Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Küresel Dijital Ekonomide Emek

Ursula Huws
Bu kitabı okuyanların bir kısmı, belki de çoğu, bu okuma eylemini bir bilgisayar ekranından ya da taşınabilir bir aygıttan gerçekleştirecektir. İçinde yaşadığımız dijital çağda bu durumu giderek daha çok kanıksıyoruz. Bu, 21. yüzyıl kapitalizminin getirdiği yeniliklerin bir göstergesidir; ama aynı zamanda onun itici gücünü, yani yaşamlarımızı her bakımdan metalaştıran amansız bir dürtüyü anlamamızın da anahtarıdır. Ursula Huws, günümüz küresel kapitalist ekonomisinin farklı görünümleriyle ilgili kışkırtıcı analiziyle, son yılların iktisadi, kültürel ve siyasi olgularını bir araya getiriyor ve gelişmiş bilişim ve iletişim teknolojisinin, sermaye birikimine nasıl yepyeni alanlar açtığını inceliyor. Kültür ve sanat, kamu hizmetlerinin özelleştirilmesi, taşınabilir aygıtlar ve toplumsal ağlar aracılığıyla insanın sosyalliğinin metalaştırılması da bu alanlar arasında yer alıyor. Ayrıca çalışma düzenlerinin yaşadığı çarpıcı değişimler, 21. yüzyılda emek ve sermayenin farklı biçimlerde yüzleşmesi, proletaryadan sibertaryaya yaşanan dönüşüm, gezegenimizin her yanındaki işçi dayanışma ve mücadelesinin yeni çelişki ve biçimlerin yolunu açması da, bu genel eğilimlere eşlik ediyor. On yıllar içerisinde sisteme kök salmış sömürü mekanizmaları ile kapitalizmin özünü aydınlatan serbest bilgi akışı kavramlarının ötesine geçen bu kitap, günümüzdeki baş döndürücü dijital dönüşümün, çağdaş, güçlü bir eleştirisini sunuyor…
Yazar:
Ursula Huws
Ursula Huws
Çevirmen:
Cemre Şenesen
Cemre Şenesen
Tahmini Okuma Süresi: 5 sa. 54 dk.Sayfa Sayısı: 208Basım Tarihi: 2018Yayınevi: Yordam Kitap
ISBN: 9786051722658Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
208 syf.
2/10 puan verdi
Tavsiye etmem, Marx'ın bir çok teorisinin temelini gözardı ederek, sınıf uzlasmaci kafasıyla ve Avrupa Merkezci bir kafayla düşünülerek yazılmış, zayıf bir kitap.
Küresel Dijital Ekonomide Emek
Küresel Dijital Ekonomide EmekUrsula Huws · Yordam Kitap · 201815 okunma
Reklam
208 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Kitabın sonununda yer alan “ dijital çağda sınıflaşma dayanakları: geçim, emek, değer” makalesi en çok dikkatimi çeken makalesi oldu. Marx’ın teorisi, artı değer kavramı üzerinden dijital pazarda metalaşan emek ya da direkt olarak dijital pazardaki meta ve kimin tarafından üretildiğini tartışarak ve eleştirerek anlatmış. Huws, Konu hakkında fikrimiz be olursa olsun dijital alanda üretilen bir metanın söz konusu olduğu ve karmaşık olan bu küresel pazarda kendi bedava emeğimizin dolaylı olarak da olsa giderek daha fazla katıldığı bir değer zinciriyle bize geri sunulduğunu vurgulamaktadır. Genel olarak kitabın çevirisi anlaşılır ve sade. Malesef Bazı çevirilerde ingilizcesini okuyunca daha çok şey anlıyorsunuz. Ama bu kitap açık ve düzgün bir çeviriye sahip.
Küresel Dijital Ekonomide Emek
Küresel Dijital Ekonomide EmekUrsula Huws · Yordam Kitap · 201815 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.