Mitlerin Kısa Tarihi

Karen Armstrong

Mitlerin Kısa Tarihi Sözleri ve Alıntıları

Mitlerin Kısa Tarihi sözleri ve alıntılarını, Mitlerin Kısa Tarihi kitap alıntılarını, Mitlerin Kısa Tarihi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Mit, kült, kuttörensel ve ahlaki yaşayış olmaksızın kutsal kavramı ölür. Yalnızca eleştirel aklın erişebileceği bir sonuca ulaşarak "Tanrıyı" tümüyle kavramsal bir gerçeğe dönüştüren çağdaş insan onu kendi için öldürmüştü.
İnsan zehninin digər özünəməxsus xüsusiyyəti də rasional olaraq izah edə bilmədiyimiz ideyalara və təcrübələrə sahib olmaq bacarığıdır. Biz təxəyyül bacarığına, gözə görünməyənləri və obyektiv mövcudluğa sahib olmayanları zehnimizdə yaratmaq qabiliyyətinə malikik.
Reklam
" Her şeyden vazgeçmeye hazır değilseniz kahraman olamazsınız; önce karanlığa inmeden yükseklere çıkış, ölümün bir biçimi olmaksızın yeni bir yaşam söz konusu değildir. Yaşamımız boyunca bilinmeyenle yüzleştiğimiz durumlarla karşılaşırız, kahramanlık miti de bize nasıl davranmamız gerektiğini öğretir. Sonunda hepimiz kendimizi adına ölüm denen son ayinde buluruz."
Tinsel ve dinsel konularda bugün hala Eksenel dönemin bilgeleriyle filozoflarının içgörülerine güveniriz.
Sayfa 73 - Merkez KitaplarıKitabı okudu
" İnsanoğlu kolay umutsuzluğa kapılır; en başından beri yaşamlarımızı daha geniş bir sahneye yerleştirmemizi sağlayan, temelinde yatan anlamı ortaya çıkaran ve aksi yönde onca can sıkıcı ve altüst edici kanıtlar bulunmasına karşın, bize yaşamın bir anlamı ve değeri olduğu duygusunu veren öyküler uydurmuştur".
Onların da kanı insan kanı gibi akar­dı. Hiç de kolay olmayan bu ikilem, insanoğlunun kendi­ne dost yaratıkları öldürmek zorunluluğu ile başa çıkma çabasıyla, bazıları sonraki kültürlerin mitolojilerinde de geçerliliğini koruyan mitler ve kut törenler yaratmasına neden oldu. Paleolitik çağdan uzun yıllar sonra da hayvanların kesilmesi ve tüketilmesi insanları mutsuz etmeyi sürdürdü. Antik çağın neredeyse bütün inanç sistemleri­nin odak noktası, eski avcılık törenlerini barındıran ve in­sanoğlu uğruna canını ortaya koyan hayvanların kurban edilme ayinleriydi. Demek ki mitolojinin ilk büyük yeşermesi homo sapi­ens, ilk insanların homo necans "öldüren insanlara" dönü­şüp şiddet dolu bir dünyada varolma koşullarını kabul et­mek zorunda kaldığı zamana rastlar.
Sayfa 25 - Merkez KitaplarKitabı okudu
Reklam
"Nereye bakarsanız bakın, yaşamla ölümün birbirinden koparılmaz olduğunu, toprağın öldüğünü ve yeniden canlandığını görürdünüz. Ölüm korkutucu, ürkütücü ve kaçınılmazdı, fakat son değildi. Bir bitkiyi keser, ölen dalını fırlatıp atarsanız, yeni bir filiz elde ederdiniz. Tarım sınırlı olsa bile yeni bir iyimserliğe yol açmıştı."
" Erken mitolojide ekme biçme işleri şiddetle iç içedir, yiyecek elde etmek uğruna ölüm ve yıkımın kutsal güçlerine karşı sürekli savaşmak gerekir. Tohumun toprağın içine girmesi, meyve vermeden önce ölmesi gerekir, ölümü acılı ve sancılıdır."
Antropologlar modern zamanlarda yaşayan yerli insanların hayvanlara ya da kuşlara gönderme yaparken, onları daha çok kendileriyle aynı düzeyde "insanlar" olarak gördüklerini belirtirler. İnsanların hayvana, hayvanların insana dönüştüğü öyküler anlatırlar; bir hayvanı öldürmenin dostunu öldürmekle eş anlamlı olduğundan söz ederler.
Sayfa 25 - Merkez KitaplarKitabı okudu
Geri199
1.000 öğeden 991 ile 1.000 arasındakiler gösteriliyor.