprak gibidir ; kendi çapalarını oluşturma fırsatları hiç olmamıştır.
Sayfa 48
Reklam
Çocuğun çocuk olduğunu, bazı yetersizliklerinin bulunacağını kavraması ve bunu kabullenmesi çok önemlidir. Aksi takdirde tüm dünyayı kendi oyun alanı sanan ve ilerleyen yaşlarında gururu bol bol incinecek bir çocuk yetiştirmiş oluruz.
Sayfa 47
Çocuğu Yetişkin Sayan Anne Baba
Anne ve baba, çocuğu bir bireye dönüştürmeye çalışırken kendilerinin bir birey olduğunu unutmaya başlarlar. Burada da çocuk için "ben" ve "öteki" kavramı tam olarak oluşmaz. Kaygılı anne-baba modelinde, çocuk anne-babanın uzantısı gibi algılanırken, burada anne-baba çocuğun uzantısı gibi algılanır. Bu da tıpkı kaygılı anne-babayla yetişen çocuklarda olduğu gibi çocuğun empati geliştirme yeteneğini kısıtlar. Çocuk, kendi duygu ve düşüncelerini tam olarak tanımlayamadığı gibi karşısındakilerin duygu ve düşüncelerini anlamaktan da acizdir.
147 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.