Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Köylüler Savaşı

Friedrich Engels

Köylüler Savaşı Sözleri ve Alıntıları

Köylüler Savaşı sözleri ve alıntılarını, Köylüler Savaşı kitap alıntılarını, Köylüler Savaşı en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
tanrı, onlardan kılıcı geri alacaktır, çünkü -->kılıcın kudreti topluluğa<-- aittir. tefeciliğin, hırsızlığın ve eşkıyalığın batağı, tüm canlı varlıkları: sudaki balıkları, gökteki kuşları, toprak üzerindeki bitkileri kendi mülkleri yapan prensler ve beylerdir. sonra da yoksullara "çalmayacaksın!" buyruğunu vaazederler. ama kendileri, ellerine düşen her şeyi kapar. köylü ve zanaatçının iliğini sömürürler. ama bir yoksul ne olursa olsun karşı çıkmaz, asılır ve bütün bunlara doktor Luther "amin" der.
Korkunç baskı altında dişlerini gıcırdatsalar da, köylüleri ayaklandirmak çok zordu. Dağınıklıkları, her türlü ortaklaşmayı fazlasıyla güçleştiriyordu. Kuşaktan kuşağa aktarılmış eski boyun eğme alışkanlığı , bir çok bölgede silah kullanma alışkanlığının yitirilmiş olması , efendinin kişiliğine göre kah azalan kah artan sömürü derecesi köylüleri sakin tutulmasına yardımcı oluyordu. Bu nedenle orta çağda sayısız yerel köylü isyani görürken köylü savaşına kadar tek bir genel ulusal köylü ayaklanmasına karşılaşmıyoruz.
Sayfa 51
Reklam
"Adalet sağlanmıyor ya da satılıyordu."
Soyuların, köylüler üzerindeki sömürüsü her yıl daha da arttı. Bağımlı köylüler her tür bahane ve isim altında yeni ödeme ve hizmet sunma yükümlülükleri altına sokuldu. Angaryalar, vergiler, toprak kiraları, toprak satış vergileri, ölüm vergileri, koruma paraları vb. bütün eski sözleşmeler bozularak keyfi biçimde arttırıldı. Adalet sağlanmıyor ya da satılıyordu. Şövalye, köylüden para sızdırmak için başka yol bulamadığında da onu hemen zindana atıyor ve fidye ödemeye zorluyordu.
Lüks tüketimle, sarayların ve sürekli orduların büyümesiyle ve yönetim masraflarının artmasıyla birlikte prenslerin paraya ihtiyacı artıyordu. Vergiler gitgide ağırlaşıyordu, Vergi yükü bütün ağırlıklarıyla prenslere bağlı köylülerin sırtına bindiriliyordu. Dolaysız vergiler yetmediğinde dolaylı vergilere başvuruluyor. Mali açıkları kapatmak için maliye sanatının en ince manevraları uygulanıyordu. Bunlar da yetmediğinde ve rehin verilecek hiçbir şey kalmadığında ödeme aracı olarak kabul edilmesi zorunlu para miktarı mali duruma göre yüksek ya da düşük tutuluyordu. Her muhalefet girişimi, daha fazla haraç ve yağma için engelleniyordu. Bunlar dönemin prensleri için kârlı gelir kaynaklarıydı. Adalet de prensler için sürekli ve ihmal edilemeyecek bir ticari maldı. Kısacası prenslerin ve idarecilerin açgözlülüğünü doyurmak için "babacan" yönetim sisteminin nimetlerinden eksiksiz olarak yararlanılıyordu.
Vazgeçebileceği neredeyse hiçbir şey kalmazken, proletarya kitlesinin vazgeçme öğüdüne ihtiyacı da kalmaz.
1500'lü yıllarda Almanya'nın durumu ne kadar da kötüymüş
"Kent toplumunun tepesinde, "seçkinler" diye anılan "patrici aileleri" bulunuyordu. Bunlar en zengin ailelerdi. Meclislerde ve tüm kent makamlarında bunlar oturuyordu. Bu nedenle, kentin gelirlerini yönetmekle kalmıyor, aynı zamanda bunları tüketiyorlardı. Zenginliklerinden, hem imparator hem de imparatorluk tarafından
Reklam
Katolik üfürükçüler
Halktan daha fazla para sızdırmak için mucizevi aziz resimleri ve kutsal emanetler imal edildi, kurtuluş sağlayan dua yerleri örgütlendi, günah affı ticareti yapıldı ve uzun bir süre boyunca fazlasıyla başarılı olundu.
Sudaki balıkları, havadaki kuşları, topraktaki bitkileri, bütün canlı varlıkları kendi malları haline getiriyorlardı. Sonra da çıkıp yoksullara çalmayacaksın buyruğu üzerine vaaz veriyorlardı; ama kendileri her şeyi alıyor, köylünün ve zanaatçının iliğini kemiğini kurutuyorlardı.
82 öğeden 51 ile 60 arasındakiler gösteriliyor.