Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

1838'den 1995'e

Milli Kurtuluş Tarihi 1

Doğan Avcıoğlu

Milli Kurtuluş Tarihi 1 Sözleri ve Alıntıları

Milli Kurtuluş Tarihi 1 sözleri ve alıntılarını, Milli Kurtuluş Tarihi 1 kitap alıntılarını, Milli Kurtuluş Tarihi 1 en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Saygıyla anıyoruz..
Atatürk Cumhuriyeti, Osmanlı Tanzimat Batıcılarının anlayamayacağı bir Tam Bağımsızlık anlayışı getirmiş; bunun için başta yakın komşularla olmak üzere herkesle dostluk politikası izlemeye yönelmiş ve kalkınmanın vazgeçilmez ön koşulu olan bağımsız kalkınma olanağını elde etmiştir..
Atatürk:
Başımıza neler örülmek istendiği ve nasıl direndiğimiz ve daha doğrusu milletin isteklerine uygun biçimde ve onun desteğiyle nasıl çalıştığımız görülmesi ve gelecek kuşaklar için ders teşkil etmeli ve uyanıklık sağlamalıdır. Zaten her şey unutulur. Fakat biz her şeyi gençliğe bırakacağız; o gençlik ki hiçbir şeyi unutmayacaktır: gelecek umudunun ışıklı çiçekleri onlardır.
Reklam
...''yenik türkiye başını kaldırıp da yenenin ingiltere olduğunu görünce, rahat bir nefes aldı''... .... (winston churchill)
İngiltere Başbakanı Lloyd George
“İngiltere Başbakanı Lloyd George, Türkiye’den daima hakaret ve nefret dolu bir dille söz eder. Kasım 1914’te Türkleri, “Bir insanlık kanseri, kötü yönettikleri toprakların etine işlemiş bir yara” diye tanımlayan Lloyd George, Türk zaferini de “Asya’dan Avrupa’ya taşınacak olan savaş, talan, zülüm ve cinayet meş’alesi” diye niteler.”
Sayfa 35 - Tekin Yayınevi, 1979Kitabı okuyor
Saygıyla anıyoruz..
İttihat ve Terakki, aslında Meşrutiyet getirme biçiminde liberal bir hareket olmaktan çok daha fazla, milliyetçi bir harekettir. Her şeyden önce vatanın parçalanmasını önlemek ve yarı-sömürge durumuna son vermek istemektir. Anayasa, vatanı parçalanmaktan kurtarmak için bir araçtır. Nasıl ki 1923'te Lozan'da Atatürk milliyetçiliğinin baş isteği kapitülasyonların kaldırılması ise, İttihat ve Terakki milliyetçiliğinin de 1908'de kapitülasyonların son bulması baş isteğidir..
Kurtuluş Savaşı'nda İzmir'de Yunana ilk kurşunu sıkan Hasan Tahsin (Osman Nevres),Teşkilat-ı Mahsusa'dandir.
Reklam
Saygıyla anıyoruz..
Atatürk kıvançla cevap verir: Evlât, gönlünü rahat tut! Gençlikle övünüyorum ve gençliğe güveniyorum. Biz azınlıkta kalsak dahi mandayı kabul etmeyeceğiz. Parolamız tektir ve değişmez: Ya istiklâl, ya ölüm!..
Teşkilat-ı Mahsusa, bazılarının sandıkları, hatta iddia ettikleri gibi soyut haber alma, istihbarat, düşman memleketlerinde isyan ve olaylar çıkartmak için kurulmuş bir örgüt değildi. Bu taraf onun fiili alanda başarmaya çaıştışı işlerdi ki, Mısır, Tunus, Fas, Hindistan ve bütün siyah Afrika'nın bugün gerçekleşen bağımsızlığında, bizin Teşkilat-ı Mahsusa'nın çabaları ve etkileri düşünülebileceğinden çok daha büyük ve önemlidir.
Saygıyla anıyoruz..
İttihat ve Terakki, bütün beceriksizlik ve başarısızlıklarına rağmen, anti-emperyalisttir; Hürriyet ve İtilâf ise, işbirlikçidir. Birincisi, İngiliz Emperyalizmi ile savaşır, ikincisi İngiliz uyduluğunu ister. Birincisi, kapitülasyonları kaldırmak için ısrarla uğraşır ve kaldırır; ikincisi ise, kapitülasyon düzeninden hoşnuttur.
Atatürk kıvançla cevap verir: — Evlât, gönlünü rahat tut. Gençlikle övünüyorum ve gençliğe güveniyorum. Biz azınlıkta kalsak dahi mandayı kabul etmeyeceğiz. Parolamız tektir ve değişmez : Ya istiklâl, ya ölüm…
Sayfa 269Kitabı okudu
111 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.