National Geographic Türkiye - Sayı 225 ( Ocak 2020 )

National Geographic Türkiye

National Geographic Türkiye - Sayı 225 ( Ocak 2020 ) Sözleri ve Alıntıları

National Geographic Türkiye - Sayı 225 ( Ocak 2020 ) sözleri ve alıntılarını, National Geographic Türkiye - Sayı 225 ( Ocak 2020 ) kitap alıntılarını, National Geographic Türkiye - Sayı 225 ( Ocak 2020 ) en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Sinir bozukluğu bilimi
National Geographic, çevrimiçi anketle okurlarından sinirlerini en çok bozan şeyleri kategorilere ayırmalarını istedi. Yanıtların bir bölümü şöyle: En sinir bozucu teknoloji: Kayıt dinleten otomatik telefon aramaları.. internette kendiliğinden açılan reklamlar... Selfie çubukları.. Başkalarının cep telefonları.. Elektrikli scooter 'lar... Captcha'lar (robot olmadığınızı kanıtlamak için testler)... Alexa, Echo ve Siri gibi sanal asistanlar.. " Tekerlekten sonra icat edilen herşey.." En sinir bozucu ses: Vızıldayan böcekler... Havlayan köpekler... Yaprak üfleme makinaları... Açık ağızla çiğnemek... Araba alarmları... Çok kotü şarkı söyleyen insanlar... İnşaat... Ayrıcalıklı olduğunu düsünüp bağıran insanlar... Çıtlatılan parmak eklemleri... Gürültücü komşular.. "Hayır cevabı almak" En sinir bozucu insanlar: Sahtekarlar... İlk HAYIR yanıtıyla durmayan telepazarlamacılar... Sıraya kaynak yapan insanlar... Narsistler... Kısık sesle konuşanlar... Ünlüler... Bağnazlar... Yiyecekler: Kokan peynirler... Bamya... Ananaslı pizza... Light bira... Kişniş... Siyah meyan kökü şekeri... "Balkabağı aromalı her şey.." Siz ne düşünüyorsunuz ?
Sayfa 26
‘Ağrı, tıp mesleğinin önemsemediği bir sorundu. Bu aşırı umursamazlığın nedeni, güvenli ve etkin bir müdahale yönteminin olmamasıydı.’ Nörobiyoloji uzmanı Clifford Woolf, Çocuk Hastanesi, Boston.
Reklam
"Ağrı tıp mesleğinin önemsemediği bir sorundu. Bu aşırı umursamazlığın nedeni, güvenli ve etkin bir müdahale yönteminin olmamasıydı."
Sayfa 53
Öyle anlaşılıyor ki ağrı, onu deneyimlenen beyin tarafından şekillendirilen karmaşık ve sübjektif bir fenomen. Ağrı sinyallerinin sonuçta ağrı veren bir duygu olarak tercüme edilmesinde kişinin ruh halide etkili olabiliyor.
Sayfa 53
"dakikada 20 kişi"
Kendini geçmişinden kaçmak zorunda hissetmiş, adını değiştirmiş ve kimliğini gizlemiş bir kadın Jo. Eşinden, birden çok kez hastaneye kaldırılmasına ve yaşamından endişe etmesine neden olacak kadar şiddet görmüş. Acil servis doktorları, bazılarında morluk ve kırık kemikler olan, bazılarında ise görünmez yaralar bulunan birçok aile içi şiddet kurbanına rastlıyor. Ama Jo bir hasta değil; o hastane ekibinden bir doktor. Aile içi şiddetin çoğunlukla yoksul, eğitimsiz ailelerde yaşandığına ilişkin yaygın yanılgıya ters düşüyor. Gerçek şu ki, ABD'de ortalama olarak dakika yaklaşık 20 kişi partnerinden şiddet görüyor. Dünya genelinde kadın yaralanmalarının başlıca sebebi de aile içi şiddet.
Sayfa 93
Reklam
Denizaşırı Kanser
Kanser, insandan insana bulaşan bir hastalık değil. Ancak bulaşıcı kanser türleri karada ve denizde yaşayan bazı hayvanları etkileyebiliyor.
Sayfa 40
