Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Matematik Felsefesi

Müjdat Takıcak
Antik Yunan döneminde doğanın sırlarının peşine düşen filozofların bazıları için matematik yegâne rehber olarak görülmüştür. Thales, Pythagoras ve Platon gibi filozoflar evreni anlamlandırmada matematiği kullanmışlardır. “Matematiğin doğası nedir? Matematiğin nesnesi nedir? Matematiksel bilgi nedir? Matematiğin varlığa gelişinde insanın rolü nedir? Matematiğin diğer bilimlerle var olan kuvvetli ilişkisinin nedeni nedir?” gibi sorgulamalar Antik Yunan dönemi matematik felsefesinin ilgi alanını oluşturmaktadır. 17. yüzyılda Newton ve Leibniz’in eş zamanlı geliştirdikleri integral hesap matematiğe inanılmaz bir hareket kabiliyeti sağlamıştır. Fakat matematiğin mevcut yapısıyla yeterince uyuşmayan bu yeni yöntem tarihte ilk defa matematiği, özellikle İngiliz filozoflardan Hume, Berkeley ve Lock’un eleştirileri ile karşı karşıya bırakmıştır. Daha integral hesabın matematikte yarattığı tartışmanın ateşi sönmeden 18. yüzyılın son çeyreği ile beraber ortaya çıkacak olan Euclid-dışı geometriler matematiği iyiden iyiye bunalıma sürüklemiştir. Matematiğin mevcut yapısı artık kendisini taşıyamaz hale gelmiş ve yeniden kurgulanma ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Antik Yunan döneminde matematiğin ontolojisi ve epistemolojisi ile ilgilenen matematik felsefesinin yeni bir uğraş alanı doğmuştur: Matematiği yeniden temellendirmek. Bu kitap Antik Yunan döneminden, 20. yüzyıla kadar matematik felsefesinde yer alan tartışmalarda okuyucuya rehberlik etmeyi hedeflemektedir. Faydalı olması dileğiyle
Yazar:
Müjdat Takıcak
Müjdat Takıcak
Tahmini Okuma Süresi: 2 sa. 36 dk.Sayfa Sayısı: 92Basım Tarihi: Mart 2020Yayınevi: Doruk Yayınları
ISBN: 9789755537559Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
92 syf.
6/10 puan verdi
·
6 günde okudu
Kendisi ile “Matematik Felsefesi” isimli eseriyle tanıştığım Müjdat Takıcak, bahsi geçen eserinde son derece özet olarak: Matematik felsefesinin konusu ve ilgi alanlarından, matematik felsefesinin dönemlerinden ve matematik felsefesine son derece önemli katkıları olan Rene Descartes, Carnap, Kant, Leibniz gibi düşünürlerden ve onların fikirlerden bahsetmektedir. Her ne kadar özet bir eser olsa da bahsi geçen konuya giriş için uygun bir kitap olup olmadığından emin olmamakla birlikte; felsefeye ilgi duyan biri olarak kitabın pek çok bölümünü ilgi çekici bulmadım. Fakat bu durum doğaldır ki eseri, “kötü” veya “başarısız” olarak nitelendirmek için hiç de yeterli değil. Konuya ilgi duyan kişilerin bir şans vermesini tavsiye ediyorum lakin matematiğe, matematik felsefesine veya genel olarak felsefeye merak duymuyorsanız pek de tavsiye edebileceğim bir eser ne yazık ki değil. Benim puanım 5.5’tan 6.
Matematik Felsefesi
Matematik FelsefesiMüjdat Takıcak · Doruk Yayınları · 202032 okunma
Reklam
92 syf.
·
Puan vermedi
·
34 saatte okudu
Bu kadar seveceğimi düşünmemiştim. Hiç araştırmadan öylesine aldığım bir kitaptı meğer konusunun bu kadar ilgi alanım olduğunu ben de yeni keşfettim. Kitabın dili tahminimin aksine oldukça anlaşılırdı. İyice ayrıntıya girmeden ama üstünkörü de olmadan kısaca genel bir bakış matematik felsefesine.
Matematik Felsefesi
Matematik FelsefesiMüjdat Takıcak · Doruk Yayınları · 202032 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.