Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

"Ne Yapmalı"cılar Kitabı

Kemal Okuyan

"Ne Yapmalı"cılar Kitabı Sözleri ve Alıntıları

"Ne Yapmalı"cılar Kitabı sözleri ve alıntılarını, "Ne Yapmalı"cılar Kitabı kitap alıntılarını, "Ne Yapmalı"cılar Kitabı en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İşçi sınıfının yığınsal kalkışmaları ne bilinçli bir "sosyalizm" tercihinden ne de güncel gelecek arasındaki tarihsel bağlara dair kavrayışın sınıfın çoğunluğuna mal olmasından ortaya çıkar. Kitlelerin en bilinçli haline denk düşmekle birlikte, bir sosyalist devrimde bile öncünün derdi ile kitlelerin muradı arasında örtüşme değil, kesişme vardır:
"Sendikalar sosyalizmin okullarıdır. İşçilerin kendilerini eğittikleri ve sosyalist oldukları yer, hemen gözleri önünde ve her gün sermaye ile mücadele sürmekte olduğundan, sendikalardır. Doğası ne olursa olsun, istisnasız bütün politik partiler kitlelerin coşkusunu ancak çok kısa bir süre için, anlık olarak ellerinde tutabilirler; diğer yandan sendikalar kitleleri daha kalıcı bir biçimde tutabilirler; tek başlarına gerçek bir işçi sınıfı partisini temsil etme ve sermaye iktidarına karşı koyma yeteneğine sahiptirler."
Sayfa 43 - Karl MarxKitabı okudu
Reklam
"... leninist parti eşitsiz gelişimin hem en büyük ürünü, hem de en büyük düşmanıdır."
Devrimci parti, "işçi şınıfının aklı", bir siyasal mücadele aracıdır. (…) partinin misyonlarını yerine getirmede asıl işlevli olan, siyasal üretim ve bu üretimin somutlandığı bir dizi araçtır. Bu siyasal üretim, yalnızca komünizmin bilimsel temellerine erişmiş olan proleterlere somut hedefler göstermez, buna ek olarak ve daha da önemlisi, doğrudan proleterleri bir mücadele birliğine çeker.
Devrimci durum varsa, devrimci girişim meşrudur! Girişimin kendisi değil, girişimin örgütlenmesi tartışılabilir, eleştirilebilir... Bu da, devrimcilerin işidir...
Sayfa 138Kitabı okudu
Reklam
Eğer, Stalin ve ardıllarının yönetiminde yaratıcı düşünce köreltildiyse, 1987 sonrasındaki çözülüş döneminin kaynakları geniş, iyi eğitilmiş Rus insanında yeni bir aydınlanmayı ortaya çıkartması gerekiyordu (...) Gerçekten ne oldu?.. İçinizde glasnost döneminde ve sonrasında doğru dürüst tek bir film seyredip, adam gibi bir öykü okuyan var mı?
Sayfa 167Kitabı okudu
Sömürünün olduğu her yerde sınıflar arasında bir ilişki,dolayısıyla hangi modda olursa olsun,bir sınıflar mücadelesi vardır.
Sayfa 37 - Yazılama YayınlarıKitabı okudu
Örgüt ile sınıfı, kendiliğindenlik ile bilinçli özneyi birbiriyle tokuşturmak marksistlerin işi değil. Devrimci özne sınıfin hareketliliği olmaksızın bir hiçtir. Sınıf hareketi ise, devrimci özne olmaksızın sadece "varolur"...
"Sonuç olarak, siyasal partilerin marksist bakış açısından değerlendirilmesinde temel ölçüt sadece bunların hangi sınıfa dayandıkları değil, burjuvazi ile proletarya arasındaki sınıf mücadelesinde nerede durduklarıdır.”
Sayfa 31 - MolyneuxKitabı okudu
Reklam
Siyasal partilerin marksist bakış açısından değerlendirilmesinde temel ölçüt sadece bunların hangi sınıfa dayandıkları değil burjuvazi ile proletarya arasındaki sınıf mücadelesinde nerede durduklarıdır.
Sayfa 31 - Yazılama YayınlarıKitabı okudu
Kitleleri, tek tek insanları "sosyalist" yapmaktan çok, sosyalizmi hedefleyen bir özne etrafında toplamaya çağıran bir uğraştır bu... Bu topluluğu ortaklaştıran, sosyalist toplum için duyulan bilinçli özlem değil (bu, bir bilinçli tercih olarak devrimci örgüte özgüdür), daraltılmış somut siyasal hedefler ve bu hedefleri ayakta tutması, tarihsel perspektifimizi bu siyasal hedeflere bağlaması anlamında programatik çerçevemizin emekçi sınıflardaki güncel tezahürüdür.
Sayfa 143Kitabı okudu
Marks’ın büyük bilimsel buluşu sömürü düzeninin üzerindeki süslü püslü şalın kaldırılmasını,Kapitalizmin nesnel anlamda anlaşılabilir kılınmasını sağlamıştır.
Sayfa 39 - Yazılama YayınlarıKitabı okudu
Onca yıldan sonra anladım ki, birçok marksist aydın, bir işçinin bilinçlenmesi ile işçi sınıfının devrimci misyonlarını birbirine adamakıllı karıştırmakta. Bir işçiye, bir grup işçiye, işçilere bilinç taşıma ya da onları kalıcı birer marksiste ve örgütlü komüniste dönüştürme büyük önem taşır ancak işçi sınıfının devrimci bir yönelime girmesi bu dönüştürme işlemi ile sınırlanamayacak ölçek ve düzlemdedir.
Marksistler açısından sosyalist devrimden sonraki "devlet", içinde siyaset oyununun oynayacağı bir kürsü değil, sınıflar mücadelesinde geçici ve dinamik bir araçtır. Bu araç, ancak bir diğer araçla, öncü partiyle birlikte anlam kazanır, çünkü devletin dinamik niteliğini sağlayacak olan, sosyalist kuruluşta emekçi sınıflara önderlik eden devrimci öznenin siyasal faaliyetidir.
Sayfa 160Kitabı okudu
62 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.