Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Matematik Üzerine Diyaloglar

Alfréd Rényi

Matematik Üzerine Diyaloglar Gönderileri

Matematik Üzerine Diyaloglar kitaplarını, Matematik Üzerine Diyaloglar sözleri ve alıntılarını, Matematik Üzerine Diyaloglar yazarlarını, Matematik Üzerine Diyaloglar yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
HIPPOKRATES: Bir anlamda, yansıyan görüntü kayanın sadık bir tasviridir. Kayanın hatları, hatta küçük girinti çıkıntıları bile, yansıyan görüntüde açıkça görülebilir. Fakat, ne olmuş yani? Matematiğin, düşüncemizin aynasında, gerçek dünyanın bir yansısı olduğunu mu söylemek istiyorsun? SOKRATES: İşte sen söyledin, hem de pek güzel.
Sayfa 26
Söyle bana Sokrates, nesnenin kendisi yerine onun yansısı üzerine araştırma yapmanın anlamı nedir ?
Sayfa 27
Reklam
Matematigin gerçek dünyanın bir haritasını verdiğini mi söylemek istiyorsun ?
Sayfa 28
Matematikçinin, daha az ölçüde de olsa, özellikle yeni kavramlar bulduğunda, bir mucit de oldugunu ekleyeceğim. Zaten, her kaşif, belirli bir ölçüde, mucit de olmak zorundadır. Bir denizci, kendisinden önce hiçbir denizcinin ulaşamadığı yerlere varmak isterse, diğer denizcilerin kullandıklarından daha iyi bir gemi inşa etmek zorundadır. Matematikçinin icat ettiği yeni kavramlar da, kâşifi düşüncenin görkemli denizinde daha ileriye ulaştıran gemilerdir.
Sayfa 23
Bizim yarattığımız kavramlar, kendi doğaları gereği, bizim tarafımızdan tamamen bilinebilirler. Ayrıca, onlar hakkındaki doğruları tümüyle ortaya çıkarabiliriz, çünkü onlar bizim zihnimiz dışında hiçbir gerçeklik taşımazlar. Ancak, gerçek dünyada var olan nesneler, bizim onlara dair tasarımlarımızla özdeş değildirler, çünkü tasarimlarimiz daima eksik ve yaklaşıktır. Sonuç olarak, bizim gerçek varlıklar hakkındaki bilgimiz, hiçbir zaman tam ve kesin olamaz.
Sayfa 20
Yalnızca zihnimde var olan kişiler hakkında, yaşayan insanlar hakkindakinden çok daha sağlam bir bilgiye sahibiz.
Sayfa 19
Reklam
Bir insanın, var olmayan şeyler hakkında, var olan şeyler hakkındaki bilgisinden daha çoğuna sahip olabilmesi gizemli bir şey değil midir ?
Sayfa 17
Sokrates: Benimle diğer insanların çoğu arasındaki fark şu: Ben gerçekte bilmediğim şeyi bildiğimi hayal etmiyorum.
Sayfa 10
Bizim yarattığımız kavramlar, kendi doğaları gereği, bizim tarafımızdan tamamen bilinebilirler. Ayrıca, onlar hakkındaki doğruları tümüyle ortaya çıkarabiliriz, çünkü onlar bizim zihnimiz dışında hiçbir gerçeklik taşınmazlar. Ancak, gerçek dünyada var olan nesneler, bizim onlara dair tasarımlarımızla özdeş değildirler, çünkü tasarımlarımız daima eksik ve yaklaşıktır. Sonuç olarak, bizim gerçek varlıklar hakkındaki bilgimiz, hiçbir zaman tam ve kesin olamaz.
Benim yaşımdaki gençlerle ziyafetlere ve güreş okuluna gittim. İyi vakit geçirdiğimi söylemeliyim ama bu beni tatmin etmiyor. Bilgisiz hissetmek beni rahatsız ediyor. Daha doğrusu elimdeki bilgiler kesin olmaktan uzak. Protagoras'la yaptığım tartışma sırasında erdem, adalet ve cesaret gibi tanıdık kavramlar hakkındaki bilgilerimin tatmin edici olmaktan uzak olduğunu fark ettim. Ama artık cehaletimi açıkça görebilmemin büyük bir gelişme olduğunu düşünüyorum.
49 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.