Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kur’an Semantiğinde Din Kavramının Anlam Halkaları

Kur'an'ın Din Dediği

Muhammed Nur Doğan

Kur'an'ın Din Dediği Sözleri ve Alıntıları

Kur'an'ın Din Dediği sözleri ve alıntılarını, Kur'an'ın Din Dediği kitap alıntılarını, Kur'an'ın Din Dediği en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Allah'ın aziz ve kerim kitabı Kur'an ihtiva ettiği temel göstergeler açısından dikkatli bir şekilde tetkik edildiği takdirde görülecektir ki; Kur'an'ın en esaslı ve en belirleyici kavramı "tevhid"dir.
Sayfa 109
Din dediğimizde,aklımıza Allah'ın,biz kulları için öngördüğü,Kitab ile tekmil ve itmam edilmiş (mükemmelleştirilmiş ve eksiksiz bir şekilde tamamlanmış) inanç,amel ve ahlaki sistemi mi gelmeli;yoksa kendileri sapmış olup birçoğunu da saptırmış kişi ve grupların mesnetsiz görüşlerinin belirlediği kaotik/patolojik oluşumlar mı?
Sayfa 35
Reklam
Kitap dikkatli bir şekilde okunduğunda, bugün pençesine düştüğümüz üretilmiş/uydurulmuş din/ler ile Allah'ın aziz kitabında tanımı yapılan sahih/sağlam "din" arasında ne ölçüde büyük uçurumların bulunduğu; Allah'ın dininin nasıl beşer üretimi kültür dinlerinin kalıbına hapsedilmeye çalışıldığı ve bu konuda maalesef ne kadar büyük bir mesafenin kat edildiğini anlaşılabilecektir.
Bugün İslam toplumlarının inandığı ve yaşadığını iddia ettiği din/lerin alemlerin Rabbi olan Allah Teala'nın, aziz kitabında bize nimet/rızık olarak sunduğu "din" arasında neredeyse hiçbir ilgi ve benzerlik kalmamıştır. Biz malesef bugün yüce Rabbimizin kendi fıtratı (fıtratellah) olarak nitelendirdiği ve insanı da o fıtrat üzerine yarattığını ifade ettiği (fataren nase aleyha) Kur'an referanslı, kolay/kolaylaştıran, müjdeleyen, özgürleştiren ve ilerleten sahih "din"i neredeyse terk edip; Kur'an, akıl ve fıtrat dışı kaynaklardan üretilmiş zor/zorlaştıran, korkutan, köleleştiren ve gerileten heva ve heves mahsulü din/ler ile kendisini kandırma bahtsızlığına uğramış bir haldeyiz.
Rabbimiz Allah, Elçi'nin bizim önümüzde ve bizim de bütün insanlığın önünde tevhid gerçeğine tanıklık ederek örnek olmamız için, geçmiş çağlarda da bu ilahi mesajda da, bizi "kendilerini yürekten Allah'a / tevhid gerçeğine teslim edenler" olarak isimlendirmiştir.
Reklam
Bu paragrafta "din"; yalnız ve yanlız alemlerin rabbi Allah'a teslimiyet inancına sahip olmayı, yani tavhid ilkesine bağlılığın önemini ve ayrıca bütün ameli ve ahlaki hayatımızı bu ilke ile irtibatlı bir şekilde sürdürmemiz gerektiğini anlatmaktadır. (Muhammet Nur Doğan, Kur'an'ın Din Dediği, Sayfa 23)
Kolaylaştıran, müjdeleyen, özgürleştiren ve ilerleten "Allah Dini"nin Kur'an ile olması gereken irtibatı -zihin dünyamızda- koparılmış, buna mukabil; zorlaştıran, korkutan, köleleştiren ve gerileten uydurulmuş yoz kültür din/lerin önü ardına kadar açılmıştır.
Biz maalesef bugün Yüce Rabbimiz'in kendi fıtratı (fıtratallah) olarak nitelendirdiği ve insanı da o fıtrat üzerine yarattığını ifade ettiği (fatare'n-nâse aleyha) Kur'an referanslı,kolay/kolaylaştıran, müjdeleyen, özgürleştiren ve ilerleten sahih "din"i neredeyse terk edip;Kur'an,akıl ve fıtrat dışı kaynaklardan üretilmiş zor/zorlaştıran,korkutan,köleleştiren ve gerileten heva ve heves mahsulü din/ler ile kendisini kandırma bahtsızlığına uğramış bir haldeyiz.
Sayfa 17