Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kurtuluş Savaşı'nda Atatürk'ün İstihbarat Faaliyetleri

Ümit Doğan

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Karakol Cemiyeti, cemiyet yönetmeliğinde ifade ettiği şekliyle Türk topraklarından düşmanların çıkartılması için memleket bir harabe haline gelinceye ve bütün millet yok oluncaya kadar mücadele edecekti.
Sayfa 37
Özbekler Tekkesi'nin tarihi hakkında kısaca bilgi verelim. Orta Asya taraflarından hacca gitmek için yola çıkan ve Mekke'ye İstanbul üzerinden uzanmak isteyen kişilerin misafir edilmeleri maksadıyla inşa edilmiş bir Nakşibendi dergahı olan Özbekler Tekkesi, 1755'te Maraş Valisi Abdullah Paşa tarafından kurulmuştur. 19. yüzyılda Sultan Abdülmecid ve Abdülhamid tarafından restore ettirild,, büyütüldü ve tam teşekküllü bir dergah haline getirildi. Tekke, Orta Asya'dan İstanbul'a gelenlerin konakladıkları bir yer olmasının yanı sıra İstanbul'da pek bilinmeyen ve Orta Asya'ya mahsus "Ahmed Yesevi" sistemini de temsil etti. Tekkede zikirden ve Nakşilere mahsus Hatm-i Hacegan'dan sonra Ahmed Yesevi'nin doğu Türkçesi ile yazdığı şiirler ilahi şeklinde okunur, kandil gecelerinde Çağatayca ve Uygurca ilahiler söylenirdi. Yine kandillerde, özellikle de Kadir Gecelerinde "Özbek pilavı" pişirilir, yemek duasından sonra dervişlere ve ziyaretçilere ikram edilirdi.
Sayfa 115Kitabı okudu
Reklam
Büyük Taarruz sonrasında İtilaf Devletlerinin yurdu boşaltması; Bir Amerikan gazetecinin yazdığı gibi "Hiçbir vakit Avrupa'nın Asya karşısında bu kadar hacaletaver bir teslimiyeti vaki olmamış" ve "dahilinde iktisadi keşmekeş devam ediyordu. Hariçte Stuartların uzak devirlerinden beri İngiliz prestiji hiçbir vakit bu kadar aşağı düşmemişti."
Sayfa 189Kitabı okudu
Eşref Kuşçubaşı "Koordinasyon, mali kaynak ve ideoloji meseleleri bizi ilgilendirmiyordu. Biz hareket adamıydık, filozof veya idareci değil."
“Ankara’da Mustafa Kemal Paşa Hazretleri’ne İstanbul, 16. 3. 1920 Bu sabah, şehzadebaşı’ndaki Muzıka Karakolu’nu İngilizler basıp oradaki askerlerle çarpışarak, sonunda şimdi İstanbul’u işgal altına alıyorlar. Bilginize arz olunur. Manastırlı Hamdi”
Sayfa 112Kitabı okudu
Dinsel metinlere göre Nuh Peygamber, büyük tufanın öncesinde bir gemi yaparak dünyadaki canlı türlerinden birer örnek alıp yeryüzünde hayatın devamını sağlamıştı. Bu nedenle Nuh Peygamber insanlık tarihinin en büyük kurtarıcısıydı. 20. yüzyılın başlarında ise Türkiye büyük bir tufanla karşı karşıyaydı. Türk ulusu yok oluşun eşiğindeydi. Türkiye'nin tufanı olan emperyalist güçler, Türk ulusunu tarihten silmenin hesaplarını yaparken ortaya çıkan Mustafa Kemal, Kurtuluş Savaşı'nı başlatmış ve Türk milletini bu emperyalist tufandan kurtarmıştı. Bu nedenle Kurtuluş Savaşı yıllarında Kuvayi Milliyeciler Mustafa Kemal'i tufandan kurtuluşun simgesi olarak "Nuh" diye adlandırmışlardı.
Reklam
Ordunun istihbarat şubesi göz ve kulak unsurlarıdır. Vücut ne kadar kuvvetli olursa olsun kulaktan, hele gözden yoksun olmak, onu felçli hale getirebilecektir.
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.