Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Miafizit, Diyofizit ve Khalkedoncu Anlayışlar

Kristolojiye Giriş

Kolektif

Kristolojiye Giriş Gönderileri

Kristolojiye Giriş kitaplarını, Kristolojiye Giriş sözleri ve alıntılarını, Kristolojiye Giriş yazarlarını, Kristolojiye Giriş yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
.. yakın dönemde vefat etmiş olan âlim ve şair Peter Levi'nin yazdığı The Frontiers of Paradise: A Study of Monks and Monasteries isimli güzel eserdeki üstünkörü yapılmış bir tanımı verebiliriz: "Mısır Hristiyanları monofizit oldukları için, yani Mesih'in insan değil tanrı olduğuna, insanlığının bir yanılsama veya hayal olduğuna inandıkları için, Mısır'da mistisizme has özel bir yer bulunmaktaydı. Ancak mistisizm mi inancı, inanç mı mistisizmi takip etti, onu söyleyemem. "
Sayfa 69
Hindistan Doğu Ortodoks Kilisesi mensubu olan araştırmacı V. C. Samuel, şöyle söylerken tamamıyla haklıdır: "(... bahsi geçen Monıfitizm) maddesi belli ki Khalkedon Konsili'ni reddeden kilise geleneği öğretisini yansıtmaktadır. Bu madde, yazarının kurguladığı bir hayaldir. Nitekim kilise tarihi hakkındaki en iyi İngiliz uzmanlığının meşhur küllliyatının editörler heyeti bu hayali duyarsızca onaylamışlardır. "
Sayfa 69
Reklam
MONOFİZİT DEĞİL MİAFİZİT!
... Önde gelen kilise babaları çalışmaları uzmanı Frank L. Cross'un editörlüğünde çıkmış Oxford Dictionary of the Christian Cruch, 1958 yılındaki ilk basımında Monofizitizm tabirini şu şekilde tanımlamaktadır: "Monofizitizm, enkarnasyona uğramış Mesih'in şahsında tek bir ilahi tabiat bulunduğu doktrinidir. Halbuki Ortodokslar (Khalkedon Konsili yanlıları) enkarnasyondan sonra Mesih'te ilahi ve beşeri olmak üzere çift tabiat bulunduğu öğretisini benimsemişlerdir. "
Sayfa 69
Memlük: Arapça “köle" demektir ama tarih terimi olarak Ortadoğu'da 1250 dolaylarında Mısır'da kurulmuş olan devlete atıfla kullanılır. Abbasîlerden itibaren Halife Devleti orduları çoğunlukla kuzey ülkelerinden toplanmış köle erkeklerden oluşan askerleri kullanmaktaydı. Abbasîler döneminde bu kuzey ülkeleri arasında Anadolu da varken sonraları daha kuzeyden gelen Çerkez, Abhaz, Gürcü, Kuzey Karadeniz'in Slavları, Balkanlar'dan Yunan ve Arnavutlar bu köle- asker sınıfını oluşturdular ve zamanla devlet idaresinde çeşitli çaptaki değişikliklerde söz sahibi oldular. 1250'den itibaren Misır'da köle-askerlerden bir grup yönetimi ele geçirdi ve Bahrî sülalesi halinde ülkeyi yönettiler. Bunlardan meşhur komutan Baybars o zaman kadar yenilmemiş Moğol ordularını 1260'da Güneybatı Suriye'de Ayn Calut'ta bozguna uğrattı. 1382'de Bahrî sülalesi yerini Burcî sülalesine verdi. Memluk devleti Osmanlı Sultanı I. Selim tarafından 1516- 1517 seferleriyle yok edildi ve Mısır Osmanlı İmparatorluğu'nun bir parçası oldu.
Sayfa 41 - MemlükKitabı okudu
Mabbuglu Filoksenos
(Ö. 523) Urhoy okul'unda eğitim almıştır. Çilecilik ve Kristoloji üzerine birçok eser yazmıştır. 490'lı yıllardan sonra Khalkedon Konsili karşıtı grubun liderlerinden birisi haline gelmiştir. Şöhreti Yeni Ahit'i Süryanice'ye yeniden çevirmiş olmasından gelir.
Yeni Ahit için gibi Eski Ahit için de tanrısal ilham taşıdığı kabul edilir. Hıristiyan mezhepleri arasında Eski Ahit metinleri hakkında farklılıklar vardır. Mesela Protestanlar 39 metin, Katolikler 46 metin, Rum Ortodokslar 50 metin kabul etmektedirler.
Reklam
Dyofizit veya Diofizit
Dyofizit veya Diofizit: Yun. δύο + φύσις "iki + tabiat", δυοφυσίται dyofysitai "iki tabiatçılar", Kristolojide Mesih'in Şahsı'nda biri ilahî diğeri insanî olmak üzere iki ayrı tabiat bulunduğuna inandığı iddia edilen inanç akımı taraftarlarıdır. Tarihî kaynaklarda Miafizitler tarafından Khalkedon Konsili yanlılarına verilen aşağılayıcı lakaptır. Ayrıca, Nestorios'a atfedilen kristolojiyi tanımlamak için de kullanıldığı görülür. Modern literatürde Khalkedon Konsili taraftarlarıyla karşıtları arasındaki tartışmaların anlatımında kısa yol olarak Khalkedon Konsili yanlıları için kullanıldığı görülebilir.
Babay
Babay: (ing. vs., Babai, ö. 628) Büyük Babay diye bilinen ilahiyatçı ve manastır hayatına dair eserlerin yazarıdır. Nusaybin Okulu’'nda öğrencilik yaptıktan sonra 571’de kurulmuş olan Büyük Manastır'da keşiş oldu. 604’ten sonra başkeşişlik yaptı. 609'dan itibaren 628 yılına kadar geçen süreçte boş kalan Doğu Kilisesi Katolikosluk mevkiini gayri resmi şekilde doldurmuş ve bu yüzden de adeta bu kilisenin dağılmasını önlemiştir. Birlik Kitabı adıyla tanınan meşhur eseri, Doğu Kilisesi kristolojisinin ana kaynaklarından birisidir.