Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kur'an'da İnsanlık Öğretisi

Murtaza Mutahhari

Kur'an'da İnsanlık Öğretisi Sözleri ve Alıntıları

Kur'an'da İnsanlık Öğretisi sözleri ve alıntılarını, Kur'an'da İnsanlık Öğretisi kitap alıntılarını, Kur'an'da İnsanlık Öğretisi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Allah'ım sorun ve belalardan sana sığınıyorum, demeyin. Allahım sorun ve belaların saptırıcılığından sana sığınırım, deyin" Hz. Ali
... Hz. Ali(r.a)nin bir tür "kendi özünü tanıma"nın değerini anlatan sözüne kulak verelim: " Allah'ın rahmeti, nereden geldiğini, nereye gideceğini ve nerede olduğunu bilen kişiye olsun. "(Nehcü'l-Belağa)
Reklam
"Kendinin güzeli, mutlusu, sarhoşusun? Kendinin hem avısın hem avcısı, hem tuzağı..."
Sayfa 99 - MevlanaKitabı okudu
Gandhi der ki: "Kendi ruhunu kaybeden bir insan, dünyayı fethetme neyine? Dünyada sadece bir gerçek vardır. O da kendi öz'ünü tanıma. Kim kendini tanırsa Allah'ı ve diğer şeyleri tanımıştır. Kendini tanımayan kimse, hiçbir şeyi tanımamıştır. Dünyada sadece bir enerji, bir adalet ve özgürlük vardır. Kendi öz varlığı üzerinde iktidar kurma. Kim kendine hakim olursa dünyaya hakim olur. Dünyada sadece bir iyilik vardır;o da, kendini sevdiği kadar, diğerlerini de sevmedir. Başka bir deyişle başkalarını kendimiz gibi tasavvur etmek gerekir. Gerisi boş bir hayal ve yokluktur". (Budur benim dinim)
"Diğer milletlerin, sadece Allah'ın gücünün yeteceğine inandığı büyük işleri Batı becerebilmektedir. Fakat Batı bir şeyden acizdir:Kendi özünü tanıma! "
Sayfa 82 - GandhiKitabı okudu
"Kendini bilme, bilişler içinde en faydalı olandır ve şaşarım o kimseye ki;kendine ait olan bir şeyi kaybettiği zaman onu arar durur da kendini kaybettiği zaman aramaya koyulmaz."
Sayfa 82 - Hz. AliKitabı okudu
Reklam
Servet ve güç sahibi olmanın getirdiği kibir ve gurur, servet ve gücün çokluğundandır.Oysa bilginin getirdiği kibir ve kendini beğenmişlik ise bilgi yetersizliği ve anlayış kıtlığındandır. Derler ki;her şeyin azına sahip olmak çoğuna sahip olmaktan iyidir. Bunun tek istisnası bilgidir. Hiç bilmemek, eksik bilmekten daha iyidir. Çünkü eksik bilgi delirticidir.İnsanın aklını başından alır, insanın başını döndürür, ona kendisini unutturur.
"İnsan canlılara, ağaçlara, değerli putlara, taşa veya görünmeyen bir tanrıya, bir din adamına veya şeytan gibi bir insana tapabilir. İnsan ecdadına,milletine, sınıfına, partisine, veya paraya; yahut mutluluğa tapabilir. O, tüm inançlarını; dinsel veya dinsel olmayan tüm olguları bilme ve kabullenme avantajına sahiptir. Mesele, onun bir dinin olup olmaması değildir. Mesele, hangi dine sahip olduğudur. "(Yabancıdan bir dünya) Eric Fromm
İman, insanı inşa ve ihya eder;insan da ilmin gücüyle dünyayı...
"... Yaşadığımız hayat hakkındaki bilgimiz, rüyadaki bildiğimizden daha fazla değildir. "Gazali
Reklam
Kanıtsız ve gereksiz onaylamalar hakkında Ebû Ali Sina şöyle der: "Kendisine söylenen her sözü, kanıtı olmadığı halde kabullenmeye alışmış olan birisi, insanlık özelliklerinden ve fıtratından uzaklaşmıştır. Ona insan demek mümkün değildir." Kanıtsız inkar ve reddediş hakkında ise şöyle der: " Sana acayip ve tuhaf gelen şeyleri, sırf sana öyle geliyor diye ilmi bir kanıtı olmadıkça inkar etme".
Derler ki; her şeyin azına sahip olmak, çoğuna sahip olmaktan iyidir. Bunun tek istisnası bilgidir. Hiç bilmemek, eksik bilmekten iyidir. Çünkü eksik bilgi, delirticidir. İnsanın aklını başından alır, insanın başını döndürür, ona kendisini unutturur.
Herkes kendi kişiliğinin temelini kendi atar;mimarlığını bizzat kendi yapar...
Yerküresi ister merkez olsun, ister olmasın, insan dünyanın amacıdır.
33 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.