Kültür Sanat Mimarlık

Bülent Özer

Kültür Sanat Mimarlık Gönderileri

Kültür Sanat Mimarlık kitaplarını, Kültür Sanat Mimarlık sözleri ve alıntılarını, Kültür Sanat Mimarlık yazarlarını, Kültür Sanat Mimarlık yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Sanat psikolojisine göre, yaşantı diye adlandırılan fenomenin temelini, coşkusal karakterdeki gerilim ve boşalım edimlerinde aramak gerekiyor. Fizyolojik nitelikleri bakımından renkler, bu edimleri yaratabilecek yetenektedirler. Biçimler de öylesine. Renk ve biçimlerin güçlü bir sembolik etkiye sahip oldukları bugün herkesçe bilinen bir gerçektir.
Reklam
Çağdaş sürrealizm, gücünü Freud ve Jung gibi ruhbilimcilerin ortaya koydukları bilimsel gerçeklerden almışlardır.
Tolstoy’un dediği gibi, “ Sanatçının hissettiği duygular, seyirci veya dinleyiciye ulaşabildiği takdirde sanat, sanat olur. “
Gelenek:
Tarihsel sürecin içerisinde geçmişten gelen fakat hala geçerli ve güncel olan faaliyetlerin, olayların, töresel alışkanlıkların ve bunların ürettiği nesnelerin tümü.
Tarih:
Zamanın akışı içersinde insanoğluna ait faaliyetlerin diyalektik gelişimiyle oluşan dinamik bir süreç.
Reklam
Kişinin çevresindeki -ister kullansın isterse de kullanmasın- çeşitli nesnelerle, objelerle de bir estetik alışveriş içerisinde bulunması, onun mutluluğu açısından kaçınılmaz bir zorunluluktur.
Richard Thurnwald
Ona göre, uygarlık “bilgi ve tekniğin birikimi”dir. Kültür ise ”tutumlardan, davranışlardan, gelenek ve göreneklerden, düşüncelerden, ifade tarzlarından, değer yargılarından, kurum ve örgütlerden oluşan ve bütün bu faktörlerin zamanla birbirine kaynaşmasından meydana gelen uyumlu bir bütün”dür. Daha doğrusu, “kültür bir tutum, uygarlık ise bilme ve yapmadır.”
Mimaride tarihi süreklilik ancak belirli bir yapıtın hâlâ geçerli olabilecek özünden yararlanılarak sağlanabilir. Yoksa onun geçmişe, geçmişin zaman aşımına uğramış işlevine,teknolojisine, malzemesine, zevkine bağlı biçim dünyasını aynen tekrarlamaya ya da stilize edip hatırlatmaya çalışarak değil!
Sayfa 371Kitabı okudu
“… hudutsuz imkanlar mimarı şaşırtmakta, gerekli ve meşru bir form farklılaşması (Ne olursa olsun yeninin peşinden koşmak!) özlemi halinde belirmektedir. Başkalarından ayrı, hatta bizzat kendinin az önceki durumundan apayrı olmaya çalışmak, aslında o ana kadar süregelen gelişimin devamlılığına da set çekmek demektir… Biçime ihtimam göstererek, mimarinin bugünki görevine cevap verebildiği şüphe götüren bir husustur. Biçimsel ilişkilerin fildişi kulesine çekilmekle, mimari acaba esas görevinden de uzaklaşmış olmuyor mu? Günümüz mimarisinin görevi münferit anıtlar yaratmak değil, fakat toplumun ihtiyaçlarına cevap verebilecek bir çevrenin düzenine eğilmektir. Çağdaş mimar yalnız form sanatı ile yetinemeyecek durumdadır… Bugünün mimarı, varlığımızı ilgilendiren problemleri, onu tehdit eden tehlikeleri derinlemesine bilen, çağdaş insanın ihtiyaçlarıyla duygularını anlayan, çeşitli malzemelerle konstrüksiyon metodlarına vakıf ve bütün bu bilgilere dayanarak bugünün insanına ait çevreyi düzenleyen kimsedir.” -Jürgen Joedicke
Sayfa 387Kitabı okudu
26 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.