Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Medeniyetlere Yön Veren Uygarlıklar - Sümerler

Ahmet Seyrek
Evlenmek insan için bir lezzettir ancak akıl için bir zarardır. Annenin sözünü dinle, Tanrı sözü gibi. Bekçisi köpek olmayan kentte, tilki bekçilik yapar. Ben soylu bir küheylanım ama bir katırla birlikte koşuldum. Bir yük arabasını çekmem, kamış ve sap taşımam gerekiyor. Bey gibi bina yapan, köle gibi yaşar; köle gibi bina yapan, bey gibi yaşar. Bir efendin olabilir, bir kralın olabilir ama asıl korkulacak adam vergi memurudur! Bir kadına ya da çocuğa bakmayan kişinin, burnuna yular takılmamıştır (mahkûmların burunlarına takılan, bir halkadan geçirilen kayışa gönderme). Çok gümüşü olan mutlu olabilir, çok arpası olan mutlu olabilir ama hiçbir şeyi olmayan uyuyabilir. Çöl matarası insanın hayatıdır. Pabuç insanın gözüdür. Donanımca güçsüz devlet, kapılarındaki düşmanı kovamaz. Sen gider düşmanın ülkesini ele geçirirsin; düşman gelir senin ülkeni ele geçirir. Dostluk bir gün sürer, akrabalık hep devam eder. Düşmanından ihtiyatlı gez. Tıpkı bir eski ocaktan (sönmüş ateş yerinden) ihtiyatlı geçişin gibi. El ele bir insanın yuvası kurulur; karın karına bir insanın yuvası yıkılır. Eli ağızdan çıkanla (yani yazdırılan sözcükle) uyumlu işleyen bir yazman, gerçek bir yazmandır! Sümerce'yi bilmeyen bir yazman, ne biçim yazmandır!
Yazar:
Ahmet Seyrek
Ahmet Seyrek
Tahmini Okuma Süresi: 4 sa. 5 dk.Sayfa Sayısı: 144Basım Tarihi: Mart 2019Yayınevi: Maviçatı Yayınları
ISBN: 9786052940600Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
144 syf.
7/10 puan verdi
Sümerler
Bu kitap sayesinde Sümerler hakkında daha ayrıntılı bilgi sahibi oldum. Kitapta Mezopotamya, Çivi yazısı, Hindi-Kuş ve İndus medeniyeti, Gılgamış destanı vb daha birçok konu geçmektedir. Ancak Annunakiler konusuna biraz daha ağırlık verilse daha iyi olurdu.
Medeniyetlere Yön Veren Uygarlıklar - Sümerler
Medeniyetlere Yön Veren Uygarlıklar - SümerlerAhmet Seyrek · Maviçatı Yayınları · 201938 okunma
Reklam
·
Puan vermedi
Sümerler, Mezopotamya’ya yaklaşık olarak MÖ 3500’lerden sonra gelmeye başlamıştır. Güney Mezopotamya’daki bataklık bölgeye gelen Sümerler, farklı gruplar halinde yerleşime elverişli bölgelerde Eridu, Ur, Uruk, Lagaş, Umma, Şuruppak ve Kiş gibi birçok şehir devleti kurmuşlardır. Buralara geldiklerinde kendilerinden daha alt seviyede bir köy kültürüyle karşılaşırlar. Bölgeye Sümerlerden önce gelen bu kültür kısa sürede Sümerlerden etkilenir ve çömlekçi çarkı, silindir mühür, yüksek mabet gibi bir takım yeni kültür unsurları oluşturmaya başlayarak eski köy kültürü hızla şehir kültürü haline gelir. Sümerlerin Güney Mezopotamya’daki bataklık bölgeye geldiklerinde, orada yaşayan mevcut yerli halk hakkında şu an için yeterli bilgiye sahip değiliz. Bunun yanında Sümerlerin menşei de uzun yıllar boyunca kesin olarak bilinememekteydi. Bilim adamları tarafından ilk dönemlerde Hint kökenli ve İndus kültürüne mensup olabilecekleri söylenmiştir. Fakat Antropolojik ve arkeolojik bulgular, Sümer dilinin bitişik bir yapı arz etmesi, Sümerlerin hem Hint hem de bölgeye daha sonraları gelmeye başlayan Sami kavimlerden farklı bir kavim olduğunu gösterir.
Medeniyetlere Yön Veren Uygarlıklar - Sümerler
Medeniyetlere Yön Veren Uygarlıklar - SümerlerAhmet Seyrek · Maviçatı Yayınları · 201938 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.