Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Köylüler Savaşı

Friedrich Engels

Köylüler Savaşı Sözleri ve Alıntıları

Köylüler Savaşı sözleri ve alıntılarını, Köylüler Savaşı kitap alıntılarını, Köylüler Savaşı en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
-prusya/almanya için-
...1840'tan sonra yavaş yavaş dağılan krallığın temel varlık koşulu, soyluluk ile burjuvazi arasındaki savaşımdı, krallık bu savaşım içinde dengeyi sağlıyordu; artık soyluluğu burjuvazinin baskısına değil, ama tüm varlıklı sınıfları işçi sınıfının baskısına karşı korumanın önem kazandığı andan başlayarak, eski salt krallık, özel olarak bu erekle hazırlanmış devlet biçimi olan bonapartçı krallığa dönüşmek zorunda kaldı.
undefinedKitabı okudu
Küçük burjuvalara, zanaatçılara ve dükkancılara gelince, onlar da hep aynı kalacaklardır. Onlar büyük burjuvazi katına yükselmeyi umar, proletarya içine düşmekten korkarlar. Korku ile umut arasında, savaşım sırasında postlarını kurtaracak ve sonra da kazananla birleşeceklerdir; onların özelliği budur.
Sayfa 17
Reklam
Luther vs Münzer ya da Münzer vs Luther
Ulusun bölünmüş bulunduğu üç büyük kamptan birincisi, tutucu-katolik kamp, kurulu düzenin sürdürülmesinde çıkarı bulunan tüm öğeleri: İmparatorluk iktidarı, papaz sınıfı ve laik prenslerin bir bölümünü, zengin soyluluğu, büyük din görevlileri ve kentler ayrıcalıklılarını biraraya getirirken, luterci-ılıman burjuva reform partisi, varlıklı muhalefet öğelerini, küçük soyluluk yığınını, burjuvaziyi ve hatta laik prenslerin, kilise mallarının zoralımı ile zenginleşmeyi uman ve imparatorluk karşısında daha büyük bir bağımsızlık kazanmak için fırsattan yararlanmak isteyen bir bölümünü biraraya getiriyordu. Son olarak, köylüler ve halktan kimseler de, istemleri ve öğretileri en açık bir biçimde Thomas Münzer tarafından dile getirilen devrimci bir parti oluşturuyorlardı. Luther ve Münzer, öğretileri ile olduğu kadar karakter ve eylemleri ile de yönettikleri partileri hayranlık uyandıracak bir biçimde temsil ederler.
undefinedKitabı okudu
Küçük burjuvalara gelince bunlar hep aynı kalacaktır. Büyük burjuvazinin düzeyine yükselmeyi umut eder, proleteryanın saflarına düşünülmekten çekinirler. Korku ile umut arasında kalarak, mücadele sırasında değerli postlarını kurtaracak ve mücadeleden sonra kazananlara katılacaktır. Doğaları budur.
Önsöz'den
İşçi hareketi ortaya çıkmasından bu yana ilk kez mücadele üç yanıyla (teorik, siyasal ve iktisadi {kapitalistlere karşı direnme} yanlarıyla ) uyum içinde ve planlı bir şekilde yürütülmektedir. Alman hareketinin gücünün ve yenilmezliginin temelinde tam da eş merkezli diyebileceğimiz bu saldırılar bulunmaktadır
Önsöz'den
matbaanın bulunması, din adamları zümresinin elinden sadece okuma yazma tekelini değil, ama yüksek kültür tekelini de almıştı. yeni hukukçular kastı, bunları, son derece etkin bir dizi görevden uzaklaştırdı. bu zümre, büyük ölçüde gereksiz bir duruma gelmeye başladı. zaten tembelliği ve artan bilgisizliği de bunu gösteriyordu. /// kk- engels'ten bir tarihsel materyalizm "kuplesi" daha. yani din adamları tembelleştikleri için gereksizleştiler değil; (matbanın icadından dolayı) gereksizleştikleri için tembelleştiler.
Reklam
Yakın çağlarda her proleter hareketin başlangıcında olduğu gibi, Orta Çağ'ın bütün dinsel görünümlü ayaklanmalarında rastladığımız çileciliği, hareketin bu ilk habercisinde de görüyoruz. Bu çileli yaşantı katılığı, varoluşun bütün zevklerinden ve eğlencelerinden vazgeçme zorunluluğu, bir yandan egemen sınıflar karşısında, Ispartalı eşitlik ilkesini getirmekte, öte yandan da, toplumun alt tabakasının onsuz hiçbir zaman harekete geçemeyeceği, gerekli geçiş aşamasını oluşturmaktadır. Devrimci enerjisini geliştirmek, toplumun bütün diğer unsurları karşısındaki düşmanca tutumunun açık bir bilincini kazanmak, bir sınıf olarak kendi üzerinde yoğunlaşmak için, onu var olan toplumsal düzenle uzlaştırabilecek her şeyi atmak, ezilmiş varlığına o an için dayanabilmesini sağlayan ve en kötü baskının kendisinden koparamayacağı ender zevklerinden vazgeçmekle işe başlamak zorundadır.
Sayfa 87 - Payel
"Önce Proleterlerin kanını emiyorsunuz sonra onlara kendinizi rahatlatırcasına, ikiyüzlü bir insanseverlik göstererek sanki hizmet etmiş oluyorsunuz. Yağmaladığınız mağdurlara, zaten onların olan şeyin yüzde birini geri vererek kendinizi dünyanın önünde kudretli iyilikseverler gibi gösteriyorsunuz." F. Engels, İngiltere'de Emekçi Sınıfın Durumu
Aradaki tek fark luther, kendi sınıfının çoğunluğunun düşüncelerini ve dileklerini dile getirmekle yetinir ve böylece onlar arasında son derece ucuz bir popülerlik kazanırken, Münzer'in tam tersine pleblerin ve köylülerin dolaysız düşüncelerinin ve taleplerinin çok ötesine geçmiş ve dönemde var olan devrimci kesimlerin seçkin kesimini kapsayan bir parti kurmuş olmasıydı.
Ticaret ve sanayi ilerleyince menfaatler birbirine bağlanır ve netice itibariyle politik temerküz meydana gelir; menfaatlerin eyaletler çevresinde kümeleşmesi ise siyasi dağılmayı meydana getirir.
82 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.