Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Lenin'den Stalin'e Rus Devrimi 1917-1929

Edward Hallett Carr

Lenin'den Stalin'e Rus Devrimi 1917-1929 Gönderileri

Lenin'den Stalin'e Rus Devrimi 1917-1929 kitaplarını, Lenin'den Stalin'e Rus Devrimi 1917-1929 sözleri ve alıntılarını, Lenin'den Stalin'e Rus Devrimi 1917-1929 yazarlarını, Lenin'den Stalin'e Rus Devrimi 1917-1929 yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Devrimden önce Lenin, partiyi, eşitsizlik ve zulüm rejimini devirmeye yemin etmiş sadık devrimcilerden oluşan küçük ve homojen bir grup olarak görüyordu. Devrimden sonra bile Lenin, partiyi kendini adamış işçilerden oluşan elit bir grup olarak düşünmeye devam ederek yeni üyelere kapıyı ardına kadar açmaktansa bu tanıma uymayanları tasfiye etmekle daha çok ilgilendi. 1921 ile 1924 yılları arasında parti üye sayısındaki keskin düşüş, kesinlikle Lenin'in ısrarı sonucu olmuştu
Bolşevik Partisinin üye sayısı, 1917'de 25 bini aşmıyordu. Devrim ve iç savaş sırasında ise kitlesel üyeliklerle üye sayısı şişirildi. Bu döneme ilişkin istatistikler güvenilir değildir, ancak 1921 başında toplam 600-700 bin üyeye ulaşılmıştı.
Reklam
İki önemli karar alındı. Biri, Petrograd'ın isminin Leningrad yapılmasıydı. Lenin anavatana şekil vermekte Petro'yu gölgede bırakmıştı.
Lenin'in ölümü, uzun zamandır parti liderlerini meşgul eden meseleyi açığa çıkardı. Zinovyev tereddütsüz olarak geçici halef kabul edilmişti. Stalin tutkularını açığa vurmaktan dikkatle kaçınıyordu. Cenaze töreni arifesinde Sovyetler Birliği Sovyetler Kongresinin Lenin'in anısına adanan oturumunda Stalin'in övgüleri, Marksist ya da Bolşevik literatürde hala pek bulunmayan ve hürmetli bir bağlılığı içeren hararetli nitelikleriyle yoldaşlarınınkinden ayrılıyordu: "(Biz) komünistler, artık hayatta olmayan ustanın her emrini yerine getirmeye ant içmiş saygılı ve sadık öğrencileriydi(k).''
17 Mart 1921'de, Alman Komünist Partisi hükümete karşı silahlı bir ayaklanma başlattı. Bu ayaklanma parti tarihinde ''Mart eylemi'' olarak geçer. Bu girişim Zinovyev ve Komintern görevlilerince desteklenmiş, hatta belki de kışkırtılmıştı.
23 Şubat 1918'de, esas adı ''İşçi ve Köylülerin Kızıl Ordusu'' olan Kızıl Ordu kuruldu.
Reklam
''Devlet olduğu müddetçe özgürlük olmayacak. Özgürlük olduğunda ise devlet olmayacak.''
Emperyalist savaşın insanlığa korkunç acılar ve yıkımlar yaşattığı bir ortamda başarıya ulaşan 1917 Büyük Ekim Sosyalist Devrimi, Rusya'da burjuvazinin egemenliğine son verdi, işçilerin ve yoksul köylülerin iktidarını ilan etti. Tarihte bir ilki gerçekleştirerek attığı cesur adımlarla dünya emekçi sınıflarına iyimserlik ve coşku yaydı, umut aşıladı.
Komintern:
“Sovyet Rusya, dünya Sovyet Cumhuriyetleri Federasyonu’nun bir parçası olana dek uluslararası proletarya kılıcını kınına sokmayacaktır.”
Lenin:
“Devlet olduğu müddetçe özgürlük olmayacak. Özgürlük olduğunda ise devlet olmayacak.”
40 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.