Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sanatın Bizden Gizledikleri

Mona Lisa Kaçırıldı

Darian Leader

Mona Lisa Kaçırıldı Sözleri ve Alıntıları

Mona Lisa Kaçırıldı sözleri ve alıntılarını, Mona Lisa Kaçırıldı kitap alıntılarını, Mona Lisa Kaçırıldı en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Sanatın bu kadar pahalı olmasının nedeni de budur. Bizim iğdiş edilmemizi, yani bir hiç için her şeyden feragat edilmesi gerektiğini akla getirir.
Gözlerle sürekli karşılaşsak da onları fark etmeye, onlardan tedirgin olmaya başladığımız zaman, bir arzuyu, öngöremeyeceğimiz veya başa çıkamayacağımız bir şeyi cisimleştirdikleri zamandır.
Reklam
İnsan bütün hayatını ebeveynlerinden birinin istediğini ya da bir zamanlar sevdiğini sandığı kişi olmaya çalışarak harcayabilir. Kendimizi ötekinin bize baktığını sandığımız şekilde görür ya da öyle görünmeye çalışırız. Gizli çekilmiş belgesellerde, kişilerin, sanki kameranın orada olduğunu biliyor da rol yapıyor gibi, yapay görünmeleri şeklindeki ilginç etkinin nedeni de budur.
Sayfa 25
“Maske” sözcüğü kem gözün etkisini massetme ve çelme yönünde koruyucu bir fonksiyonu olan nesne anlamındaki “muska” kelimesinin Yunancasından gelmektedir.
Arzularımız ve onları doyuracağını sandığımız nesneler arasında bir heterojenlik vardır, işte bu yüzden cips paketlerinin içinden ucuz plastik oyuncaklar çıkar.
Resim yakalayan aletler olmak bir tarafa, insanların kendileri sürekli olarak resimler tarafından yakalanıyor. Bir imge ya da bir resim insan yakalayan alettir.
Reklam
Paikanalist Otto Fenichel bir zamanlar, Kırmızı Başlıklı Kız’ın kurda, ne kadar büyük bir ağzın var demeden önce, “Ne kadar büyük gözlerin var” dediğine dikkat çekmiştir. Gözlerin tehditkar özelliği belki de yiyip mideye indiren ağzınkinden önce gelmektedir.
Psikanaliz yazarları, bir nesneyi kaybetmenin acısının, kaybettiğimiz diğer nesnelerin tamamının yasını da içerdiğini sık sık belirtmişlerdir; bu yüzden unutma süreci uzun ve üzüntülü bir süreçtir.
“Bazı insanlar sanat eserlerini eserin kendisi için, bazıları da işgal ettiği yer için severler.”
Franz Kafka ve arkadaşı Max Brod, hırsızlıktan üç hafta sonra Paris’e vardıklarında boş uzamı görmek için hiç zaman kaybetmeden kuyruğa girdiler. Brod’un günlüğüne yazdığı gibi, Mona Lisa’nın imgesi her yerdeydi; sinemaya gittiğinde bile kurtulamıyordun, neşeli bir sessiz komedi filminin ardından soygunla dalga geçen bir film geliyordu. İmge, bütün kültürel iletişim araçlarıyla kültürü doyurmayı başarmıştı. Peki, bu imge bolluğu nasıl açıklanabilirdi? İnsanlar neden boş bir uzama bakmaya gidiyordu? Hem Kafka ile Brod tam olarak neyi görmeyi umuyordu?
Sayfa 12
69 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.