SAĞLIK: HERKES İÇİN... Kadının geri bıraktırılmaya çalışıldığı alan çok. “Eksik etek,” kadın. “Yalnız başına araçla bilmem kaç kilometreden fazla gitmemesi gereken (!)” insan. Onun “yeri evi.” Dolayısıyla eve giriş çıkışı da, iş hayatına atılıp atılmaması da, hal ve hareketleri de “izne tabi.” Şiddete maruz kaldığında, istismar edildiğinde ve hatta öldürüldüğünde bile, o saatte orada neden olduğu, o gün o üzerindekini neden giydiğinden hareketle suçlanan; ölümünden sonra dahi bu sayılan “gerekçelerle” gıyabında cezalandırılan cins, kadın. Ama bir yerde eşit. Üstelik de hiç aklımıza gelmeyecek bir yerde. Yutulan ilaçlarda. Daha net olmak gerekirse şöyle: Aklımıza gelecek hemen her yerde birinciliği kaptırmayan erkekler, yakın sayılabilecek bir geçmişe kadar erkeklerin hakim olduğu tıp sektöründe yapılan araştırmalarda da önceliği alan taraftılar. Klinik deneyler, çok ama çok yakın bir geleceğe kadar erkekler üzerinde gerçekleştirildi... Üreme yaşındaki kadınlar “güvenlik nedenleriyle”, daha genel çerçevede de ortaya çıkabilecek hormonal farklılıklardan kaçınma amacıyla yok sayıldılar. Norm erkekti. O zaman, erkeğin ilaca verdiği tepki pek tabii ki kadını da temsil edebilirdi! Ve kadın, hayatın birçok alanında olduğu gibi burada da yüz yüze geldiği bu geride bıraktırılmışlıktan hareketle, olasılıkla dünyanın her yanında kadın erkek eşitliğinin kabul gördüğü yegâne noktaya ulaştı: Kadınlar, yok sayıldıkları araştırmalar sonucu üretilen ilaçları yutma konusunda erkeklerle eşitler! Ne pahasına? NESİBE BAT
AĞRI DÜNYASI Kronik ağrının yol açtığı olumsuzluklar son yıllarda giderek daha görünür hâle geldi. 1990’ların sonunda doktorların dinmeyen ağrıyı azaltmak için oksikodon gibi opioid reçetesi yazmaya başlamalarının ardından, yüzbinlerce Amerikalı ağrıyı azaltmasının yanı sıra mutluluk duygusu da veren bu ilaçlara bağımlı hâle geldi. Risklerinin kanıtlanmasının ardından opioidlerden hâlen yarar beklenmeye devam edilmesinin nedenlerinden biri, az sayıda alternatifin olması. Son 15–20 yıl içinde çok başarılı yeni ağrı kesiciler geliştirilemedi. Normalde akut ağrıyı kısa süreli kontrol altına almaya uygun olan ağrı kesicilerin suistimali tüm ABD’de tırmanışa geçti. Ulusal İlaç Kullanımı ve Sağlık Anketi sonuçlarına göre, opioid reçetesi yazıldığı için madde bağımlısı hâline gelenlerin sayısı 2017’de 1,7 milyondu. ABD’de her gün 130 civarında insan opioid doz aşımından ölüyor –bu ürkütücü istatistik eroin gibi narkotiklerin yanı sıra reçeteyle satılan ağrı kesicileri de içeriyor.
Bilim insanları bedenimizde yaşayan mikropları inceledikçe, minik organizmaların görünümümüz, davranışlarımız, düşüncelerimiz ve duygularımız üzerindeki şaşırtıcı etkilerine dair çok daha fazla şey öğreniyor. Sağlık ve esenliğimiz gerçekten bağırsaklarımızda, akciğerlerimizde, cildimizde, gözyuvarlarımızda yaşayan bakteri, virüs, mantar ve tekhücreliler tarafından mı belirleniyor? Vücudumuzda sağa sola taşıyıp durduğumuz bu küçük canlıların, bizi biz yapan temel doğamızda kilit rol oynuyor olması ne tuhaf bir düşünce.
Sayfa 74
37 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.