Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Modern Türkiye'nin Oluşumu

Feroz Ahmad

Modern Türkiye'nin Oluşumu Sözleri ve Alıntıları

Modern Türkiye'nin Oluşumu sözleri ve alıntılarını, Modern Türkiye'nin Oluşumu kitap alıntılarını, Modern Türkiye'nin Oluşumu en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kırım Savaşı'ndan sonra, Babıali, orduda reform için Fransızları, donanmada reform için Britanyalıları davet etti. Askeri okullarda artık, eski rejimin geleceği için çok tehlikeli olan, liberalizm ve ulusçuluk fikirlerini de beraberinde getiren Fransızlar öğretmenlik yapıyorlardı.
"Mustafa Kemal ,Ekim 1927 'de verdiği Büyük Nutuk'ta ulusal bağımsızlığın ve Türk Cumhuriyeti'nin korunması ve savunulması görevini orduya değil, gençliğe emanet etti ."
Sayfa 148 - Kaynak YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Mustafa Kemal, okuryazarlığın kişiyi insanlaştıracağına ve bu nedenle okuma yazma öğreterek kişileri insan haline getirmenin, deyim yerindeyse, ulusal bir görev olduğuna inanıyordu.
Sayfa 101Kitabı okudu
Osmanlı yönetimi altında, ulusalcılığı ilk benimseyen halk Sırplar oldu. Onları, bir ulusal mücadele veren ve 1829'da bağımsızlıklarını kazanan Yunanlılar izledi.
Demokratlar muhalefetteyken yükselttikleri beklentileri karşılamayı başaramamışlardı.
"Terakkiperver Cumhuriyetçiler , Mustafa Kemal'in radikalizmini yumuşatacak güçlü bir muhalefet haline gelme fırsatını asla bulamadılar ."
Sayfa 75 - Kaynak YayınlarıKitabı okudu
Reklam
"Savaş yılları ,özellikle 1942 , Türkiye için zor yıllardı .Fiyatlar sürekli arttı ve enflasyon şahlandı .13 Ocak 1942 de hükümet Türk diyetinin başlıca ürünü olan ekmeğin bile vesikayla satılmasına karar vermek zorunda kaldı ."
Sayfa 89 - Kaynak YayınlarıKitabı okudu
Türkçe
ulusalcı şair Mehmet Emin (Yurdakul) yeni oluşan ulusalcı gururla, "Ben bir Türküm, dinim cinsim uludur" diye yazdığında, bu sözler büyük bir şoka yıl açtı.
Sayfa 97 - KAYNAK YAYINLARIKitabı okudu
"Cumhuriyet , hasta bir ekonomi için hayati olan sermaye birikimini engelleyen ,büyük bir dış borcla hayata başladı ."
Sayfa 118 - Kaynak YayınlarıKitabı okudu
Özal, İslamın tezlerini sadece sola karşı bir panzehir olarak kabul etmekle kalmadı, aynı zamanda hem kendisi hem de partisindeki çoğunluk nüfusun büyük çoğunluğu Müslüman olduğu için genellikle İslami olarak betimlenen unsurlarla yüklü bir kültüre gerçek anlamda bağlandılar. Bu, Türkiye'nin alt-orta sınıfının kültürüdür. Bu sınıfın üyeleri Kemalist Devrim'in ve bu devrimle birlikte anılan Batılılaşmanin kenarında yer alırlar. Bunların Batılılaşmaları, Batı'nın sadece maddi dünya ile başa çıkmak için gerekli araçları sağladığına, kendi ahlaki ve toplumsal değerlerinin Batı'nınkinden üstün olduğuna inandıkları için oldukça yüzeyseldi. Kemalist rejimin Türklere yeni bir kimlik sağlamakla başarısız olduğunu ve onları İslamdan kopararak bir kimlik krizine yol açtığını öne sürüyorlardı. Bu nedenle Türkiye'deki İslami canlanma ülkenin gerçek kimliğini iade etme girişimi oldu. Bunun da çoğunluk yönetimi olarak tanımladıkları demokrasiyle bağdaşabilir olduğunu söylüyorlardı. Türkiye'de çoğunluk Müslümandı.
Sayfa 257Kitabı okudu
410 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.